Kolibri kertészet
  • 0

Homoktövis Leikora (termő)

Konténer
(Hippophae rhamnoides Leikora) A homoktövis 2-3 méter magas, sűrű, tövises bozótot alkotó, szélporozta növény. Lombhullató. Mivel kétlaki, termő és porzó egyedeket kell egymás mellé telepíteni. Minden talajban szépen fejlődik, sűrű gyökérzetet fejleszt, ezért talajmegkötésre is alkalmas. A fagy nem károsítja.
4 200 Ft

Raktáron

Termése ovális alakú narancssárga bogyó, 6-9 cm, egymagvú. Szeptemberől érik, dércsípetten válik ízletessé. A homoktövis 2-3 éves kortól válik termővé. Napos helyre ültessük.

Ültetési távolság 2-3 méter.

Dzsem, bor, likör, sőt kozmetikumok alapanyaga is lehet. A bogyók nyersen, préselve, vagy mézzel édesítve is fogyaszthatók. Más gyümölcsökkel együtt is feldolgozhatjuk őket.

Homoktövis szörp


Hozzávalók:

•Homoktövis bogyó,
•víz,
•méz.
(Elkészítési idő: 15 perc)

A homoktövis jellemzői:

•C-vitaminban igen gazdag, az egyik legideálisabb vitamin pótló.
•Almasavat, flavonoidokat, zsíros olajokat bőven tartalmaz.
•Növeli szervezetünk védekező képességét, jelentős immunerősítő.
•Gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a meghűléses, influenzás megbetegedések gyors gyógyulásában.
•E-vitamin tartalmának köszönhetően a száraz, berepedezett bőr kezelésére alkalmas.
•Fertőző betegségek alatt, műtétek után segít a gyors regenerálódásban, felépülésben.

Az elkészítés menete:

A homoktövis bogyókat alaposan megmossuk, majd egy tálkába téve, vízzel felöntve összeturmixoljuk. Az így kapott, sűrítményt mézzel édesítjük, vízzel hígítjuk, és akár azonnal is fogyaszthatjuk.

Ha nincs otthon turmixod, akkor a gyümölcsöt egy tálba téve törd össze és áztasd be vízbe. A kezeddel nyomkodd össze, hogy a lehető legtöbb gyümölcsrost kiázzon, feloldódjon, majd pedig szűrd le. Nem kell sokáig állni hagyni, mert az idő múlásával a C-vitamin lebomolhat, jobb mielőbb elfogyasztani.

A szűrőben maradt rostokat a világért se dobjuk ki. Süteménybe sütve - akár a tésztába keverve, akár töltelékként elkészítve - nagyon finom desszert kreálható belőle, mellesleg nagyon egészséges is.

Ha a gyermek idegenkedik az ízétől, akkor almalével, birsalmalével, más gyümölcslevekkel keverhető.

Figyelmeztetés: A gyümölcsrost a nyugalom hatására felszállhat az ital tetejére, ezért fogyasztás előtt a palackban rázzuk föl, kancsóban, pohárban kavarjuk meg. (Forrás: picibaba.hu)

Életerő Turmix - 4 személy részére:

Hozzávalók:

1 l tej
2-3 banán
1 evőkanál Flavonax-100 Plus
1 evőkanál Homoktövis Életerő Kivonat
2-3 őszibarack vagy más idénygyümölcs
1 mokkáskanál Neurosan por
1 tojás fehérje
1 evőkanál méz (ízlés szerint, de nem kötelező)

(könnyű tápláló reggeliként fogyasztható, estére, lefekvés előtt nem ajánljuk, komplexen tartalmazza a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat) (Forrás: homoktövis.hu)

Homoktövis magolaj

A népi gyógyászatban alkalmazott növények közt a homoktövis különleges figyelmet érdemel. Már az ókorban megfigyelték, hogy a homoktövis bogyói és leve gyógyhatással rendelkeznek. A homoktövis elsõdleges gyógyászati alkalmazása gyökereivel az ókori tibeti népgyógyászatra tekint vissza. Napjainkban a homoktövis magolaj mind szélesebb alkalmazást nyer az egészségügyben: gyógyítási és megelõzési céllal külsõleg és belsõleg alkalmazzák.A homoktövis magolaj végtelenül hatásos egyes gyulladásos megbetegedéseknél.Ellenben figyelembe kell venni az egyéni adottságokat és felügyelet nélkül nem ajánlatos használni. Például a homoktövis magolajat nem ajánlatos használni akut epehólyaggyulladásnál és a hasnyálmirigy akut megbetegedéseinél. Hogy, és milyen esetekben célszerû használni a homoktövis magolajat, B.A. Fajman és J.A. Koselev leírta a "Homoktövis magolaj és a gyógykezelésben való alkalmazása" című könyvben.

Homoktövis magolajelkészítési receptek:

A homoktövis egyik legrégebben használt gyógynövény. Az egészség tárának hívják. A népszerûségét illetõen elterjedtebb a ginzeng gyökérnél. Az iránta való érdeklõdés annyira megnõtt, hogy nemcsak a vadon termõ gyógynövényt szedik, hanem magánkertekben, sõt a lakásokban is termelik. Ami az aszkorbinsav mennyiségét illeti, a homoktövis magolaj többet tartalmaz, mint a zöldségek és gyümölcsök többsége, E vitamin tartalmában elsõ helyet foglal el. A homoktövis magolajat a gyomor- és a patkóbél fekély gyógyításában alkalmazzák. Széles körben elkalmazzák égési sebeknél, fagyásoknál, ekcémánál, psoriasisnál és különbözhõ bõr és emésztõrendszeri megbetegedéseknél. Ipari körülmények között a homoktövis olajat a bogyók húsából nyerik, ahol mikroszkópikus cseppekben található. A frissen szedett gyümölcsöt elõször sajtolják, állni hagyják, a felszínre tört olajcseppeket szeparálják, ahogy szeparálják a tejszínt a tejtõl. Tiszta homoktövis magolaj képzõdik. A zsírtalanított maradékot szirupok elõkészítésére alkalmazzák. A sajtolt részt óvatosan szárítják, hogy a magot meg ne sértsék. Ezzel az anyaggal diffúzorokat töltenek meg, amelyeken keresztül 50-60 C fokos növényolajjal kivonják a hatóanyagot a magból. Abból a célból, hogy maximálisan kivonják a hatóanyagokat, a kémiai komponenseket, amelyek a magban vannak, az olajat az elsõ diffúzorból a következõ diffúzorba irányítják, amelyben friss adag nyersanyag van. Ezt húszszor ismételik meg. Hozzáadják az elsõdleges sajtolt anyaghoz, és ezzel képzik a gyógyászatban használatos készítményt.

Otthoni körülmények között ezt az olajat különbözõ módszerrel állíthatják elõ. Leírunk néhányat a legjobban elterjedtek és legegyszerübbek közül.

Elsõ módszer:

A bogyókat õsszel szedik, amikor a színük a legintenzívebb, és amikor nyomásra levet enged vagy "kifröccsen". A bogyót meleg vízzel mossák, a hibásakat kidobják, a maradékot szárítják. A szárított anyagot megtörik, sajtolják, szûrik, és állni hagyják. Az olaj egy idõ után felszínre kerül, ahonnan leszedik. Az ilyen módon képzõdött olaj magas minõségû.

Második módszer:

A sütöben kiszárított bogyókat kézzel megtörik vagy kávédarálóval õrlik, a magokat szitán elválasztják, és a felaprózott tömeget felöntik ugyanolyan mennyiségû olíva olajjal, jól záródó zománcozott edénybe téve. Ezt a keveréket 50-60 C foknál 2-3 napig melegítik, kétszer naponta megkeverve. Ezek után az olajat bármilyen módszerrel szeparálják, ugyanezzel a dúsított olajjal felöntve egy újabb adag frissen õrölt anyagot. Ezt az eljárást többszörösen ismétlik, mindig egy újabb adag szárított, és õrölt anyaggal, ami megfelelõ minõségû gyógyolajat biztosít.

Harmadik módszer:

A bogyókat 60 C fokos hõmérsékleten szárítják (lehet a radiátoron), porrázúzzák és növényi olajjal keverik. Meleg és fénytõl

védett helyen 4-5 napig tároják. Aztán a felsõ olajos réteget leöntik.

Negyedik módszer:

A bogyókból kézi préssel kinyomják a levét, azok után, hogy egy ideig áll, egy idõ után felszínre kerül a homoktövis magolaj. Az olajat leszedik, maradékot vízzel átmossák, és a sûrûjét kiszárítják. A magokat külön darálják kávédarálón. Három részre osztják. Az elsõ részt növényi olajjal öntik föl és zárt zománcozott edényben 50 foknál 8-10 órát melegítik. Idõnként megkeverve, és mérve a hõmérsékletet. Ezek után állni hagyják 12 órát, fölmelegítik, és sûrû mûanyag szitán átpaszírozzák. Ezzel az olajjal egymás után felöntik a második, majd a harmadik adagot, ugyanúgy eljárva, mint az elsõ adaggal. 7 napig állni hagyják sötét helyen, és utánna 3 rétegû gézen átpaszírozzák.

Ötödik módszer:

Egy kg fagyasztott bogyót és egy kg növényi olajat zománcozott edénybe öntenek, és az edényt forrásban lévõ vízben 30 percig melegítik. A képzõdött anyagot száraz üvegbe öntik, az üledéket pedig még kétszer öntik föl olajjal, és dolgozzák át, mint az elsõ adagot. Az olajat, amelyet három esetben kaptak, szobahõmérsékletnél tárolják. Az anyag felületén képzõdõ olajat lefölözik, vagy egyszerûen leöntik.

Hatodik módszer:

Ez az altáji kertészek módszere. November, decemberben szedik a bogyókat. Csak a sértetlen bogyókat használják föl. Szárítják tiszta géznyagon, a csak egy sorban kiterített bogyót. A bogyókból a levet kinyomják. A maradékot, a héját és a magot szárítják. Üveg- vagy zománcozott edénybe teszik, és vékony réteg 60 C fokos hõmérsékletû növényi olajjal öntik le. Ezt a keveréket sötét helyen másfél, két hétig tárolják. Ezek után az olajat kipréselik, utána állni hagyják, és a felsõ réteget gyógyolajként használják.

A felsoroltakból bármelyik módszerrel képzett olaj, vöröses vagy narancs színû, speciális illattal. Egy évig tárolják, 4-6 C fokos hõmérsékleten. Az otthon elkészített homoktövis magolaj, kevésbé aktív természetesen, mint a gyógyszertári, ellenben ez is gyógyhatással bír. Különösen külsõ használatnál. Elõsegíti a gyulladásos folyamatok csökkenését, csökkenti az ödémákat, a fájdalmat és az égõ érzést, leállítja a hámlást, segíti repedések regenerálását, és a viszketõ érzést szünteti. (Forrás: kavalko.hu)

Sikeres művelet!
Sikertelen művelet!
Sikertelen művelet!