Kolibri kertészet
  • 0

Növényeink biztonságos átteleltetése

Karola 2022. november 23.

Az őszi fagyok beköszöntével aktuális feladat a szabadban – balkonládákban, dézsákban, cserépedényben – tartott fagyérzékeny növények átteleltetésének előkészítése. Ehhez persze tisztában kell lennünk az egyes növényfajták igényeivel.

Növényeink biztonságos átteleltetése

 

citromfa

Kertünk, virágládáink díszei ugyanis különböző helyekről, éghajlatokról (a trópusokról, mediterrán térségből) származnak, és ennek megfelelően más és más módon tudják átvészelni a hideg napokat. Hiszen vannak növények, amelyeket mihamarabb zárt helyre kell menekíteni, míg mások még a gyenge fagyokat is elviselik. A fagyérzékeny növények teleltetésére a legalkalmasabb helyszín egy világos, 5-10 fok hőmérsékletű helyiség. Ilyen például egy lépcsőház, veranda. A fény télen is fontos, mert a növények ilyenkor is fejlődnek, bár sokkal lassabban, mint nyáron. A fagyérzékeny tűlevelű és lomblevelű örökzöldeket (babér, kamélia, kefevirág, ciprusok) világosabb helyen kell teleltetnünk, mint azokat a növényeket, melyek lehullajtják a lombjukat.

örökzöld mirtusz

A növények különböző mértékben tűrik az őszi fagyokat. A trópusi származású kamélia, bouganvillea, citrusok nem bírják a nulla fok alatti hőmérsékletet, ezért ezeket még a fagyok beállta előtt vigyük védett helyre. Rövid ideig elviselik a hideget a mediterrán növények: a babér, japán som, kefevirág, gránátalma, mirtusz. Ezeket a fajtákat csak a nagyobb fajok beálltával kell a telelőhelyre hordani.
Az öntözés is egy nagyon fontos tényezője a sikeres átteleltetésnek. Már a teleltetés kezdetén ügyelni kell arra, hogy lehetőleg száraz földlabdával kerüljenek ideiglenes helyükre, s ritkán, általában havonta egyszer öntözzük őket. Vegyük figyelembe, hogy minél melegebb helyre kerülnek, annál többet párologtatnak, így vízutánpótlásról is gyakrabban kell gondoskodnunk. A túlságosan meleg teleltető helyiségben kártevők, kórokozók telepedhetnek meg növényeinken. Párás, dohos helyiségben pedig – pl. pincében – gombabetegségek okozhatnak problémát. A kártételt megelőzhetjük úgy, hogy a száraz, beteg leveleket, elvirágzott részeket leszedjük, és a nagyon dús, sűrű lombozatot pedig vágjuk vissza. Legalább kéthetente ellenőrizzük növényeinket, és ha szükséges, permetezzünk. Fagymentes napokon szellőztessük át a helyiséget, de a cserepeseknél vigyázzunk, mert a növényekre zúduló hideg levélhullást, pusztulást okozhat. A betegségek terjedését azzal is megakadályozhatjuk, ha nem zsúfoljuk őket össze, lombozatuk ne érjen össze.