Kolibri kertészet
  • 0

Zöldcitrom vagy másn éven lime nevelése

Karola 2022. október 11.

A lime (Citrus aurantifolia) mexikói vagy karibi zöld citrom néven is ismert. A lime Dél-Indiában vagy a Perzsa-öböl északi csücskénél őshonos, az arab hódítók által jutott el nyugatra. Kolumbusz második útján citrusféléket vitt Hispaniola szigetére, így a citrusok és köztük a lime is hamar meghonosodott a szigeten. A perzsa lime (Citrus latifolia) Perzsiából került nyugatra a XIX. században.

Zöldcitrom vagy másn éven lime nevelése

 

Citrus hystrix

A lime virága – a citromtól eltérően – nem csoportosan, hanem magányosan áll. Kisebb, mint a narancs, a héj színe a zöldtől a halvány sárgáig változhat. A lime sok vizet és egész éves meleget igényel, fája 2-6 méter magasra is nőhet. A papedát (Citrus hystrix) főként délkelet-Ázsiában termesztik, levele a tahai konyha kedvelt alapanyaga, levét hajöblítőnek vagy rovarriasztóként használják.
A közönséges lime kevésbé savanyú, mint a citrom, így alkalmas süteményekhez, de más citrusfélékkel keverve használják lekvárokhoz, sörbetekben. A Közel-Keleten aszalják és ragukhoz adják. Az indiai konyhában csatnik és más savanyúságok alapanyaga. 

A citrusféléket jó vízáteresztőképességű talajba ültessük, nem igényelnek mindennap locsolást, szárazságtűrők. Kéthetente érdemes tápoldatozni őket. Télre vigyül világos, de meleg helyre, és még ritkábban öntözzük.