Kolibri kertészet
  • 0

Hagymások - ősszel virágzók

Karola 2023. október 18.

Az őszi színkavalkádot is fokozhatja egy-egy őszi hagymás növény bájos virágzása. Megszínesíthetik kertünket a különféle sáfrányok (Crocus specious), (Crocus sativus) és az őszi kikerics.

Hagymások - ősszel virágzók

 

 

 

 

 

A legismertebb sáfrány a Crocus sativus. Ebből készítik az ismert fűszert: a hosszú portokokat először megszárítják, majd leőrlik.
 

fehér virágú

A pompás sáfrány (Crocus speciosus) is hasonlóan szép látványt nyújt kékes erezetű virágaival. A krókuszok fehér színű változata is (Crocus albus) élénkíti a színeket. Napos, esetleg félárnyékos, nem túl nedves helyen fejlődik a legszebben.
 

A krókuszhoz nagyon hasonló növény a szintén ősszel virágzó vetővirág (Steinbergia lutea): a népnyelv aranykrókuszként emlegeti. Szeptembertől virágzik, napos helyet és kavicsos, homokos földet szeret. Jól mutat a sziklakertben, esetleg rézsűs kertrészben. A krókusszal ellentétben virágzáskor a levelek már  kihajtottak.
 

Az őszi kikerics néha már augusztus végén virágzik. Vannak vad és nemesített fajtái is. A vad fajta a nedves talajt, a nemesek a szárazabbat kedvelik. A kikerics egyik nemesített, nagyvirágú fajtája a Giant, óriási virágait októbertől bontja.