Kolibri kertészet
  • 0

Hagymások - nyáron virágzók

Karola 2023. október 18.

Nyári évelőinket és egynyári virágainkat is kombinálhatjuk hagymásokkal.

Hagymások - nyáron virágzók

Legismertebbek a dáliák és a liliomok, (velük egy külön cikkben foglalkozunk), ezeknek a leggazdagabb a színskálájuk.
 

Sáfrányfű (Crocosmia): heteken át bontja tűzpiros virágait. Társíthatjuk margarétával, vagy fehér illetve sárga kúpvirággal. Vízáteresztő földbe ültessük, hogy a téli nedvesség ne károsítsa a gumókat. Télre takarást igényel.
 

Korbácsliliom (Eremurus): a virágszárak 2 méterre is megnőhetnek. Téltűrő, de kihajtás után védeni kell a késő tavaszi fagyoktól. Vízáteresztő földbe ültessük, napos helyre.
 

Csodatölcsér (Mirabilis jalapa): Latin-Amerikából származó, fagyra érzékeny növény. Minden virág csak 1 napig nyílik, viszont állandóan új rügyek képződnek, így a virágzás egész nyáron át tart. Balkonládába is ültethetjük.
 

Kerek kardvirág (Gladiolus communis ssp. byzanthinus): télen a hagymákat levéltakaróval védjük.
 

Nagyvirágú kardvirág (Gladiolus hyb.): Vágott virágként a legismertebb. Ha hosszan tartó virágzást akarunk elérni, április-májusban kéthetenként, szakaszosan ültessük, 12-15 cm mélyre. Augusztus végén, szeptember elején virágzik. Kihajtás után a tripsz kártételétől kell óvni. (Parationos permetezőszerrel 10 naponként kell permetezni). Ha lassan fakulóvá és szalmaszerűvé válik egy-két növényünk, vagy tőből kiindulva pusztul, akkor ezeket a növényeket gumóval együtt távolítsuk el. A virágot úgy vágjuk, hogy 2-3 levél maradjon a tövön, így a hagyma is ki tud fejlődni teljesen. Vágásra akkor alkalmas, amikor a legalsó virág is éppen nyílni kezd. A vázában tovább nyílik. A hagymákat októberben szedjük fel, szárítsuk meg, majd hűvös helyen tároljuk. A sarjhagymákat is nedves homokba ágyazva tároljuk.
 

Indiai rózsanád (Canna indica): ez a növény is téli takarást igényel. Levelei is rendkívül dekoratívak. Dézsába is ültethetjük a teraszra helyezve.