Kolibri kertészet
  • 0

Hagymások - kora tavasszal virágzók

Karola 2023. október 18.

A bájos színű hagymás virágok már a tél végén gondoskodnak a kellemes hangulatról. A februártól virágzók elviselik a még sokszor fagyos hőmérsékletet.
 

Hagymások - kora tavasszal virágzók

A korán virágzók közt könnyen elszaporodik és ezzel nagy virágszőnyeget hoz létre a téltemető, és a keltike, a hóvirág és a ciklámen. Alkalmas számukra egy félárnyékos hely a bokrok mellett.
 

crocus cream beauty

A krókuszok (Crocus) a napfényt kedvelik. Sokszínű virágával a legnépszerűbb korán (márciustól áprilisig) virágzó növény. Elvirágzás után a levelek nyár közepéig megmaradnak, utána visszahúzódnak. Számukra kedvező hely a gyep is. Ültessük őket kisebb csoportokba, így természetes hatást érhetünk el. Ültetési távolság 5-8 cm, 10-15 cm mélyen. Az ültetőgödör aljára terítsünk komposztot is. A fű kaszálásakor a krókusz leveleit hagyjuk meg, ellenben hamar kipusztul. A sziklakertbe is nagyon szépen fejlődik. Hideg télen előfordul hogy kifagy, ezért érdemes érett komposzttal takarni. Akkor virágzik gazdagon, ha 2-3 évig egy helyben marad.
 

A nősziromfajok közül a recéshagymájú nőszirom (Iris reticulata) virágzik a legkorábban, számára a homokos, agyagos talajok a legmegfelelőbbek, jól mutatnak pl. a sziklakertben is. Keskeny, hengeres, 10-15 cm hosszú levelei a virágok után jelennek meg. Nyárra visszahúzódik. Télre takarjuk be. 3-4 évig nem kell felszedni. Visszahúzódás után lehetőleg ne öntözzük.
 

A török nőszirom (Iris danfordiae) rendkívül alacsony, mindössze 10-12 cm. Hagymáját 10 cm mélyre ültessük homokos talajba. Néha már februárban virít. Óvjuk a meztelen csigáktól (szórjunk köré hamut, fűrészport).
 

Az apró ciklámennek védett helyre van szüksége, és a meszes talajt szereti. Februártól áprilisig gondoskodik a tarka virágpompáról. Cserépbe vagy dézsába is ültethetjük, helyezzük a teraszra vagy a balkonra, olyan helyre, ahol mindig gyönyörködhetünk benne.
 

A csillagos téltemető (Eranthis hyemalis) csak néhány centiméter magas, később a lombja fölé nő. Elvirágzás után teljesen visszahúzódik. Félárnyékot és tápdús talajt igényel. Kecsessége és alacsony termete miatt mutatósabb, ha többedmagával ültetjük. Társítsuk hóvirággal vagy csillagvirággal.
 

kikeleti hóvirág

A kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) humuszban gazdag, nem túl kötött talajt igényel. Vadon nálunk csak a kikeleti hóvirág fordul elő, de kertekbe a kisázsiai hóvirágot is szokták ültetni (Galanthus elwesii). Legkorábban a Mecsek környékén, Dél-Somogy erdeiben és a Duna ártéri erdeiben virágzik. Utána Zala és Veszprém megyében virít. Legkésőbb a Pilisben és az Északi – középhegységben virágzik.
A hagymák ültetési távolsága 6-8 cm. 2-3 év alatt (a sok fiókhagyma miatt) elterjed. A hóvirágot a sziklakert árnyas részeibe is ültethetjük.
 

A keltike (Corydalis solida) félárnyékos helyen és savanyú talajon fejlődik a legszebben. Sziklakertekbe vagy lejtős területre is ültethetjük.