Hagymások - kora tavasszal virágzókHagymások - kora tavasszal virágzók

A bájos színű hagymás virágok már a tél végén gondoskodnak a kellemes hangulatról. A februártól virágzók elviselik a még sokszor fagyos hőmérsékletet.
 A korán virágzók közt könnyen elszaporodik és ezzel nagy virágszőnyeget hoz létre a téltemető, és a keltike, a hóvirág és a ciklámen. Alkalmas számukra egy félárnyékos hely a bokrok mellett.
 


crocus cream beautyA krókuszok (Crocus) a napfényt kedvelik. Sokszínű virágával a legnépszerűbb korán (márciustól áprilisig) virágzó növény. Elvirágzás után a levelek nyár közepéig megmaradnak, utána visszahúzódnak. Számukra kedvező hely a gyep is. Ültessük őket kisebb csoportokba, így természetes hatást érhetünk el. Ültetési távolság 5-8 cm, 10-15 cm mélyen. Az ültetőgödör aljára terítsünk komposztot is. A fű kaszálásakor a krókusz leveleit hagyjuk meg, ellenben hamar kipusztul. A sziklakertbe is nagyon szépen fejlődik. Hideg télen előfordul hogy kifagy, ezért érdemes érett komposzttal takarni. Akkor virágzik gazdagon, ha 2-3 évig egy helyben marad.
 


A nősziromfajok közül a recéshagymájú nőszirom (Iris reticulata) virágzik a legkorábban, számára a homokos, agyagos talajok a legmegfelelőbbek, jól mutatnak pl. a sziklakertben is. Keskeny, hengeres, 10-15 cm hosszú levelei a virágok után jelennek meg. Nyárra visszahúzódik. Télre takarjuk be. 3-4 évig nem kell felszedni. Visszahúzódás után lehetőleg ne öntözzük.
 


Az török nőszirom (Iris danfordiae) rendkívül alacsony, mindössze 10-12 cm. Hagymáját 10 cm mélyre ültessük homokos talajba. Néha már februárban virít. Óvjuk a meztelen csigáktól (szórjunk köré hamut, fűrészport).
 


Az apró ciklámennek védett helyre van szüksége, és a meszes talajt szereti. Februártól áprilisig gondoskodik a tarka virágpompáról. Cserépbe vagy dézsába is ültethetjük, helyezzük a teraszra vagy a balkonra, olyan helyre, ahol mindig gyönyörködhetünk benne.
 


A csillagos téltemető (Eranthis hyemalis) csak néhány centiméter magas, később a lombja fölé nő. Elvirágzás után teljesen visszahúzódik. Félárnyékot és tápdús talajt igényel. Kecsessége és alacsony termete miatt mutatósabb, ha többedmagával ültetjük. Társítsuk hóvirággal vagy csillagvirággal.
 


kikeleti hóvirágA kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) humuszban gazdag, nem túl kötött talajt igényel. Vadon nálunk csak a kikeleti hóvirág fordul elő, de kertekbe a kisázsiai hóvirágot is szokták ültetni (Galanthus elwesii). Legkorábban a Mecsek környékén, Dél-Somogy erdeiben és a Duna ártéri erdeiben virágzik. Utána Zala és Veszprém megyében virít. Legkésőbb a Pilisben és az Északi – középhegységben virágzik.
A hagymák ültetési távolsága 6-8 cm. 2-3 év alatt (a sok fiókhagyma miatt) elterjed. A hóvirágot a sziklakert árnyas részeibe is ültethetjük.
 


A keltike (Corydalis solida) félárnyékos helyen és savanyú talajon fejlődik a legszebben. Sziklakertekbe vagy lejtős területre is ültethetjük.
 Vissza

©2008 Kolibri dísznövény kertészet