Kolibri kertészet
  • 0

Hagymás virágok téli védelme

Karola 2023. október 18.

A nem téltűrő hagymás virágokat, mint a dália, kardvirág és a pávaliliom (Tigrida), fagymentes helyen kell kiteleltetni. Ezért elvirágzásuk után, ősszel szedjük fel a hagymákat az ágyásból, és szabadítsuk meg a rátapadt földtől, az elhervadt növényrészektől és a régi gyökerektől.

Hagymás virágok téli védelme

tibeti orchidea

A hagymák és a hagymagumók tárolására kiválóan alkalmasak a homokkal vagy faforgáccsal töltött ládák: a hagymákat egyenként tegyük bele, majd teljesen takarjuk be. Ideális egy hűvös, száraz és sötét tárolóhely a pincében, a dália különösen szeret a hűvös, körülbelül 5-8 C-os hőmérsékletet.
Csak feltételesen téltűrő néhány egzotikus hagymás sztár, mint a gyömbérorchidea (Roscoea), tibeti orchidea (Pleione), üstökliliom (Eucomis), csillaghagyma (Triteleia laxa) és a kisvirágú sáfrány. Ezek segítség nélkül csak kifejezetten enyhe területeken (bortermő vidékeinken) vészelik át a telet a szabadban. Minden más helyen kárt okoz bennük a kemény tél és a kora tavaszi magas nedvességtartalom. Éppen ezért ideális számukra a laza, vízáteresztő talaj. A növények fölé halmozzunk egy réteg, nem teljesen száraz falevelet, és ezt takarjuk be fenyőágakkal. Amint tavasszal kibújnak az első hajtások, a védőtakarót el lehet távolítani.