Kolibri kertészet
  • 0

Hagymás növények cserépben

Karola 2023. október 18.

A balkonunkat, teraszunkat is színpompás virágokkal díszíthetjük, ha a gumósokat dézsába vagy cserépbe ültetjük.

Hagymás növények cserépben

 

 

 

 

 

Az edény legalább háromszor olyan magas legyen mint a hagyma, az alján legyen lyuk, hogy a felesleges víz eltávozhasson, így a hagymák nem indulnak rothadásnak. Az edény aljára készítsünk vízelvezető drénréteget is: 2-3 cm magasan szórjunk kavicsot vagy összetört agyagcserepet. Az edényt félig töltsük meg földdel. A hagymákat olyan közel ültessük egymáshoz, hogy szinte érintkezzenek.

 

Az eltérő magasságú vagy fajtájú növények hagymáit különböző szintre ültessük, így a virágok lépcsőzetesen pompázhatnak (nagy hagymákat alulra, kisebbeket föléjük). Minden hagymaréteg közé legalább 3 cm föld kerüljön. Elültetés után töltsük meg földdel a cserepet.
 

Ha egy fajtát ültetünk egy edénybe, a gondozás szinte gyerekjáték. Ha viszont különböző fajtákat ültetünk ugyanazon cserépbe, akkor megfelelően össze kell hangolni a fényre és a nedvességre vonatkozó igényeiket, hogy minden növény kielégítően fejlődhessen.

 

A virágok maximális magasságára is legyünk tekintettel, nehogy eltakarja egyik a másikat. Ültethetünk melléjük lecsüngő évelőket is, pl. lobélia, borostyán stb.
Úgy is fantasztikus látványt érhetünk el, ha mediterrán dézsás növényünket ültetjük körül hagymásokkal. Alkalmas fajták: fürtös gyöngyike (Muscari), csinos szellőrózsa (Anemone blanda). Ha a gumósok levele elszáradt, szedjük ki a földből és száraz, hűvös helyen pihentessük augusztusig (nedves homokban vagy perlitben). Helyükre ültethetünk egynyári virágokat.
 

Ha mi akarunk hagymásokat előhajtatni, akkor a következőképpen járjunk el: a nárcisz, jácint vagy krókusz gumóját szeptemberben ültessük cserépbe és ássuk el a cserepet a kertben. Decemberben az első talaj menti fagyok után kb. 10 hétre költöztessük hűvös, világos helyre (9-10 C), amíg kialakulnak az első virágrügyek. Azután már teljes szépségükben kibontakozhatnak egy meleg, napos helyen az ablak mellett.