Kolibri kertészet
  • 0

Gyümölcsök kártevői - Levelek, gyümölcs, virág

Karola 2023. május 23.

Levelek

Ribiszkerozsda

Tünetek:
A levelek, miután az aljukon okkersárga hólyagok jelennek meg, elhalnak és lehullanak.
Érintett növények: piros és fekete ribiszke
Permetezzük a bokrot réztartalmú gombaölő szerrel.

Gyümölcsök kártevői - Levelek, gyümölcs, virág

 

Fekete levéltetvek

 

Tünetek:
A növény fejlődése lelassul, kiterjedt fertőzésnél a hajtások elfonnyadnak és összekunkorodnak. A tettes a 2 mm hosszú, fekete színű répalevéltetű (Aphis fabae), amely nedveket szívogat a zsenge levelekből és szárakból, legyengítve ezzel a növényt.
Érintett növények:
A legtöbb dísznövény és zöldségféle.
Védekezés:
A fertőzött területet haladéktalanul kezeljük levéltetűirtó spray-vel, vagy permetezzünk derriszt vagy piretrint tartalmazó szerrel. Eredményt érhetünk el a fokhagyma és a csalánfőzettel is.


 

Levéllyukacsosodás

 

Tünetek:
A Coryneum beijerinckii nevű gomba okozta betegség jellegzetes tünetei a leveleken tömegével kialakuló kicsi, 1 mm körüli, liláspiros közepű, barna szegélyű foltok, amelyek helyén a levélszövet elhal, majd átlyukad, végül a levelek lehullanak. A fertőzés a hajtásokat és a virágbimbókat is érintheti, az előbbieken ragyásodást és mézgásodást okozva, míg az utóbbiak elszáradnak és leesnek. A termésen megjelenő foltoknak szürke vagy fekete közepük van, amelyek néha bemélyednek és alattuk feltárul a csonthéj.
Érintett fák: kajszi- és őszibarackfa, mandula, cseresznye, szilva
Védekezés:
A betegség által érintett fákat permetezzük réztartalmú készítménnyel. Metszésnél a beteg ágak mindegyikét távolítsuk el. Nyáron permetezzük a fákat csalánlével, hogy javuljon az ellenálló képességük.

 

Levélpirosító ribiszke-levéltetű

 

Tünetek:
A levelek zöldről sárgára, majd pirosra színeződnek, eltorzulnak, hólyagok keletkeznek rajtuk, végül elszáradva lehullanak. A betegséget a levélpirosító ribiszke-levéltetű ( Cryptomyzus ribis) okozza, amely rügyfakadáskor aktivizálódik.
Érintett bokrok: piros és fekete ribiszke
Védekezés:
Permetezzünk derrisz vagy piretrin tartalmú szerrel.

 

Pókhálós almamoly

 

Tünetek:
Az ágak között, a leveleket behálózó, selyemszerű szövedékek láthatók. Ezekben tanyáznak a molylepke apró, sárga, hernyói, és a gyümölcsfák nedvdús leveleit eszik.
Érintett növények: alma, barack, szilva, birs
Védekezés:
Függesszünk ki az ágak közé ragacsos, molyfogó lapokat, amelyek csapdába ejtik a kifejlett rovarokat. A hernyók elpusztításához a fertőzött ágakat vágjuk le és égessük el.

 

Lisztes szilvalevéltetű

 

Tünetek:
Amikor a halványzöld levéltetű (Hyalopterus pruni) beleharap a levelekbe, amelyekkel táplálkozik, mézharmatot választ ki, azon pedig gombák telepednek meg. A kialakuló penész akadályozza a levelek légzését, így azok elfonnyadnak. A levéltetvek testét viaszos bevonat fedi, innen a „lisztes” elnevezés. Kolóniáik a hajtáscsúcson vagy a levelek fonákján telepednek meg.
Érintett növények: a legtöbb csonthéjas termésű gyümölcsfa.
Védekezés:
Tavasz végétől kezdve, ha a tetvek nagyon elszaporodnak, permetezzünk zsírsavas, olajos vagy derrisz alapú készítménnyel.

 

Őszibarack levélfodrosodása (tafrinás betegség)

 

Tünetek:
Május közepétől a levelek bepöndörödnek, miközben színük zöldről sárgára, majd élénkpirosra vagy bordóra változik. A tüneteket jellegzetes levélhólyagosodás kíséri. A levelek végül lehullanak, a fiatal hajtások eltorzulnak. Az érintett részeken mézgásodás is föllép. A betegséget a Taphrina nemzetségbe tartozó egyik gomba idézi elő, amely a talajban áttelel, és kora tavasszal aktivizálódik, elsősorban olyankor, ha enyhe tél után hideg, nyirkos az idő.
Érintett fák: mandula, őszi- és kopaszbarack, cseresznye
Védekezés:
Tél végén permetezzünk réztartalmú gombaölő szerrel. Ha kora tavasszal a rügyek duzzadni kezdenek, permetezzünk bordói lével, hogy a spórák ne tudjanak behatolni a rügyekbe. A kezelést két héttel később ismételjük meg, majd még egyszer közvetlenül levélhullás előtt.

 

Lisztharmat

 

Tünetek:
Gombás megbetegedés, amely a fiatal leveleket, fiatal hajtásokat, néha a gyümölcsöt támadja meg. A fiatal levelek, a hajtások és a virágfürtök felületét, jellegzetes, fehér, porszerű penészbevonat fedi. A levelek merevek lesznek, eltorzulnak, sárgás alapszínű, piros szélű foltok jelennek meg rajtuk. A megtámadott termések héja felrepedhet, mivel nem képesek normálisan növekedni, ezenkívül barna foltosodás is felléphet rajtuk.
Érintett növények: alma, szőlő, egres, dinnye, őszibarack, birs
Védekezés:
A gomba leggyakrabban a rügyekben telel át. Ezért is kell az érintett leveleket és hajtásokat leszednünk, és még rügypattanás előtt elégetnünk. A tünetek észlelésekor permetezzük a növényt bordói lével, majd kéthetente ismételjük meg a kezelést, hosszabb időn keresztül. A növényeket ritkásan ültessük, hogy ne zsúfolódjanak össze, és legyen közöttük légmozgás - a párás, állott levegő ugyanis elősegíti ennek a gombás betegségnek a kialakulását.

 

Takácsatka (Tetranychus urticae)

 

Tünetek:
A levelek elhalványulnak, sárgává és foltossá válnak, majd lehullanak. Az aljukon finom hálószövedékben peték láthatók.
Érintett növények: a gyümölcsfák többsége
Védekezés:
Permetezzünk növényvédő szappanoldattal vagy olajos készítménnyel.

 

Pajzstetvek

 

Tünetek:
A hajtásokon és a levelek fonákján sok kis folt jelenik meg. Ezeket viaszos v agy vattaszerű szálak, valamint az Apiosporum nemzetségbe tartozó koromszerű penészgomba telepei kísérik, amelyek a fertőzött növények levelein gyülemlenek fel.
Érintett növények: alma, körte, szilva, szőlő, füge
Védekezés:
Permetezzünk zsírsav- vagy olajtartalmú növényvédő készítménnyel.

 

 

 

 

Virágok

 

Bimbólyukasztó almaormányos

 

Tünetek:
A virágbimbók ahelyett hogy kinyílnának, megbarnulnak és leszáradnak. Bennük apró, fehér lárvák fejlődnek. A málnán a terméskocsány leválik. A tettes a bimbólyukasztó almaormányos (Anthonomus pomorum). A kis bogár barna-fehér szárnyfedőjén jellegzetes V alakú folt látható. Petéit a bimbókba rakja, amelyeket azok kikelve elpusztítanak.
Érintett növények: alma, körte, málna
Védekezés:
A veszélyeztetett bimbók védelme érdekében tavasszal és kora nyáron rendszeresen permetezzünk növényvédő szerrel.

 

Virágmonília

 

Tünetek:
A virágok kinyílás után hamar elhervadnak, majd visszataszító, barnás masszává tömörödnek össze. Okozója egy moníliagomba, amely, ha nem lépünk föl ellene, jelentős kárt tehet a fákban. A gomba a vesszőkbe is behatolhat, a vesszők kérge alatt pedig elhalást okoz. A gomba azonban csak a sebeken keresztül fertőz. Az őszibarackot például közvetlenül érés előtt és alatt betegíti meg. A nedves időjárás kedvez a gombák elszaporodásának.
Érintett fák: az összes gyümölcsfa, elsősorban a csonthéjasok és az almatermésűek
Védekezés:
Megelőzendő a betegség továbbterjedését, az érintett részeket égessük el. Amint a fa virágozni kezd, permetezzük réz-szulfáttal. Hatékonyak a mankocebtartalmú gombaölő készítmények is, ha ősszel és tavasszal bimbófakadáskor alkalmazzuk őket. Erős moníliafertőzés után célszerű a fákat a nyugalmi időszak végén bordói lével vagy réz-oxiklorid hatóanyagú szerrel áztatásszerűen permetezni. Ne felejtsük el, hogy eső vagy nagy vihar után a permetezést meg kell ismételni.

 

 

Gyümölcsök

 

 

Fenésedés

 

Tünetek:
A leggyakrabban a tárolt gyümölcsökön jelentkezik, a héj sérülésein hólyagok keletkeznek. A kórokozó a sérült felület pórusain át behatoló Glomerella cingulata nevű gomba.
Érintett növények:alma, körte, birs
Védekezés:
Rendszeresen ellenőrizzük a télire elrakott gyümölcsöket, és ha sérültet találunk, vegyük ki a többi közül.

 

Poloskaszagú almadarázs

 

Tünetek:
A gyümölcs héján kocsánytól induló hosszú seb látható, miközben egy kerek lyukból rovarürülék potyog. A gyümölcs belsejében bűzös járatok vannak, bennük a poloskaszagú almadarázs (Hoplocampa testudinea) álhernyóival, amelyek a héjat átrágva a gyümölcshússal táplálkoznak. Tavasszal a talajban kelnek ki, és befúrják magukat a fiatal termésekbe, azok idő előtti lehullását okozva.
Érintett növények:alma, szilva
Védekezés:
A fertőzött terméseket égessük el, így megelőzhetjük a lárvák továbbterjedését. Súlyosabb fertőzés esetén permetezzünk bifentrinnel vagy piretrinnel.

 

Moníliás gyümölcsrothadás

 

Tünetek:
A termés felületén fehéresszürke gombaspórák alkotta penészhólyagokból álló koncentrikus gyűrűk képződnek. Alattuk barna rothadás látható, amely fokozatosan az egész gyümölcsre kiterjed. Az elrothadt gyümölcs nem hullik le a fáról. A betegség okozója egy gomba a Monilia nemzetségből, amely az esőcseppek, a szél, a madarak közvetítésével terjed. A gombafonal (micélium) valamilyen apró felületi sérülésen (pl. rovar fúrta lyukon) keresztül hatol be a gyümölcsbe.
Érintett fák: elsősorban a csonthéjasok és az almatermésűek.
Védekezés:
A moníliás gyümölcsöket égessük el. A fát permetezzük gombaölő készítménnyel.

 

Almamoly

 

Tünetek:
A gyümölcs túl korán megérik, majd lehullik. A termés belseje tele van az almamoly (Cydia pomonella) barna fejű, halvány rózsaszín hernyóival, és azok járataival. Ezek a kártevők a gyümölcshússal táplálkoznak. A nyílást, ahol behatolnak, sötétbarna, fűrészporszerű rovarürülék kis kupacai jelzik.
Érintett fák: alma, körte, őszibarack, szilva, dió, szelídgesztenye
Védekezés:
Függesszünk az ágak közé feromoncsapdákat, amelyekbe az illatuk által odavonzott molylepkék beleragadnak és elpusztulnak. Egy másik lehetőség, hogy háromhetes időközökkel több alkalommal bifentrintartalmú növényvédő szerrel permetezünk.

 

Mogyoróormányos

 

Tünetek:
A fertőzött mogyorókon apró, 1-2 mm-es lyuk látható, a héj pedig belül üres. A pusztítást a mogyoróormányos (Balaninus nucum) okozza, amely a fejlődő termésekbe rakja le petéit. A kikelő lárva a mogyoró héja alatt kirágja annak belsejét. Távozáskor a héjon át lyukat fúr, majd a földre pottyan, és indul, hogy a talajban bebábozódjon.
Érintet növény: mogyoró
Védekezés:
A mogyoró kemény héja miatt a rovarirtószerek hatástalanok. Mivel azonban a lárvák a talajszint alatt csupán néhány centiméteres mélységben bábozódnak be, eredményes lehet, ha az érintett bokor körül mélyásást vagy rotációs kapálást végzünk, mert ettől a lárvák mélyebbre kerülnek és elpusztulnak.

 

Nyerges szőlőmoly (Eupoecillia ambiguella)

 

Tünetek:
A szőlőt kb. 1 cm hosszú, fekete4 fejű, sötétbarna foltos, vörösessárga hernyók károsítják, évente kétszer is: az első nemzedék felfelja a virágok egy részét, a többi köré pedig lakószövedéket készít, míg a második nemzedék befúrja magát a szőlőszemekbe, amelyek ettől barnáslilára színeződnek, majd összetöpörödve elrothadnak.
Érintett növény: szőlő
Védekezés:
Permetezzünk piretrint vagy rotenont tartalmazó szerves növényvédő szerrel.