Kolibri kertészet
  • 0

Gyümölcsök kártevői - Gyökerek, ágak

Karola 2023. május 26.

Gyökerek

Gyökérnyakgolyva

Tünetek:
Ez a bakteriális eredetű betegség egy seben keresztül támadja meg a bokrot. A gyökerek tetején vagy a törzs tövi részén fehéres kinövések keletkeznek, amelyek azután megfeketednek, gátolják a nedvkeringést, végül a növény pusztulását okozhatják.
 

Gyümölcsök kártevői - Gyökerek, ágak

Érintett növények: gyümölcsfák
Védekezés:
A betegségnek nincs hatékony gyógymódja. Ha észrevesszük a tüneteket, legjobb, ha megsemmisítjük a növényt, majd máshol ültessünk új egyedet. Előzzük meg a betegséget úgy, hogy a bokor körül javítjuk a talaj vízáteresztő képességét, továbbá magas foszfát- és káliumtartalmú műtrágyával látjuk el a növényt. Átültetésnél vigyázzunk, hogy a gyökérzet ne sérüljön.

 

Törzs és ágak

 

Fenésedés

 

Tünetek:
A fertőzött fák kérge felhasad, majd lilás szélű, fehér foltok jelennek meg.
Érintett növények: gyümölcsfák
Védekezés:
Szedjük össze az összes fertőzött levelet, a súlyosan károsodott ágakat vágjuk le, és mindet égessük el. Az egész növényt kezeljük réztartalmú gombaölő permettel, ha a betegség tartósan fennáll, a permetezést rendszeresen ismételjük meg.

 

Szúbogarak (Scolytidae)

 

Tünetek:
A kéreg leválik, alatta feltárulnak a járatok, amelyek a peterakás helyéül szolgáló központi csatornából ágaznak ki.
Érintett fák:
Szinte minden faj
Védekezés:
A kéreg védi a lárvákat, ezért a külsődleges kezelés hatástalan. A megtámadott ágakat fűrészeljük le, és égessük el.

 

Vesszőpusztulás:

 

Tünetek:
A gyümölcsbokrok vesszői a tövüknél megbarnulnak, a csúcsuk elszárad. Hamarosan az egész vessző megbetegszik és törékennyé válik. A vesszőpusztulásért a szártörő gomba (Leptosphaeria coniothyrium) a felelős, amely a fagy okozta repedéseken keresztül hatol a vesszőkbe.
Érintett növény: málna
Védekezés:
A fertőzés súlyosságától függően kezeljük a növényt réztartalmú gombaölőszerrel. Hatékonyabb azonban, ha az érintett vesszőt tövig visszavágjuk és a hulladékot elégetjük. A szerszámokat is fertőtlenítsük használat után.

 

Tűzelhalás

 

Tünetek:
A levelek összepöndörödnek és olyanok, mintha megégtek volna. A kéreg felreped, fehéres nedv szivárog belőle, mögötte a szövet vörösre színeződik. A metszőszerszámmal vagy a szétfröccsenő vízzel a környező fákra is átterjed.
Érintett növények: alma, körte, birs
Védekezés:
A beteg részt vágjuk ki olyan mélyen, hogy az ép faszövetből is kivágunk egy darabot. Azután permetezzük a növényt réz alapú gombaölő szerrel. Használat után minden eszközt fertőtlenítsünk.

 

Mézgásodás

 

Tünetek:
A fatörzsön vagy az ágon lévő sebből ragacsos, sűrű, nyúlós, sárgásbarna mézga szivárog. A betegség kialakulását elősegítheti a hűvös, nyirkos környezet.
Érintett növények: sárga- és őszibarack, cseresznye, meggy, szilva
Védekezés:
A termőidény derekán metsszünk! Kaparjuk le a gyantát és kenjük be a sebet a gyógyuló heg védelmét biztosító készítménnyel. A beteg fás részt vágjuk ki olyan mélyen, hogy az ép szövetből is kimetszünk egy darabot. Permetezzünk réztartalmú gombaölő szerrel és locsoljuk a növényt a regenerálódás elősegítésére csalánlével, mely serkenti az új hajtások kifejlődését.

 

Almafarontó lepke

 

Tünetek:
Az almafarontó lepke (Zeuzera pyrina) sárgásfehér hernyói befúrják magukat a törzsbe vagy az ágakba, ahol szövevényes folyosókat vájnak, majd ott is bábozódnak be. A fertőzést a be- vagy kimeneti nyílásokból kihulló fűrészporcsomók jelzik.
Érintett növények: alma, nyír, galagonya, juhar, tölgy, berkenye
Védekezés:
Ha rátalálunk a hernyóra, az érintett ágat vágjuk le és égessük el. Egy másik lehetőség az, ha az ág belsejébe drótot dugunk, amellyel a hernyót elpusztíthatjuk.

 

Kétalakú púposszú

 

Tünetek:
Az ágak és a törzs tele vannak apró lyukakkal. Mindegyiket fűrészporcsomó jelzi és vörösbarna folt veszi körül. A fa fokozatosan kiszárad, tönkremegy. A tettes egy apró, barnásfekete bogár, a kétalakú púposszú (Xyleborus dispar), amelynek lárvái befúrják magukat a fába, hogy annak belsejében bábozódjanak be.
Érintett fák: cseresznye, szelídgesztenye, alma, körte, szilva
Védekezés:
Pusztítsuk el a lárvákat a járatokba dugott dróttal vagy vágjuk ki a fertőzött ágakat. A rovarirtó készítmények hatástalanok, mert a lárvákat védi a fa kérge.

 

Vértetű

 

Tünetek:
A kéreg megduzzad, felhasad, a törzsön és az ágakon fehér, tapadós, vattaszerű telepek jelennek meg. A barnásvörös vértetvek (Eriosoma lanigerum) kb. 2 mm nagyságúak, de csak néha láthatók. Először tavasszal jönnek elő, hogy a kéreg repedéseiből és a fiatal hajtásokból a fa nedveit szívogassák. Mivel szűznemzéssel (megtermékenyítés nélkül) szaporodnak, egyetlen tetű akár száz utódot is létrehozhat, amelyek eztán a fatörzs hézagaiban telelnek át.
Érintett fa: alma
Védekezés:
A tetvek tavaszi megjelenésekor erős vízsugárral mossuk le a vattaszerű bevonatokat és permetezzük a fát rovarirtó szerrel.