Kolibri kertészet
  • 0

Gombaszezon

Karola 2022. október 12.

Az őszi erdőben barangolva is megtalálhatunk néhány gombafajt, de termesztett gombákhoz az év bármely szakában hozzájuthatunk, sőt, sok  fajtát mi magunk is nevelhetünk kertünk egy árnyékos zugában. A gomba egy szempillantás alatt elkészíthető, és ugyanolyan jó egy kis harapnivalónak, akárcsak egy finom, de ugyanakkor kiadós főfogásnak.

Gombaszezon

Shiitake gomba

A laskagomba és a shiitake gomba a fagombák családjába tartozik. Tölgy- és bükkfák törzsén, vagy pedig gombacsírával beoltott kéregszubsztrátumban nőnek. Japánban és Kínában ez a két gombafaj nemcsak a konyhában szilárdította meg a hírnevét, hanem a hagyományos ázsiai gyógyászatban is. Aromás húsuk tartalmaz: értékes fehérjéket, melyek részt vesznek a szervezet sejtjeinek felépítésében, az anyagcserét serkentő cinket, valamint az ellenállóképességet fokozó B-vitaminokat. A legújabb tanulmányok bizonyították a gombák antibiotikus, immunerősítő és daganatképződést gátló hatását. Klinikai tesztek azt is igazolták, hogy a shiitake gombának koleszterincsökkentő hatása is van.

A csiperke és a vargánya rendkívül sokféleképpen elkészíthető. Mindkettő akkor a legfinomabb, amikor a kalapjuk egy kissé kinyílt, és láthatóvá válnak a halványrózsaszín lemezkék. Igaz, hogy a szorosan zárt kalapú csiperke ropogósabb, viszont hiányzik a jellegzetes ánizsaroma. Ellenben ha a kalap szélesen kinyílt, és a lemezkék már megbarnultak, már nem érdemes megenni, elvesztette kellemes ízét.

A csiperke gazdag forrása a riboflavin és a niacin növekedési B-vitaminoknak, melyek serkentő hatást gyakorolnak a bőr-, izom- és idegsejtek regenerálódására. A termesztett gombákat rendszeresen és nagyobb mennyiségben lehet fogyasztani, mivel nem kell tartani a környezetből felszívott mérgező anyagoktól, amilyenek a nehézfémek vagy a radioaktív cézium. És van még egy előnyük: előre betervezhető az ebéd.

Laskagomba

A gombák előkészítése főzéshez:
A termesztett gombát lehetőleg csak késsel vagy speciális gombakefével tisztítsuk. Az erdei gombát rövid ideig tartsuk hideg vízsugár alá, azután hagyjuk lecsepegni, végül itassuk szárazra egy törlőkendővel. A kalapra vagy a szárra tapadt földet óvatosan távolítsuk el. Miután elkészítettük, a gombát gyorsan el kell készíteni.

A gombákat fogyasztás előtt mindig nézessük meg gombaszakértővel!