Gombaszezon!Gombaszezon!

Az őszi erdőben barangolva is megtalálhatunk néhány gombafajt, de termesztett gombákhoz az év bármely szakában hozzájuthatunk, sőt, sok  fajtát mi magunk is nevelhetünk kertünk egy árnyékos zugában. A gomba egy szempillantás alatt elkészíthető, és ugyanolyan jó egy kis harapnivalónak, akárcsak egy finom, de ugyanakkor kiadós főfogásnak.
Shiitake gombaA laskagomba és a shiitake gomba a fagombák családjába tartozik. Tölgy- és bükkfák törzsén, vagy pedig gombacsírával beoltott kéregszubsztrátumban nőnek. Japánban és Kínában ez a két gombafaj nemcsak a konyhában szilárdította meg a hírnevét, hanem a hagyományos ázsiai gyógyászatban is. Aromás húsuk tartalmaz: értékes fehérjéket, melyek részt vesznek a szervezet sejtjeinek felépítésében, az anyagcserét serkentő cinket, valamint az ellenállóképességet fokozó B-vitaminokat. A legújabb tanulmányok bizonyították a gombák antibiotikus, immunerősítő és daganatképződést gátló hatását. Klinikai tesztek azt is igazolták, hogy a shiitake gombának koleszterincsökkentő hatása is van.

A csiperke és a vargánya rendkívül sokféleképpen elkészíthető. Mindkettő akkor a legfinomabb, amikor a kalapjuk egy kissé kinyílt, és láthatóvá válnak a halványrózsaszín lemezkék. Igaz, hogy a szorosan zárt kalapú csiperke ropogósabb, viszont hiányzik a jellegzetes ánizsaroma. Ellenben ha a kalap szélesen kinyílt, és a lemezkék már megbarnultak, már nem érdemes megenni, elvesztette kellemes ízét.

A csiperke gazdag forrása a riboflavin és a niacin növekedési B-vitaminoknak, melyek serkentő hatást gyakorolnak a bőr-, izom- és idegsejtek regenerálódására. A termesztett gombákat rendszeresen és nagyobb mennyiségben lehet fogyasztani, mivel nem kell tartani a környezetből felszívott mérgező anyagoktól, amilyenek a nehézfémek vagy a radioaktív cézium. És van még egy előnyük: előre betervezhető az ebéd.


LaskagombaA gombák előkészítése főzéshez:
A termesztett gombát lehetőleg csak késsel vagy speciális gombakefével tisztítsuk. Az erdei gombát rövid ideig tartsuk hideg vízsugár alá, azután hagyjuk lecsepegni, végül itassuk szárazra egy törlőkendővel. A kalapra vagy a szárra tapadt földet óvatosan távolítsuk el. Miután elkészítettük, a gombát gyorsan el kell készíteni.Vissza

©2008 Kolibri dísznövény kertészet