Kolibri kertészet
  • 0

Fűszercsiga ágyás

A gyógy- és fűszernövények egyetlen kertből sem hiányozhatnak. Vonzzák a beporzáshoz elengedhetetlen rovarokat, megízesítik ételeinket és gyógyhatásukkal megkönnyítik életünket.

Fűszercsiga ágyás

 

Telepíthetjük őket gyomok visszaszorításra, talajtakaróként cserjék köré (kúszó kakukkfű), ültethetjük vegyes virágágyásba, de készíthetünk külön gyógynövényes kertet is. A legtöbb gyógynövény fűszernövényként is használható (majoranna, bazsalikom, citromfű, kakukkfű stb.) De a felhasználás egyéb módjaira is sok lehetőségünk van: a levendulából illatos párnácskákat készíthetünk, kozmetikumokat állíthatunk elő belőlük, még textilfestésre alkalmas gyógynövényünk is van, a fekete nadálytő (Symphytum officinale). A fekete nadálytőből káliumban gazdag trágyalevet is készíthetünk, valamint nagy tömegű mulcsanyag előállítására alkalmas. A biokertben leggyakrabban használt gyógynövény a zsúrló- és a csalánlé, melyek szintén nem hiányozhatnak egyetlen organikus kertből sem.

A fűszerkert dekoratív és praktikus formába öntésének manapság elterjedt módja a fűszercsiga kialakítása, melynek lényege a kövek spirál alakban való földbe süllyesztése. A csigaágyást évelő fűszernövényekkel ültetik tele, melyek idővel teljesen kitöltik a helyüket. A cserjefajták közül leeggyakrabban zsályát, levendulát, izsópot és a kakukkfüvet ültetik, az évelő lágyszáruak küzül citromfüvet, majorannát, oregánót, borsmentát telepítenek. A gyógynövényekről általában elmondható hogy napfényigényesek, déli fekvésű helyre ültessük őket, mert ezek a körülmények hasonlítanak leginkább eredeti hazájukra, a Földközi-tenger vidékére.

Telepítés közben ügyeljünk arra, hogy építsünk utakat, tipegőket a növények közé a jó megközelíthetőség érdekében.

Fontos, hogy ezeket a növényeket rendszeresebben szedjük, a hajtások lecsipkedése egyáltalán nem károsítja őket, hanem még jobban elbokrosodnak. Figyeljünk arra is, hogy a pangó vizet a legtöbb növény nem viseli el. Vetés és ültetés előtt minden növény magasságát és fényigényét figyelembe kell vennünk. Egyesek, mint pl. a lestyán nagyra nő, ezért őt az ágyás hátsó részébe ültessük.

A borágó a napot szereti, míg a menták a félárnyékos részt kedvelik. De mind a menta, mind a borágó gyorsan terjed. Ezt az erőteljes terjeszkedést megakadályozhatjuk pl. úgy, hogy a mentát cserepestől süllyesztjük a földbe, így tarack-szerű gyökereivel nem jut messzire. A borágó a magjaival terjed, ezért ha nem akarjuk, hogy nagyon elszaporodjon, ne engedjük magot érlelni. Viszont egynyári, és ha a jövő évben is szeretnénk viszont látni, időben meg kell szednünk a magját, ne ő szórja szét. A levendulát és a kakukkfüvet elvirágzás után vágjuk vissza, hogy a bokor tömör maradjon. Az érzékenyebb fajokat, mint pl. a babért cserépben kell nevelnünk, mert fagyérzékeny, ezért hűvös, de világos helyen kell teleltetnünk.

 

 

A növények szedése, tárolása:

 

A növények többségét szárítással tartósítjuk, a növekedési időszak folyamán frissen kell őket szedni. Szárításhoz csak egészséges, virágzás előtt álló fiatal hajtásokat, leveleket használjunk. A levélkéket ne morzsoljuk össze. Az ágakat kis csokorba kötve, száraz, levegős helyen akasszuk fel. Ne készítsünk nagy csomókat, mert úgy nehezebben száradnak. Végül a száraz csokrokat légmentesen záródó tartóba helyezzük. A fűszernövényeket jégkockatartóba is fagyaszthatjuk, így egész évben megtartják friss aromájukat.