Kolibri kertészet
  • 0

Feng shui iránytű

 Bizonyára mindenki hallott már a bágua-táblázatról, ami egy segédeszköz.

Feng shui iránytű

Szó szerint lefordítva azt jelenti: a sárkány teste. Ez egy hálózat, melyet, mint egy sablont, rá tudunk helyezni lakásunk alaprajzára. A bágua 9 területeéletünk egy-egy fontos vonatkozásának felel meg: szerelem, gyerekek, hírnév, tudás, gazdagság, karrier, pártfogók, család és a középpont: a tajcsi. A csinek, az életenetgiának minden területen áramolnia kell, különben életünk egy része „csorbát szenved”. Érdemes tehát megvizsgálnunk lakásunk minden szegletét, vannak-e sötét, ki nem használt részek, zsúfolt, esetleg csupasz sarkok. Ha pl. a szerelem területén mindig rendetlenség van, az zűrzavaros kapcsolatra enged következtetni. De ahhoz, hogy a csí megfelelően tudjon áramolni, az adott terület mögött fal kell hogy álljon, különben az energia elfolyik, nem őrződik meg. Ez az oka annak, hogy a kertben nem a bágua –táblázatot kell használni, hanem az égtájakkal dolgozó 8 tigram rendszerét. A feng shui iránytű eligazít az égtájak szerint, valamint segít, hogy a kert egy adott területéhez milyen tevékenység, tárgy és növény tartozik. Ezt a táblázatot a lap alján találjuk meg. Nincs más dolgunk, minthogy iránytűvel betájoljuk kertünket, és máris fogjuk tudni használni a táblázatot. De ha nincs iránytűnk, akkor folyamodjunk a legegyszerűbb módszerhez: figyeljük meg, merről kel fel a nap (kelet), és merre nyugszik (nyugat). Ezután már gyerekjáték dél és észak meghatározása. Emlékeznek? „Előttem van észak, hátam mögött dél, balra a nap nyugszik, jobbra pedig kél.”
Ám valamiről ne feledkezzünk meg! A feng shui iránytű használata nem a legfontosabb dolog a kertépítésben. Az első helyen a csí és az oxigén szabad áramlásának biztosítása áll, a második helyen pedig az áramlást befolyásoló és megteremtő táj-feng shui. Még egy apró megjegyzés a táblázatban lévő családtag hozzárendelésekkel kapcsolatban: több mint 3 gyerek esetén van egy legidősebb, egy legfiatalabb- a többiek mind a középső gyerek kategóriába esnek.

 

Feng shui iránytű táblázat

Nagyít

Észak
Tó és csobogó, nyitott helyek, sok föld.
Víz és nyugalom.
Kék-fekete.
A középső fiú.
Karrier.
A vizet a fém hozza létre, a fém energia fokozásával erősíthetjük ezt a területet.( ezüstös, arany színű csillogó gömbök, kis fémtárgyak, fehér virágok).
Szökőkút, víz.
Ezt a területet ne fékezze túl sok föld-elem ( sárga, narancs, vagy barna ).

Nagyít

Északnyugat
Ülőalkalmatosságok, fémszobrok, szentalakok, szélcsengő.
Védelem és teremtőerő.
Fém.
Arany, ezüst, fehér.
Az atya.
Pártfogók.
A föld eleme teremti a fémet.
Baráti beszélgetés-ülősarok.
Kőszobor, terrakotta edények, gömbök, kerek fémasztal.

 Nagyít

 

Északkelet
Kövek, földút, terasz, alpesi növények.
Föld és nyugalom.
Föld elem.
Barna, sárga, narancs.
Legifjabb fiú.
Tudás.
Ha ezt a területet szeretnénk erősíteni, akkor a föld elemét, illetve a földet teremtő tüzet kell erősítenünk. Ültessünk például piros virágokat.

Nagyít
 

Kelet
Tó, szökőkút, tarka virágok, tavasz, növekedés.
Fa.
Zöld, világoskék, sötétkék.
A legidősebb fiú.
Család.
A fa elemét a víz teremti. Ez a hely legyen a valódi találkozások helye. Nagy asztal, tó vagy szökőkút mellé. Az asztal és a székek legyenek fából.

  Nagyít

Nyugat
Fémből készült angyal, istenszobor, oltár.
Ünneplés, spiritualitás.
Fém.
Arany, ezüst, fehér.
A legifjabb lány.
Gyerekek.
A fém, amelyet a föld teremt. Játszósarok! Vagy ha még nincs gyerekünk, legyen ez a hely a kreativitásé. Fantáziadús fém alkotások, harangjátékok helye. Itt állítsuk fel festőállványunkat!

Nagyít
 

Dél
Rózsa, vörös és bíborszínű virágok, ibolya szín.
Fény, forró nyár.
Tűz elem.
A középső lány.
Hírnév.
Fa által táplált tűz.
Értékes tárgyak, ritka növények, kerti kemence, grillező.
Ha tó vagy patak lenne itt, akkor a víznek a tűzre gyakorolt pusztító hatását a föld elemhez tartozó dolgokkal, kőszobrokkal vagy agyagedényekkel kell tompítanunk.

Nagyít
 

Délkelet
Zöld növények, tó, szökőkút.
Virító növények.
Fa.
Zöld.
Legidősebb lány.
Gazdagság.
Szökőkút, csobogó - a víz fokozza a gazdagságot. A jóléttel fonódik össze. A fa elemet magas, karcsú dekorációs elemekkel erősíthetjük.

Nagyít

Délnyugat
Kerámiaszobrok, földút, belső udvar, terasz, alpesi növények.
Föld, táplál(koz)ás.
Barna, sárga, narancs.
Az anya.
Párkapcsolat.
Ideális hely lugas, vagy kerti pavilon számára.
A lámpák fokozzák a tűz elemet, mert a földet a tűz teremti, de ne lámpaoszlopot tegyünk ide, mert az energiát von el.
Párosával helyezzük el a kerti dekorációt, pl. tegyünk lámpákat az út jobb és bal oldalára egyaránt. Ültessünk ide vörös rózsákat!

 

Nagyít
 

Középpont – tajcsi
Föld elem , melyet a tűz teremt.
Hagyjuk teljesen szabadon (gyep).
Ne legyen ülőhely se.
Esetleg kialakíthatunk itt egy kerek, föld színű növényekből álló ágyást.