Kolibri kertészet
  • 0

Évelő virágok helyes ültetése

Karola 2023. október 02.

Az évelő virágok tavaszi ültetésével csodálatos színpompát varázsolhatunk pihenőkertünkbe.

Évelő virágok helyes ültetése

 

Megállapodott növények vásárlása
Ha nem akarunk várni a növények megerősödésére, akkor vásároljunk cserepekben kapható előnevelt, eléggé megnőtt növényeket (ezek kb. 1-3 évesek). Mielőtt megvennénk egy növényt, mindig vizsgáljuk meg, hogy egészséges-e, és hogy a tövén kellő számú ifjú hajtás van-e.

Az ágyás szélességének meghatározásakor a legjobb segítség a kinyújtott karunk hossza, mert metszésnél, az elszáradt részek eltávolításánál vagy a vágott virágok gyűjtésénél az ágyás minden növényét el kell érnünk.

 

Próbálkozzunk új virágokkal!
Ha egy új növényt akarunk elültetni, célszerű előtte a kert más-más részeibe ültetni két-három darabot, hogy észrevegyük, hogy a növény hol érzi magát a legjobban, és hogy a többit is oda ültessük el.

 

 

Falikert létesítése
Szükséges hozzá: egy alacsony, száraz kőfal vagy régi téglafal hasadékai, zugai
Elkészítése: föld és komposzt átnedvesített keverékével töltsük ki a hézagokat, majd ültessük be előnevelt növényekkel vagy kis palántákkal (olyan fajokat válasszunk, amelyek jól bírják a száraz talajt, meggyökeresednek, és maguktól szaporodnak, pl.: küllőrojt, kőtörőfű). Öntözés: csak nagy forróságban vagy hosszú szárazság és csapadékhiány idején.
Alacsony fal tetejére futókat ültessünk. Csekély tápanyagigényű fajokat válasszunk (varjúháj, madárhúr, pázsitviola)

 

Ültetés előtt locsolás: Az ültetőlyukakat bőséges vízzel locsoljuk be, aztán várjuk meg, hogy a víz felszívódjon (könnyebben tudunk majd a talajon dolgozni, és a növények gyökerét sem fenyegeti majd annyira a kiszáradás). Átültetés előtt: az új növényeket öntözzük meg vagy áztassuk vízbe. Csapadékos idő esetén várjunk az ültetéssel, míg kissé kiszárad a talaj.

A kötött, nyirkos vagy vizenyős talaj állagát sóder vagy kavicstörmelék hozzáadásával korrigálhatjuk. Terítsünk az ágyás tetejére 10-15 cm-es kavicsréteget. Határozzuk meg az évelők helyét, ültessük el őket, és a tövük köré öntsünk virágföldet. A kavicsréteg idővel besüpped a talajba, és fellazítja a szerkezetét.

 

A beosztó, türelmes kertészeknek
A mag kevesebbe kerül, mint a növény, azonban még a leggyorsabban fejlődő évelőknél is két évbe telik, míg a magról nevelve virágot hoznak, a leglassabban fejlődőkre, akár 6-8 évet is várni kell.
A magokat kora nyáron, ritkásan vessük el a kert egy árnyas részében vagy hidegágyba, a talajt pedig szerves anyagok és kvarchomok hozzáadásával javítsuk.

 

Kertészetünkben évelő, színes kerti virágok széles választékával várjuk.