Kolibri kertészet
  • 0

Ennivaló színes bogyók

Karola 2022. július 12.

Nagyon divatosak manapság az öregedés elleni diéták, bár az orvosok nem szeretik ezt a fogalmat, mert az öregedés nem visszafordítható folyamat, mint ahogy azt a kifejezés sugallja. Azonban egyre több tudományos kutatás azt bizonyítja, hogy az öregedés legtöbb kísérő jelenségét vitális anyagokban gazdag táplálkozással jelentősen késleltetni lehet.

Ennivaló színes bogyók

 

fehér ribizli

A bogyós gyümölcsök legelöl állnak azoknak a táplálékoknak a listáján, amelyek az öregedéssel járó sejtkárosodást nemcsak hogy megakadályozzák, hanem ki is javítják, és a vér úgynevezett „antioxidáló tulajdonságát” akár 25%-kal is növelhetik.
A betakarítás megfelelő időpontja meghatározó. A laboratóriumi tesztek kimutatták, hogy az értékes másodlagos növényi anyagok aránya sokkal magasabb az érett gyümölcsökben, mint az alig érett vagy éretlen bogyókban. A fekete ribiszkében és az áfonyában mindenekelőtt jelentősen megnő a gyulladáscsökkentő myrecitin mennyisége. Ez az anyag biztosítja az agy és a szem parányi véredényeinek rugalmasságát, miközben a szürkületi vakság elleni titkos fegyver. Fontos az autóvezetők számára is: a myrecitin csökkenti a fényszórók vakító fényével szembeni érzékenységet. A kékesfekete bogyókat a nők egy további ok miatt is beiktathatják a napi étrendjükbe: a bennük bőségesen megtalálható lignan (növényi ösztrogén) csökkenti a menstruációs panaszokat, enyhíti a változó kor jellegzetes hőhullámait, és bizonyos fokig megelőzi a csontritkulás kialakulását.
A málna és a szeder a szabad gyökök ellenségei, az összes bogyós gyümölcs közül ezek tartalmazzák a legtöbb rákosodást gátló ellagsavat. Ráadásul a bogyós gyümölcsöktől szebb lesz a lábunk! A növényi színezőanyagok, mint a sárga flavonoidok, tömítik a véredények falait, és megelőzik a visszér és a vénás betegségek kialakulását.
A fanyar fekete ribiszkén kívül a piros és a sárga fajták is valóságos vitaminbombának számítanak a bogyós gyümölcsök között. Közvetlenül a bokorról leszedve csemegézhetünk belőlük, vagy pedig fagyasszuk le azonnal, miután leszüreteltük – lehetőleg szárastól, mert így a leve nem folyik ki, és az értékes összetevők a bogyókban maradnak.
 

fekete ribiszke

A fekete ribiszke éllovasnak számít, ami a C-vitamin tartalmát illeti. 50 g bogyó fedezi egy felnőtt napi szükségletét. Ugyanakkor bőségesen tartalmaz: gyulladásgátló anthocyan-t, vízhajtó ásványi anyagokat és vérképző vasat, amely a C-vitamin jelenlétében rendkívül jól felszívódik. A természetes gyógyászatban a magjaiból kivont gamma-linolénsavat (többszörösen telítetlen zsírsav) reuma és bőrbetegségek kezelésére használják. Tehát fogyasszunk belőlük bátran, minél többet!