Kolibri kertészet
  • 0

Elvarázsolt éjszaka

Karola 2023. augusztus 15.

Sötétedéskor, amikor már régen nem látszanak a kék és piros virágok, felragyognak a kertben a fehér és a pasztellszínű társaik. A kertet élvezni lehet még a késő esti órákban is, amikor a nyári forróság alábbhagy, és az éjszaka csendje leszáll a kertre.

Elvarázsolt éjszaka

 

angyaltrombita

Fehér, világossárga és halványrózsaszín virágokkal a sötétben varázslatossá válik kertünk.
A gyengéd, kevésbé intenzív színű virágok napközben viszonylag észrevétlenek, este azonban elkábítanak kisugárzásukkal és méginkább illatukkal. Magukhoz vonzzák az éjszakai rovarokat, melyek biztosítják beporzásukat. Az illóolajokból áradó parfüm a nyugalom óráiban rendkívül intenzív, és harmonikus kiegészítője a szabadban a nyári éjszakának.
 

 Az egzotikus dézsás növények, mint az angyaltrombita (Brugmansia) és a filigrán éjjeli jázmin (Cestrum nocturnum) valódi illatcsodákká válnak sötétedéskor. Jól illenek a pihenőhely közelébe, melyet esténként kellemes illatfelhőbe burkolnak.
 

Az olyan évelők és nyári virágok, mint a ligetszépe (Oenothera), a citromsárga sáslilom (Hemerocallis) az estike (Hesperis) és a fehér díszdohány (Nicotiana) útjelzőként szolgálnak az éjszaka sötétjében. Szelíden csillognak és illatoznak, mihelyt lemegy a nap. Ezeket a világos, napközben jelentéktelen virágokat kombinálni lehet piros, ibolyakék vagy kék virágokkal, melyek napfényben biztosítják a színkontrasztot, és fehér kísérőik mellett még feltűnőbbek.
 

A fehér virágú díszcserjék, mint a jezsámen (Philadelphus), orgona (Syringa) és bangita (Viburnum) csodaszép virágaikkal szintén elvarázsolják az éjszakát és napközben is bódító illatot árasztanak.
 

kapaszkodó hortenzia

A fehér tónusú futónövények, mint az illatos, krémszínű ’Bobbie James’ futórózsa vagy a kapaszkodó hortenzia (Hydrangea anomala ssp. Petiolaris) egész falakat beboríthatnak virágfelhőjükkel. Az éjszakai kert csúcspontja a búbos lonc (Lonicera periclymenum). A krémsárga és a halványrózsaszín virágok kellemes illata megédesíti az esti órákat.