Kolibri kertészet
  • 0

Elegáns sövények

Karola 2023. május 16.

 A szoliter bokrokat szinte mindig edényekben árulják. Ez azt jelenti, hogy az év bármely részében elültethetjük őket, kivéve fagyos vagy kánikulai időszakban.

Elegáns sövények

Ha sövényt akarunk telepíteni, akkor költségkímélőbb megoldás, ha csupasz gyökerű, fiatal bokrot vásárolunk.

Ha hosszú sövényt akarunk telepíteni, akkor a munka egy részét megspórolhatjuk ásó- vagy földkiemelő gép segítségével. A bokrok elültetése előtt egy hónappal, a géppel törjük fel a földet, és forgassunk bele fákhoz és bokrokhoz való jó minőségű komposztot, és hagyjuk állni.

A mulcsozás fontossága
Ha távol akarjuk tartani a gyomokat, akkor a fiatal sövény alá feltétlenül szórjunk mulcsot. Az évelő gyomokat, ha már megtelepedtek a földben, gyökerestül irtsuk ki, és hintsünk a bokrok töve köré 10 cm vastagságú kéregaprítékot vagy érett kerti komposztot.

A sövény és a virágágyás között hagyjunk egy kis ösvényt, amely olyan széles legyen, hogy végig tudjunk rajta menni egy talicskával.

Fagyal

Gyors növekedésű bokrok
Vannak olyan bokrok, amelyek elég gyorsan sövényt alkotnak. Ezeket a növényeket évente háromszor-négyszer is metszeni kell, hogy megőrizze a formáját.

Fagyal

Gondozott sövény, jó szomszédság
Az élő növényfalak maximális magasságát jogszabály határozza meg. Nem árt tájékozódnunk a helyi hatóságnál, hogy kertünk milyen övezetbe tartozik, milyen magas lehet a „fal”. Viszont a szomszéd sövényéből átnövő ágakat jogunkban áll levágni.

Vadregényes sövény
A természetes vagy kevert sövény több különböző növényből áll, és nincs alakra nyírva, vagy csak alighogy. Ha a sövényből kimagaslik egy életerős fa, hagyjuk nőni, hogy elérje teljes magasságát, így a sövényünk vadregényesebb lesz.

Zaj- és porfogók elleni sövény, és a behatolók elriasztása
A forgalmas út melletti kertben dús sövény ültetésével eredményesen védekezhetünk a zaj, a por és a kipufogógázok ellen. Válasszunk tömött, örökzöld növényeket, pl.: japán kecskerágó, madárbirs, tűztövis.
A sövények távol tartják a betolakodó embert éppúgy, mint a kóbor állatot. Erre a célra különösen megfelelőek a tüskés vagy tövises sövénynövények. Pl.: tűztövis, borbolya, kökény.
Tavasszal szép virágok díszítik őket, ősszel pedig bogyókat teremnek, amelyekből a madarak is csemegézhetnek.
Talán a legbiztonságosabb növényfal a drótsövény: a felhúzott drótkerítés mellet ültessünk sövénybokrokat, ami pár év alatt szépen benövi és eltakarja a drótot.

Évente megújuló sövény
Neveljünk egynyári vagy lágy szárú növényeket a változatosság kedvéért, hogy minden évben más – más sövényünk legyen. Pl.: kukorica, napraforgó, mályvarózsa, csicsóka.

Rózsasövény
Többfajta rózsabokorból alakíthatunk régies hatású, dekoratív sövényt, de ezek télen kopaszok. A legjobbak a régi fajta rózsák, mert sűrű a levélzetük és sokáig virágoznak.
Ha virágos élősövényt szeretnénk, a növényt a tövénél különböző nagyságban és szélességben rendszeresen ritkítsuk ki, így a virágok a sövény tetején jelennek meg, nem pedig a tőnél.

Tradicionális fonott sövény
Újra divat lett az egymásba fonott fűzfavesszőkből kizöldült sövények. Ezt a rusztikus sövényt magunk is elkészíthetjük. Hogyan?
Tűzzünk a földbe fűzfavesszőket egymástól 20 cm-re, mindegyiket azonos szögben megdöntve. Ezután dugjunk a földbe egy újabb sort az előzőek közé, ellenkező irányba döntve. Majd fűzzünk át rajtuk újabb vesszőket, felváltva, egyet előttük, egyet mögöttük. Így kapunk fonott rácsozatot, amit karókkal is megtámaszthatunk. A vesszőket locsoljuk meg, és később se hagyjuk, hogy a talaj kiszáradjon körülötte.
Ne felejtsük el a fattyúhajtásokat tavasszal és ősszel visszavágni annak érdekében, hogy a növény érvényesülhessen.