Kolibri kertészet
  • 0

Egynyári virágok S-Z

Karola 2023. október 18.

Sarkantyúvirág (Tropaeolum majus)

 

Egynyári virágok S-Z

 

Sarkantyúvirág (Tropaeolum majus)

Bokros növekedésű vagy elfekvő szárú növény. Virágai a levélhónaljakból nőnek, a sárga, bordó és a narancs minden árnyalatában nyílnak. A csüngő változatokat függőkosárba is ültethetjük, de elsősorban virágágyi növény. Napos vagy félárnyékos helyre ültessük, közepes vízigényű.

Sokvirágú petúnia (Petunia multiflora)

Bár virágainak méret kisebb (5-6 cm) mint a nagyvirágú petúniáé, de a mennyiséggel pótolja ezt a hiányosságot. Előnye, hogy esőverés után gyorsan regenerálódik. Ágyásba vagy balkonládába ültetve rendkívül dekoratív. Színpalettája nagyon gazdag. Tűző napot kedvel, közepes vízigényű.

Szagos bükköny (Lathyrus odoratus)

Kacsokkal kapaszkodó, 1-1,5 méter magasra növő, kúszó egynyári növény. Illatos virága a sárgán kívül minden színben díszlik. Napos helyre ültessük, vízigényes növény. Alacsony kerítések, erkélyládák befuttatására alkalmas.

Szalmarózsa (Helichrysum bracteatum)

Kedvelt kerti növény, mert virága megszárítva télen is díszíti a lakást. Júliustól októberig nyíló virágai fehér, sárga, narancs, rózsaszín és vörös árnyalatban pompáznak. Ha szárítani szeretnénk, még bimbós vagy félig nyílt állapotában, száraz időben szedjük. Szárítása fejjel lefelé lógatva sötét, hűvös helyen történjen. Szereti a tűző napot, szárazságtűrő.

nyári szarkaláb

Szarkaláb (Delphinium sp.)

Jellegzetes sarkantyús virágai a hajtásvégeken fürtvirágzatban nyílnak, fehér, rózsaszín, lila , piros vagy kék színekben. Június-júliusban virágzik. Napfényigényes, szárazságtűrő. A nyári szarkaláb (D. ajacis) és a nálunk is honos

keleti szarkaláb

Keleti szarkaláb (D. orientale) fajtáit vethetjük kertünkbe. A közepes magasságú szarkalábat virágágyba vagy dézsába is ültethetjük, a magas vágott virágnak alkalmas. Egész nyáron virágzik a nagy virágú kínai szarkaláb (D. drandiflorum var. Chinense). Inkább bokros mint szálas növekedésű, virágai világoskék színűek.
A magvakat ősszel (szeptemberben) vagy tavasszal (március elején) vetjük, 25-30 cm-es sortávra. A kikelt növényeket 20 cm távolságra ritkítjuk. Tartós májusi-júniusi esőzések idején a leveleken lisztharmat képződhet.

Tarka menyecskeszem (Coreopsis tinctoria)

Virágai sárga alapon barna középpel igen mutatósak. Nyár közepén gazdagon virágzik. Lazán elágazó, vékony hajtásokat fejleszt. Vannak magasabb (60-70 cm-es) és alacsonyabb (30-40 cm) fajták. A magot áprilisban vetjük állandó helyére, 20-30 cm-es sortávolságra. A kikelt növényeket 15-20 cm-re ritkítsuk! Elvirágzás után az elszáradt virágokat vágjuk le, így nyár végén még egyszer virágzik. Napfényigényes, melegkedvelő. A hideg, esős igőjárás késlelteti a virágzást.

Tengerparti fülesternye (Lobularia maritima)

Alacsony hófehér vagy lila virágú, igénytelen növény. Magját elszórva önvetéssel is szaporodik. Napfénykedvelő. 12-15 cm magas, sűrűn elágazik, így nagyon sok virág fejlődik a hajtások végén. A magot áprilisban vetjük sorban, majd a kikelt növényekből 10-15 cm-enként hagyunk egy-egy kis csomót. Közepes vízigényű. A túlzott öntözéstől a szárak gyengék lesznek, a földre fekszenek, a virágzás késik és vontatott lesz.

Titónia (Tithonia rotundifolia)

Magas, nagy bokrot fejlesztő növény. Narancspiros virágai egész nyáron nyílnak. Napfényigényes. A hajtásokon 30-35 cm-es szárakon nyílnak margarétaszerű virágai. Sok virágot hoz, ezért messziről is díszít. A magot márciusban vetjük cserépbe vagy áprilisban állandó helyére. Csak aszályos időben öntözzük. Kerítések, falak mellé ültetve jó takarónövény, de ültethetjük gyepbe szoliternek, vagy nagyobb virágágyakba.

Tollas celózia (Celosia argentea plumosa)

Napfénykedvelő, tollas bugavirágú növény a parki kiültetésekben gyakran használatos. Magassága 30-70 cm. Májustól októberig virágzik. Színválasztéka a citromsárgától a sötétbordóig terjed. Közepes vízigényű.

Tömpevirág (Sanvitalia procumbens)

Napfény és melegkedvelő dísznövény, mely alkalmas virágágyak, balkonládák, dézsák beültetésére. Aranysárga napraforgószerű virágai szinte teljesen beborítják a növényt. Ha az elnyílott virágokat eltávolítjuk, még több virágzásra serkentjük. Tűző napos helyet kedvel, közepes vízigényű. Virágágyba vagy ládába ültessük.

Törpe dália (Dahlia pinnata)

Élénk és pasztell színű, különböző formájú virágaival, a fagyokig tartó virághozamával szép színfoltot ad a virágágyásunknak. 30-60 cm magasak, virágátmérőjük 5-8 cm. Tápanyag és vízigényesek, a napot és a félárnyékot egyaránt tűrik. Színpalettája rendkívül gazdag. Virágágyásba vagy ládába ültessük.

Törpe nebáncsvirág (Impatiens walleriana)

Félárnyékos, szélvédett helyen csodálatos virágszőnyeget alkotó, pozsgás szárú, 20-40 cm magasan elágazó növény. A 2-3 cm nagyságú virágok színskálája a fehér, narancs, rózsaszín lila és a piros árnyalataiból tevődik össze. Vannak telt virágú változatai is. Ültethetjük ágyásba, de nevelhetjük dézsában is. A tűző napot nem viseli el, vízigényes.

Vaníliavirág (Heliotropium arborescens)

Sok apró virágból álló lila virágzata bódító vanília illatú. Dézsás növényként is felhasználhatjuk. 30-50 cm magas. Júliustól októberig virágzik, napos helyre ültessük. Legelterjedtebbek a lila és ibolyakék fajták, de léteznek fehér virágszínű fajták is. Napos, félárnyékos helyet kedvel, közepes vízigényű. Edénybe vagy ládába ültessük.

Viola (Matthiola incana)

Elsősorban az alacsony, 20-30 cm magas telt virágú fajtákat használják kiültetésre, a magasabb, 60-90 cm-es hosszú szárú violák főként vágott virágként kerülnek felhasználásra. A virágok illatosak, színük fehér, sárga, rózsaszín, piros, kék és lila árnyalatúak. Tűző napos helyet kedvel. Közepes vízigényű. Virágágyban mutat jól.

Vörösbegyvirág (Nemesia strumosa)

Egész nyáron virágzó, 20-25 cm magas növény. Virágkoronája sárga, narancs, piros vagy ibolyaszínű. Virága kétoldali, szimmetrikus, alul nagyobb ajakkal. Májusban vetjük állandó helyére. Tűző napra ültessük, közepes vízigényű növény. Virágágyban vagy edényben egyaránt szépen mutat.

Záporvirág (Gazania rigens)

20-25 cm magas dísznövény. Margarétaszerű virágai 7-10 cm-esek, csak napsütésben nyílnak. Színpalettája rendkívül gazdag. Kifejezetten napfényigényes, a szárazabb helyeken is bőségesen virágzik, ezért elsősorban napos virágágyások, sziklakertek, erkélyládák kedvelt növénye. Közepes vízigényű.