Kolibri kertészet
  • 0

Egynyári virágok L-R

Karola 2023. október 18.

Legyezővirág (Scaevola aemula)

 

Egynyári virágok L-R

 

Legyezővirág (Scaevola aemula)

Erőteljes növekedésű, jó hő- és szárazságtűrő balkonnövény. Legyező alakú, fehér, kék színű virágai rendkívül dekoratívak. Balkonládák, függőkosarak beültetésére kiválóan alkalmas. Jól társítható más balkonnövényekkel. Napos vagy félárnyékos helyre ültessük., közepes vízigényű.

Lila verbéna (Verbena rigida)

25-40 cm magas, lila vagy fehér virágú, elágazó, szétterülő bokor. Szárazságtűrő, napfénykedvelő, városi levegőt is jól bíró virág. Színfolt kialakítására, virágágyások lazítására alkalmazható. Tűző napos helyet kedvel.

Lisztes zsálya (Salvia farinacea)

Liláskék virágai júniustól a fagyokig nyílnak hosszú füzérvirágzatokban. Mérsékelt vízigényű, virágzáskor már szárazságtűrő. Napos helyet szeret. 60-80 cm-es bokrot alkot, levelei világosszürkék, szöszösek. A késő tavaszi fagyokra nem érzékeny, április végén már állandó helyére ültethetjük 30 x 30 cm-es térállásba. Nagyon ellenálló, egészséges növény.

Nagy medvefül (Arctotis grandis)

Fehér, halványkék, rózsaszín és lila fészkes virágai hosszú száron egész nyáron nyílnak. Egyenletesen virágzó növény. Napfényigényes, közepesen tűri a szárazságot. 40-60 cm magas. Magját áprilisban 30 cm-es sortávolságra helybe vetjük. A magon bóbitaszerű repítőszőrök vannak, ezért szélcsendes időben vethető. Május elején a kifejlődött 4-5 cm-es növénykéket 20 cm-es távolságra ritkítjuk. A virágzás egyenletesebb, ha az elnyílott virágokat leszedjük. Edzett, kártevőktől, kórokozóktól mentes növény. Hideg, túlzottan csapadékos nyarakon levelei megbarnulnak, s ha sokáig nem kap elég fényt, virágzása is később kezdődik.


 

Nagyvirágú bársonyvirág (Tagetes erecta)

A robosztusabb növény jellemzője, hogy kevesebb, de nagyobb (5-10 cm-es átmérőjű) virágokat hoz, mint a kisvirágú bársonyvirág. Magassága fajtától függően 25-100 cm. Júniustól a fagyokig hozza halványsárga, narancs- és napsárga virágait. A magas fajták támasztékot igényelnek. Tűző napos helyet kedvel. Közepes vízigényű. Virágágyásba színfoltként vagy szegélynövényként ültessük. Dézsában is jól mutat más növényekkel kombinálva.

Nagyvirágú petúnia (Petunia grandiflora)

Ezek a színpompás növények hatalmas választékban kaphatók. Egész nyáron virítanak. Balkonok, teraszok, edények és cserepek szép díszei. Napfényigényes, tápanyagban gazdag földre van szüksége. Hetente tápoldatozzuk. Tűző napos helyet kedvel. Közepes vízigényű. Virágágyásba vagy ládába ültessük.

Napraforgó (Helianthus annuus)

Ágyások díszítésére ma már általában az alacsony (50-60 cm-es) fajtákat használják. A virágok lehetnek szimplák vagy teltek. De számtalan kertben megtalálhatjuk a 2-3 méter magas, erős szárú, hagyományos, magot érlelő fajtákat is. Július és szeptember között virágzik. Tűző napos helyet kedvel, közepes vízigényű.

Nyári azálea vagy tündérkürt (Godetia grandiflora)

Egyik legszebb nyári növényünk. Virágai lehetnek teltek vagy egyszerűek, fehér, rózsaszín vagy piros színűek. Szakaszos (hetenkénti) vetéssel elérhetjük, hogy a virágzás június végétől augusztus közepéig eltartson. Napos fekvést, közepes öntözést és jó minőségű talajt igényel. 40-80 cm magas, sűrű bokrot fejleszt. Erkélyre, teraszra is ültethetjük dézsába vagy balkonládába. Magját áprilisban vetjük állandó helyére 25 cm sortávolságra vagy cserépbe. Ha sűrű, ritkítsuk. Az átültetést rosszul tűri, ezért ha cserepes növényt akarunk, magvait a cserépbe vessük. Nitrogénbő talajban gyakrabban fellép a barna szárrothadás, ezért a nitrogén-műtrágyázást kerüljük. Száraz időjárás esetén a levelét a földibolha károsíthatja.

Oroszlánszáj vagy tátogó (Antirrhinum majus)

Mediterrán területről származó növény. Virágszínpalettája nagyon gazdag, a piros és rózsaszín változatok mellett sárga és fehér színűek is vannak. A hosszú és folyamatos virágzás érdekében érdemes levágni az elvirágzott részeket. Felhasználható virágágyi csoportos beültetésekre, edényekben és dézsákban is szépen mutat. Tűző napot kedvel, közepes vízigényű.

Papagájlevél (Alternanthera bettzickiana)

10-20 cm magas talajtakaró levéldísznövény. Felhasználható még dézsák beültetésére, balkonládákban kombinálhatjuk tarka virágokkal is. Lombja zöld-fehér-sárga foltos. Napfénykedvelő, vízigényes növény. Laza szerkezetű, jó vízelvezetésű földbe ültessük.

Paprikavirág (Salvia splendens)

A gyönyörű élénkpiros virágok mellett ma már kaphatók krémfehér, lazacrózsaszín és lila színűek is, de a legkeresettebb még ma is a piros. 15-40 cm magas. Tűző napot kedvel, közepes vízigényű. Virágágyásban és vázában is jól mutat.

Perilla vagy virágcsalán (Perilla frutescens)

Levéldísznövény. Lombja feketéslila vagy bordó árnyalatú. 40-60 cm magas. Kombináljuk ezüstszín-levelű növényekkel vagy tarka virágokkal. Tűző napra ültessük, vízigényes növény.

Pillangóvirág (Cosmos bipinnatus)

Finom, laza lombú, nagy virágú növény. Fehér, sárga, narancs, rózsaszín árnyalatú pillangószerű virágait júniustól szeptemberig hozza. 50-90 cm magas. Tűző napos helyre ültessük, közepes vízigényű.


 

Porcsinrózsa (Portulaca grandiflora)

10-15 cm magas, talajtakaró dísznövény. Virágai csak napsütésben nyílnak, ezért ne ültessük árnyékos helyre. Szárazságtűrő. Júniustól októberig hozza színpompás virágait. Ültethetjük virágágyba, edényekbe, sziklakertbe vagy függőkosárba is.

Ricinus (Ricinus communis)

2-3 méter magasra megnövő egynyári dísznövény. Mereven felálló szárú, hosszú levélnyelű levelei tenyeresen szeldeltek. Színük lehet zöld vagy pirosas, fénylő vagy hamvas. Napos helyre ültessük, vízigényes.