Kolibri kertészet
  • 0

Duglászfenyők, mamutfenyők

Karola 2023. október 18.

Szürke duglászfenyő (Pseudotsuga menziesi var. glauca)

Ez a szürkés lombú változat a Sziklás-hegységben őshonos. Évente 50-60 cm-t nő, hajlékony, puha tűi narancsos illatúak, kékesszürke színűek. Széles, kúp alakú fa. Tobozai 4-6 cm hosszúak, a fellevelek kilógnak belőlük. Nagyon nagy a helyigénye, ezért csak tágas kertekbe, parkokba alkalmas. Szárazságtűrő, télálló. Az erősen meszes talajon nem fejlődik szépen.

Duglászfenyők, mamutfenyők

 

Törpe duglászfenyő (Pseudotsuga menziesii Fletcheri)

Lapított gömb alakú, bokrának közepe többnyire kissé bemélyed. Lombja kékesszürke, tűlevelei puhák, nem szúrósak. Jellegzetesek orsó alakú rügyei. Helyigénye kicsi, ezért sziklakertbe is alkalmas. Fiatalon vízigényes, de az idősebb példányok szárazságtűrők. Télálló. Nagyon meszes talajban nem fejlődik kielégítően.

Hegyi mamutfenyő (Sequoiadendron giganteum)

A legnagyobb fa- és lombtömegű fás növény a Földön. Léteznek nála magasabb fák (óriásfenyő, duglászfenyő, eukaliptusz), de ennek a törzse elérheti a 10 méteres átmérőt is. Legmagasabb élő példányai 80 m magasak, koruk kb. 2000 év. Szabályos kúp alakú fa, tömött koronával. Lombja szürkészöld. Hajtásait ár alakú rövid levelek borítják. Tobozai csak nagyon idős korban jelennek meg. Szárazságtűrő, a nagyon meszes talajt nem szereti. Fiatalon kissé fagyérzékeny, később télálló. Az átültetést rosszul tűri.

Kék lombú hegyi mamutfenyő (Sequoiadendron giganteum Glaucum)

Az előző fajnak világos, szürkéskék lombú fajtája. Normál növésű, alakja karcsú, kúp forma. Kisebb kertekben is elfér. Szárazságtűrő, fiatalon fagyérzékeny, később télálló. Savanyú vagy semleges kémhatású talajon lesz a lombja szép kék színű. Az átültetést rosszul tűri.

Csüngőhajtású hegyi mamutfenyő (Sequoiadendron giganteum Pendulum)

Érdekes küllemű fajtakülönlegesség. Határozott függőleges sudara van, mely kígyózva halad fölfelé. Rövid oldalágai és az azokon fejlődő hajtásai meredeken visszacsüngenek, szorosan a törzshöz simulva. Vékony hajtásai szürkések. Szárazságtűrő, fiatalon fagyérzékeny, később télálló. A meszes talajt nem szereti.

Óriásfenyő, tengerparti mamutfenyő (Sequoia sempervirens)

Gyors növésű, hatalmas méretű fenyő. Alakja széles, kúp, koronája laza. Lombja élénkzöld, tűlevelei a tiszafáéhoz hasonlóak. Igen kényes, érzékeny fenyő. Termete miatt csak tágas parkokba való. Fiatalon vízigényes és fagyérzékeny, de hamar télállóvá válik. A meszes talajt nem kedveli.