Kolibri kertészet
  • 0

Dísznövények kártevői - Szárak és levelek

Karola 2023. április 22.

Szárak

Palántadőlés:

Tünetek:
A palánták fejlődése látszólag normális, ám egyszer csak a száruk a tőnél barnásvörösre színeződik, majd megfeketedik. Az érintett növények összeroskadnak és elpusztulnak. A tünetek okozói különféle gombák – például Pythium, Phytophthora, Fusarium, Rhyzoctonia – amelyek behatolnak a palánták szöveteibe.

Dísznövények kártevői - Szárak és levelek

Érintett növények:
Palánták, magoncok.
Védekezés:
Csak friss termesztőközeget használjunk, amelyet hűvös, száraz helyen tárolunk, közvetlen napfénytől védve. Minden eszközt, edényt, tálcát fertőtlenítsünk, amelyet palánták és dugványok neveléséhez használunk. Réztartalmú gombaölő szert alkalmazzunk, már a gombatámadás első jelére.

 

Fonálférgek:

 

Tünetek:
A fertőzött szárak kicsavarodnak, megduzzadnak és szétnyílnak. A levelek megsárgulnak, elfonnyadnak és nemezessé válnak. A hagymásoknál a hagymák felpuhulnak, szétporladnak, a növény elhal. A tüneteket talajlakó és növényeken élő mikroszkópikus fonálférgek okozzák, amelyek növényi vírusbetegségeket is terjesztenek.
Érintett növények:
Margaréta, nárcisz, jácint, lángvirág, hóvirág.
Védekezés:
A megbetegedett növényeket húzzuk ki és égessük el, majd távolítsuk el a fertőzött talajt is. Ha észrevesszük a tüneteket, emeljük i a hagymásokat és áztassuk őket két órára 40 C-os vízbe, hogy megelőzzük a fertőzés továbbterjedését. Ültessünk riasztó hatású bársonyvirágot (Tagetes) a hagymások vagy más veszélyeztetett növények közelébe.

 

 

Levelek

 

Bakteriális rothadás

 

Tünetek:
A leveleken kerek foltok jelennek meg, amelyeket apró, fekete, kiemelkedő pettyekkel hintett sárga gyűrű övez. Ezek a kerek foltok néha félig áttetszővé válnak, mielőtt megbarnulnak vagy megfeketednek. A betegség előrehaladtával a levelek kiszáradnak és a növény elhal. Számos baktérium okozhatja – például Pseudomonas, Erwinia, Xanthomonas – amelyek a sebeken keresztül fertőzik meg a növényt.
Érintett növények:
Oroszlánszáj, szarkaláb, szilva fajok.
Védekezés:
A beteg növényeket húzzuk ki és semmisítsük meg. A védekezés egyetlen módja a megelőzés: a növényeinket fertőtlenített talajba ültessük, és ha áttelepítjük őket, ügyeljünk rá, hogy ne sérüljenek meg.

 

Fekete levéltetvek

 

Tünetek:
A növény fejlődése lelassul, kiterjedt fertőzésnél a hajtások elfonnyadnak és összekunkorodnak. A tettes a 2 mm hosszú, fekete színű répalevéltetű (Aphis fabae), amely nedveket szívogat a zsenge levelekből és szárakból, legyengítve ezzel a növényt.
Érintett növények:
A legtöbb dísznövény és zöldségféle.
Védekezés:
A fertőzött területet haladéktalanul kezeljük levéltetűirtó spray-vel. Eredményt érhetünk el a fokhagyma és a csalánfőzettel is.


 

 

Szürkepenészes rothadás (Botrytis)

 

Tünetek:
A bimbókat, a rügyeket, a leveleket és a gyümölcsöket érinti. A rügyeken fehéres, porszerű bevonat képződik, amely meggátolja hogy kinyíljanak. A levelek megsárgulnak és elfonnyadnak. A gyümölcsök elszíneződnek, megpuhulnak és lehullanak. A megrázott növényről fehér porfelhő száll fel. A betegséget a szürkepenész gomba (Botrytis cinerea) okozza, amely jóformán minden sérült vagy legyengült növényt megtámad.
Érintett növények:
Szinte bármelyik kerti dísznövény, de a gyümölcstermő és zöldségnövények is.
Védekezés:
Erős fertőzöttség esetén szedjük ki és égessük el a beteg növényeket (semmiképpen ne komposztáljuk őket!). A betegség megelőzhető, ha a növények minden tápanyagot megkapnak, és biztosítjuk, hogy legyen közöttük légmozgás. Ne zsúfoljuk össze a növényeket. A szürkepenészessé vált hajtásokat azonnal távolítsuk le, és kezeljük a növényt réztartalmú gombaölő szerrel.

 

Káposztalepke (Pieris brassicae)

 

Tünetek:
Ennek a lepkefajnak a zöldes színű, igen kártékony hernyói nemcsak a káposztát pusztítják, hanem sok más növény, például a muskátlik, a violák leveleit és hajtásait is.
Védekezés:
A fertőzés első jelére lépnünk kell, mielőtt a hernyók túl nagy kárt tesznek.
Alkalmazzunk rotenont (derriszt) tartalmazó rovarirtó szert, természetes piretrint vagy Bacillus thuringiensis- permetet. Az összes fellelhető petét semmisítsük meg.

 

Zöld mezeipoloska

 

Tünetek:
A levelek annyira lyukacsosak, mintha szitává lőtték volna őket. Ha a rügyek is károsodnak, nem nyílnak ki. A gyümölcsökön kiemelkedő barna foltok láthatók. Mindezek okozója a zöld mezeipoloskák (Lygus) valamelyik faja, amely, miközben a leveleket rágja, méreganyagot fecskendez beléjük, elpusztítva ezzel a növényi sejteket.
Érintett növények:
Többféle növény, köztük a margaréták, gerániumok és a zsályák.
Védekezés:
Ha súlyos a fertőzöttség, permetezzük meg a növényeket engedélyezett növényvédő szerrel, például piretrinnel vagy derrisszel.

 

Szamócaatka

 

Tünetek:
Az apró szamócaatkák (Tarsonemus pallidus) ellepik a ciklámen hajtáscsúcsait. A levélrügyek és a hajtáscsúcsok belsejében élnek és táplálkoznak. Kártételük nyomán a szárak és a levelek hegesednek, kanál formájúra torzulnak, a virágok pedig nem nyílnak ki.
Érintett növény: ciklámen
Védekezés:
Ezeknek a kártevőknek egyenlőre nincs ellenszere. A megtámadott növényeket semmisítsük meg.
 

 

Földibolha

 

Tünetek:
Kerek lyukak jelennek meg a leveleken, majd fehéres színt öltenek és elszáradnak. A növény is elpusztulhat. A földibolhák valójában nem bolhák, hanem az Altica, Phyllotreta és Psylloides nemzetségbe tartozó levélbogarak. Meleg, napos, tavaszi és nyári időben tenyésznek. Ha a növényt megrázzuk, leugranak róla.
Érintett növények:
Pázsitviola, sarkantyúka, viola (Matthiola), fülesternye.
Védekezés:
A fiatal növényeket védjük fátyolfóliával, amíg megerősödnek, később azután már kevésbé veszélyeztetik őket e kártevők támadásai. Szükség esetén permetezzük, majd tápoldatozzuk a növényt.

 

Fuzáriumos hervadás

 

Tünetek:
A növény olyan, mintha nem kapna elég vizet, noha rendesen öntözzük. Levelei fonnyadnak, elsárgulnak végül lehullanak. Néha rózsaszín árnyalatot öltenek és a szár töve megfeketedik. A gyökerek is érintetté válhatnak. A betegséget a Fusarium nemzetségbe tartozó gombák bármelyike okozhatja. Nagy melegben vagy párás időben a megtámadott növény hamar tönkremegy.
Érintett növények:
Oroszlánszáj, őszirózsa, szegfű, gerebcsin, margaréta, cinerária, fülesternye, szagos bükköny.
Védekezés:
Az érintett növényeket távolítsuk el. A talaj fertőtlenítése után telepítsünk a helyükre ellenálló fajokat, ültetéskor kénporral beszórva a gyökerüket. Kellő növényhigénia betartásával a fertőzés magakadályozható.

 

Muskátlirozsda

 

Tünetek:
Az érintett levelek felszínén sárgás foltok, az aljukon barna spórák jelennek meg. Okozója a Puccinia pelargonii zonalis nevű rozsdagomba, amely nedves időben terjed.
Érintett növények:
Muskátli, de különféle színű rozsdák más növényeken is megjelenhetnek, így a szegfűféléken, margarétákon, fátyolvirágokon, és az összes mályvafélén, beleértve a mályvarózsákat.
Védekezés:
Nedves, nyirkos időben kéthetente többször is permetezzük az érintett növényeket pl. mankoceb tartalmú szerrel, illetve használjunk csalánkivonatot, vagy zsúrlófőzetet.

 

Zöld levéltetvek

 

Tünetek:
A levelek eltorzulnak, összekunkorodnak majd elsárgulva lehullanak.
Érintett növények:
A legtöbb dísznövény.
Védekezés:
Permetezzünk derrisz vagy piretrin tartalmú növényvédő szerrel, majd öntözzük meg a növényt roboráló hatású csalánlével.

 

Aknázólegyek

 

Tünetek:
A leveleket kacskaringós járatok szövik át. A fény elé tartva jól látszanak bennük az aknázólegyek (Agromyza, Lyionetia és Phytomiza) lárvái, amelyek a levélbe tojt petékből kelnek ki. Súlyos fertőzés esetén a levelek elhalnak. A legyeknek évente 2-3 nemzedékük is kifejlődhet.
Érintett növények:
Harangláb, margaréták, cinerária, szarkaláb, gerbera.
Védekezés:
A nagyon fertőzött leveleket tépjük le vagy ujjaink között morzsoljuk össze a járatokban lévő lárvákat. Ha a károsítás kiterjedtté válik, permetezzük a leveleket felszívódó (szisztematikus) szerrel, mindaddig ismételve a kezelést, míg a probléma meg nem szűnik.

 

Liliombogár

 

Tünetek:
Dekoratív, tűzpiros szárnyfedőjű, fekete fejű, hosszúkás bogarak sötét lárvái kora nyáron kelnek ki a petékből. Ezek és a kifejlett rovarok egyaránt kártevők: a liliomfélék minden részét szeretik, és igen gyorsan elpusztíthatják a növényeket.
Érintett növények: liliomfélék
Védekezés:
A bogarak elriasztására kenjük be a növények szárát vazelinnel, a levelekről szedjük le a bogarakat és a lárvákat, majd pusztítsuk el őket vagy permetezzük felszívódó hatású rovarirtó szerrel.

 

Viaszos pajzstetű

 

Tünetek:
Apró, lágy testű rovarok, amelyek a levelek fonákján és a levélhónaljakban láthatók. Fehér vatta- vagy lisztszerű viaszt választanak ki, amely magukat a tetveket és a petéiket is bevonja, ettől a levélzet ragacsossá válik.
Érintett növények:
selyemmályva, fukszia, leander stb.
Védekezés:
Permetezzünk felszívódó hatású rovarirtó szerrel.

 

Korompenész

 

Tünetek:
A levelek felszínét ragacsos, fekete bevonat lepi el, mintha korom hullott volna rájuk. A korompenész a növényi nedvekkel táplálkozó rovarok által kiválasztott mézharmaton telepszik meg. A növény életét nem veszélyezteti, de lassítja a növekedését, mert gátolja a leveleket, hogy fényhez és levegőhöz jussanak.
Érintett növények:
Minden dísznövény, melyeket nedvszívó rovarok támadtak meg.
Védekezés:
Törölgessük le a levelekről a korompenészt, majd permetezzünk rovarirtó szerrel, mert a rovarok kártételének megszűnésével, ez a probléma is elmúlik.

 

Sodrómoly

 

Tünetek:
A levelek összepöndörödnek és rágásnyomok láthatók rajtuk, akárcsak a rügyeken és a szárakon. A leveleket selyemszerű fonalak szövedéke hálózza be. A lyukakat a szegfűsodrómoly (Cacoecimorpha pronubana) 2 cm hosszú, zöld hernyói rágják, ők sodorják össze a leveleket is, hogy táplálkozás közben védett csőben legyenek. A szövedék a fészkük, amelyben társasan élnek.
Érintett növények: szegfűfélék, egyes évelők, szobanövények és bokrok.
Védekezés:
A hernyókkal fertőzött leveleket semmisítsük meg, és permetezzük meg a növényt derriszt vagy piretrint tartalmazó rovarirtó szerrel.

 

Verticilliumos hervadás

 

Tünetek:
A levelek fonnyadni kezdenek, hiába öntözzük őket, majd megsárgulnak és elszáradnak. A betegség ezt követően a szárakra és a gyökerekre is kiterjed, amelyek színe elhalványul. Mindez a Verticillium gombák műve, amelyek a nedvkeringés akadályozásával okozzák a növény hervadását és végül a pusztulását.
Érintett növények:
Oroszlánszáj, harangvirág, szegfű, margaréta, cinerária, gerbera, muskátli, pipacs, zsálya.
Védekezés:
Ennek a gombás betegségnek nincs ellenszere. A fertőzött növényeket semmisítsük meg, a talajt cseréljük ki.

 

Liszteske

 

Tünetek:
A megmozdított növényről apró, fehér rovarok szállnak fel. Mézharmatot termelnek, ami a levelekre tapad, és korompenész telepszik meg rajta. A liszteske, más néven üvegházi molytetű (Trialeurodes vaporariorum), a levelek fonákjára rakja petéit, amelyekből pajzstetvekre emlékeztető apró lárvák kelnek ki. A lárvák a levélfonákon nedveket szívogatnak, ezért a növény legyengül.
Érintett növények:
Számos kerti növény, pl. a selyemmályva, nebáncsvirág, fukszia, pistike, gerbera, muskátli.
Védekezés:
Üvegházban alkalmazzunk sárga rovarfogó lapokat, amelyek segítségével azonosíthatjuk is a kártevőket. A szabadban permetezzünk a nyár folyamán piretrinnel, vagy folyékony káliszappannal, különösen a levelek fonákját. A kezelést addig ismételjük, amíg a probléma meg nem szűnik.