Kolibri kertészet
  • 0

Dísznövények kártevői - Hagymák és gyökerek

Karola 2023. július 11.

Tőrothadás:

Tünetek:
A levelek elsárgulnak, a gyökerek vagy a hagyma jellegzetes rothadásszagot áraszt. A növény föld alatti részei elszíneződnek és elrothadnak, a hagyma külső buroklevele elfonnyad. A rothadást számos gomba- és baktériumfaj okozhatja, pl. Erwinia, Fusarium és Verticillium.

Dísznövények kártevői - Hagymák és gyökerek

Érintett növények:
A hagymás, rizómás és gumós fajok többsége.
Védekezés:
A tőrothadás talaji eredetű, makacs betegség, amely gyorsan terjed és nehéz ellene védekezni. A megtámadott növényeket a tünetek jelentkezésekor azonnal ássuk ki és semmisítsük meg. A fertőzött talajt fertőtlenítsük vagy cseréljük ki. A területet más növényekkel ültessük be, amíg a fertőzés el nem múlik. Ez több hónapig is eltarthat. Télre a vermelt hagymákat, gumókat szórjuk be kénporral, hogy ne rothadjanak meg.

 

Szürkepenész

 

Tünetek:
A hagymán vörösesbarna foltok jelennek meg, amelyeket azután szürkéskék spórák borítanak be, majd a hagyma rothadásnak indul. Előidézője egy a Penicillium-fajok közé tartozó rózsaszínes penészgomba, amely főként a vermelt hagymákat támadja meg, de a földben lévőkön is jelentkezhet.
Érintett növények:
A hagymás fajok többsége, köztük a krókuszok, nőszirmok és tulipánok.
Védekezés:
A hagymákat szórjuk be kénporral, és tároljuk száraz, levegős és fagymentes helyen. Ha egy hagymán megjelennek a tünetek, azonnal semmisítsük meg.

 

Nárciszlégy

 

Tünetek:
A földben lévő hagymák megrothadnak vagy torzult leveleket hajtanak virág nélkül. Oka a nárciszlégy, mely tavasszal a növény elhaló levelei köré a talajra petézik, és a kikelő nyüvek bebújnak a hagymákba, hogy egy-két évig azok belsejében táplálkozzanak. A házi méhhez hasonló kifejlett rovar a levelek körül repdes.
Érintett növények:
Nárcisz, amarillisz, hóvirág, tőzike
Védekezés:
Ültessünk kemény, egészséges hagymákat, az előírt mélységbe. Ha egy hagyma puha, dobjuk ki. Virágzás után a hagymákat lássuk el magas foszfát- és káliumtartalmú műtrágyával. A légy elriasztására terítsünk zúzott fokhagymát az elhaló levelek köré.

 

Pythium

Szártő- és gyökérrothadás

 

Tünetek:
A szár felpuhul, a növény többi része is fonnyad, végül kiszárad. Az árvácskák gyökerei, miután bordó spórák lepik el, megrothadnak és szétesnek. A betegséget számos gomba okozhatja, köztük a Pythium, és a Verticillium, amelyek nedves időben intenzíven terjedhetnek.
Érintet növények:
Fülesternye, nebáncsvirág, lobélia, csillagfürt, szegfű, büdöske (Tagetes), muskátli, árvácska, petúnia, szagosbükköny, zsálya (Salvia), verbéna, ibolya
Védekezés:
A beteg növényt azonnal semmisítsük meg, és ültessünk a helyére olyan fajtát, amelyik nem fogékony a betegségre. Kétévente cseréljük az ágyás növényeit más fajokra (vetésforgó). Ültetéskor szórjunk kénport a gyökerek köré, illetve a fertőzött területen az egészséges növények töve köré is. Zsúrlófőzettel és csalánkivonattal is eredményes hatást érhetünk el.

 

 

Vincellérbogár

 

Ennek a kis bogárnak inkább a lárvája kártékony, mint maga a kifejlett rovar. Sokféle virágzó növényt megtámadhat, a begóniákat, fuksziákat, nebáncsvirágot (Impatiens), muskátlit, kankalinokat.
Védekezés:
Permetezzük rovarirtó szerrel, a termesztőedényeket vagy a szárat, virágot tekerjük körbe ragacsos rovarfogó tapasszal, amelyek csapdába ejtik a kifejlett bogarakat.

 

sclerotinia

Fehérpenészes rothadás (sclerotinia)

 

Tünetek:
A hagymás növényeknél fehérpenész verődik ki a hagymák alapi részén, majd elsárgulnak a növény levelei. Gyökeres dísznövényeknél először olajszerű cseppek jelennek meg a leveleken, majd fehér, bársonyos bevonat képződik rajtuk. A növény rothadásnak indul és elpusztul. Okozója a Sclerotinia sclerotinium nevű gomba.
Érintett növények:
Sokféle virágos növény, főként az oroszlánszáj, gerebcsin (Callistephus), búzavirág (Centaurea), krókuszok, kardvirág, szarkaláb, nőszirmok, csillagfürt, fülesternye.
Védekezés:
A megtámadott növényeket húzzuk ki és semmisítsük meg. Fertőtlenítsük a talajt is. A kórokozó gomba 4 évig is aktív maradhat, ezért ilyen betegségre fogékony növényeket ne ültessünk az eltávolítottak helyére. Ültetésnél szórjuk be kénporral a gyökereket, és öntözzük folyékony csalántrágyával, hogy erősebbé és ellenállóbbá váljanak.