Kolibri kertészet
  • 0

Dáliák

Karola 2023. október 18.

Változatos színű, feltűnő díszei a kertnek. Napfény-, víz- és tápanyagigényesek.

Dáliák

 

Dahlia Hayley Jane

Vágott virágnak a telt virágú, változatos formájú (kaktusz- és pompondália) fajtákat válasszuk. Ezek 150-200 cm-re megnövő, augusztustól a fagyokig virító fajták. Virágágyba nem alkalmasak, mivel nagyok, a széltől is csak támasztékkal (karó) védhetők meg.
 

Dahlia Bahama Apricot

Virágágyba ültessünk Mignon-dáliákat. Legkisebb fajtái 20 cm-esek és kiválóan alkalmasak balkonra, teraszra cserépbe ültetve is, valamint szegélynövénynek. Ezek magról is szaporíthatók: a magot februárban vetjük, a kikelt növényeket cserépben neveljük tovább. Május 2. felében ültethetjük ki 30 X 30 cm távolságra. A virágzás folyamatosságát elősegíthetjük úgy, hogy az elnyílott virágokat 2-3 hetenként leszedjük a tövekről.
A dália érzékeny a fagyra, ezért csak áprilisban szabad kiültetni. Az sem baj, ha csak májusban kerül ki szabadföldbe, gyorsan behozza a lemaradást. Csak óvatosan trágyázzuk, mert a túl sok nitrogén hatására elsősorban a levelek fognak fejlődni, a virágzás visszafogott marad. Az ültetőföldbe keverjünk homokot, így a víz könnyebben elszivárog, a gumó nem rothad el. Az éppen kihajtó dáliát védjük a csigáktól fűrészporral, hamuval vagy készítsünk sörcsapdát (ld. Biokert részben). Hideg, tavaszi éjszakákon védjük a tövet fenyőgallyakkal. A magas fajták mellé már ültetéskor helyezzük el a karót, mert az utólagos elhelyezés megsértheti a gumót.

 

 

 Dahlia Smokey

A dáliagumókat ősszel felszedhetjük. A gumón 8-10 cm szárrész is maradjon. Fagymentes helyen, nedves homokban, fűrészporban, perlitben teleltessük. A tőosztást (gumóosztást) ültetés előtt, tavasszal végezzük el. Ültetés előtt a gumókat áztassuk be egy fél napra, így hamarabb kihajtanak.
A dália érzékeny a talajban lévő gombafertőzésekre (Fusarium, Verticillum) ezért minden évben más-más helyre ültessük. Hűvös, esős nyarakon levéltetű-fertőzés léphet fel, amit 1-2 permetezéssel megszüntethetünk.