Kolibri kertészet
  • 0

Csobogók és szökőkutak

Ha a telek nem elég nagy ahhoz, hogy tavat alakítsunk ki benne, még mindig van rá lehetőség, hogy a víz elemet egy kút, szökőkút vagy csobogó segítségével bevonzzuk a kertbe. Akár egy madáritatóul szolgáló szép tál vagy kőedény is megfelel erre a célra.

Csobogók és szökőkutak

 

A terasz vagy a kertben felállított asztal mellett a vízcsobogás igen kellemes háttérzajként szolgál a beszélgetésekhez.
A kerti tóval ellentétben egy kis kőmedence formája lehet szigorúan geometrikus anélkül, hogy a kert energiájára kedvezőtlenül hatna. De a téglalap vagy négyszög alakú formáknál ügyeljünk azért arra, hogy az élek és a peremek, amelyek, mint tudjuk shát árasztanak, ne egy kerti pad vagy ajtó felé mutassanak. A külön tartóban a kőmedencébe állított vízinövények fokozzák a látvány szépségét, és ellensúlyozzák a kő élettelenségét.
Az öt elemről szóló tanítás szerint a víz hatását a fém segíti, ezért alkalmasak a bronzszobrok a tópartra. Éppígy jótékony hatással van az energiaáramlásra, a víz és a kő kombinációja, amely a jin és a jang, a kemény és a puha, a mozdulatlan és a folyékony egyesülésének megnyilvánulása.