Kolibri kertészet
  • 0

Citrus (Citrus)

Karola 2023. október 18.

Citrus (Citrus)

 

Citrus limon (Citrom)

Olaszország, Görögország, Brazília és Kalifornia a fő citromtermesztő területek, de már a trópusokon is meghonosodott. Ágai felfelé törők, félörökzöld cserje vagy kis fa. Bőrszerű levelei 2-3 évig élnek. 2-3 cm-es, nagy, fehér, illatos virágai a rövid virágzati hajtásokon nőnek. Ovális gyümölcsének héjában olajmirigyek találhatók. A citrom a világ egyik legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcse, a termések utérnek. Nagyon sok vitamin és ásványi anyag található benne, felhasználása széles körű.

 

Citrus tachibana (Citrus)

 

Citrus nobilis (Királynarancs)

 

Citrus reticulata (Mandarin)

A Fülöp-szigeteken és Délkelet-Ázsiában vadon tenyészik. Kínában ősi kultúrnövény. Európába csak a XIX. században érkeztek első példányai. A rutafélék családjának képviselője. Alacsony, kis termetű fa, levelei 2-3 évig élnek, keskenyek, lándzsásak, kisebbek mint a citrom és a narancs levelei. Hajtásai vékonyak, sötétzöldek. Ilatos virágai rövid, virágzati hajtásokon egyesével vagy csoportosan nőnek. Termései mérete 5-8 cm között változik, héja könnyen leválasztható a gerezdekről. A mandarin fő virágzási ideje a tavasz, gyümölcsei télen vagy tél végén érnek, haragoszöld színűből narancssárgára változnak. Vitamintartalma kevesebb, mint a citromé vagy a narancsé.

 

Citrus aurantifolia (Lime, lima)

A közönséges lima mexikói vagy karibi zöld citrom néven is ismert, ezt a gyümölcsöt adta a brit haditengerészet a matrózoknak a skorbut megelőzésére. A limák a citrusfélék azon csoportjába tartoznak, melyek rengeteg csapadékot és egész éves napsütést igényelnek. Fáik 2-6 m magasra is nőhetnek. Más citrusfélékkel keverve lekvárokhoz vagy sörbetekben is használják, mivel kevésbé savanyú, mint a citrom.

 

Citrus medica (Cédrátcitrom)

Keleti eredetű növény, gyógyítási célokra már évszázadok óta használják. Nagy termetű fává fejlődik, az ujjasan tagolt, ritka termésű változatát a Távol-Keleten termesztik. A tavaszi virágzásből ősszel vagy télen érnek be termései, melyek nagyok, 2-3 kg-ot is elérhetik. Citromsárga, vastag húsú terméseiben magok csak ritkán fejlődnek. Húsa nem leveses, savanyú. Sok értékes illóolajat tartalmaz. A termés 6-10 ujjszerű részre tagolt, ezek hegyben végződnek, hasonlítanak egy kézre. Terméseiből lekvárt és teát is készítenek.

Citrus jambhiri (Jambhiri-citrom)

 

Citrus sinensis (Narancs)

Őshazája Kína területén lehetett, a távol-keleti elterjedés után Európában csak a XVI. században kerültek elő példányai. Olaszországban, Görögországban és Kaliforniában foglalkoznak termesztésével. Egyes változatai a trópusokon is elterjedtek. A narancs a citromnál kisebb méretű fa, sűrű gömbkoronát nevel, levelei lándzsa alakúak. Félörökzöld levelei 2-3 évig élnek, élénk viaszzöld színűek. A citroméhoz hasonló, nagy, fehér, illatos virágai a kis virágzati hajtásokon nőnek. Hasonlóan a citromhoz, évente többször is virágzik. A tavaszi virágokból kötött termések ősszel vagy télen érnek. Méretük 5-10 cm között változik. A sötétzöld szín az érés folyamán sárgára, majd narancssárgára változik. A trópusokon ismert sima zöld lénarancsok mellett a durva, rücskös héjú változatok is gyakoriak. A közönséges narancs húsa narancssárga, édes, lédús, de ismertek vérszínű húsú változatok is (vérnarancs). Ezek könnyebben hámozhatók, szemben a lénarancsokkal. A narancs C-vitamin tartalma nagyobb, mint a citromé.

 

Citrus maxima (Óriáscitrom)

 

Citrus aurantium (Keserűnarancs)

 

Citrus limetta (Édes citrom)

 

Citrus paradisi (Grapefruit)

Közép-Amerikában nagy területeken fordul elő, először Floridában termesztették. Fája elérheti a 10 m-t is. Félörökzöld, levelei 2-3 évig élnek, azután lehullanak, helyette újak nőnek. Az egyéves hajtásokon bontja nagy, fehér, illatos virágait, a kötött virágokból 1 év alatt fejlődnek ki nagy méretű termései. A gyümölcsök elérik a 20 cm-es nagyságot is, héjuk sima felületű, nem túl sok olajmirigy található benne.  Termései zöldből világossárgára érnek. Pergamenszerű hártya borítja a termésgerezdeket, mely kesernyés. A sok C-vitamin mellett sok A- és B-vitamint is tartalmaz.

 

Citrus grandis (Pomelo)

Malájföld területéről származó citrusféle, ritkábban találkozhatunk vele a boltokban, mint a naranccsal vagy a mandarinnal. Sűrű koronájú fáin teremnek óriási termései. Levelei szélesek, lándzsásak, tompa hegyűek. Termése a citromfélék között a legnagyobb, elérheti a 6-8 kg-ot is. A termésrekeszeket vagy más néven gerezdeket vastag, fehér, szivacsos rész borítja, ennek eltávolítása után fogyasztható a terméshús. A Távol-Keleten a Holdújévi ünnepek kultikus kísérője.

 

Citrus bergamia (Bergamott narancs)

 

Citrus myrtifolia (Mirtuszlevelű narancs)

 

Citrus hysrtix (Vadcitrom)

A papedát főleg Délkelet-Ázsiában termesztik, főként a levelét használja a thai konyha, a gyümölcs levéből hajöblítő szert vagy rovarriasztót állítanak elő. A papedát más citrusfajok hidegtűrő alanyaként is használják.

 

 

 

Citrus mitis (Savanyú mandarin)

A Fülöp-szigetek trópusi területein őshonos. Kis termetű, sűrűn elágazó fává fejlődik, levelei kicsik, 4-5 cm-esek, bőrszerűek, fényeszöldek. Virágai illatosak, évente többször is virágzik. A fán termések és virágok egyidőben is megtalálhatók. A gyümölcsök kezdetben haragoszöldek, majd narancssárgára érnek, a termés mérete 3-5 cm között változik, lapított gömb alakúak. Mandarin illatú termése hámozás nélkül is fogyasztható.