Bőrszépítő vitaminokBőrszépítő vitaminok

A bőr nemcsak védőköpeny, de az egyik legfontosabb szervünk is. Figyeljen oda az étkezésére, ezáltal belülről is sokat tehet a szépségéért!A-vitamin (retinol):
Hámvédő vitaminnak is hívják. A karotint tartalmazó élelmiszerekben lévő vitamin zsírban oldódik, nagyobb mennyiségben a sárgarépa, a paradicsom és a sütőtök tartalmazza. Előanyagából, a béta-karotinból a szervezet maga is képes előállítani.
 

C-vitamin: remek érfalerősítő, de az emberi szervezet nem képes előállítani, így gondoskodnunk kell a beviteléről. A savanyú és a bogyós gyümölcsökben, az almában, a paprikában, a kiviben, a citrusfélékben és a savanyú káposztában található meg nagyobb mennyiségben.
 

D-vitamin: ultraibolya-sugárzás hatására a szervezet is képes előállítani az elővitaminjából. A zsíroldékony vitamint a tej, a hering és a máj tartalmazza.
 

E-vitamin: segíti az antioxidáns folyamatokat. Fogyasszon teljes kiőrlésű termékeket, magvakat, növényi olajat és tojást.
 

B7-vitamin (biotin): a bélflórában természetes úton is termelődik. Nagyobb mennyiségben a belsőségekben, a tojássárgájában, a rizsben és az élesztőben található meg. A klasszikus bőrvitaminok: a retinol és a biotin hiánya esetén a haj korpássá, a bőr pikkelyessé válik.
 Vissza

©2008 Kolibri dísznövény kertészet