Kolibri kertészet
  • 0

Bokrok, cserjék és kúszónövények

A bokrok és a cserjék a fákkal és az évelőkkel együtt a kert alapvető alkotóelemeihez tartoznak. Egyesével vagy csoportosan ültetve erősen meghatározzák a kert küllemét, nélkülözhetetlenek a kert részekre tagolásánál és a külvilágtól való elhatárolásnál.

Bokrok, cserjék és kúszónövények

 

Elhatároláskor ügyeljünk arra, hogy a tigris oldalra ültetett növények alacsonyabbak legyenek, mint a sárkány oldaliak.
Mivel Kínában nem annyira tartják önálló egyéniségnek a bokrokat, ezért a feng shui nem tekinti nagy bűnnek, ha formára vágják őket. Számos faj alkalmas erre, főként az örökzöld puszpáng (Buxus sempervirens). Ha formára nyírjuk puszpángunkat, rendezett és fegyelmezett hatást ad a kertnek, akár sövényt alakítunk ki belőle, akár gömbre vagy más formára vágjuk. A feng shui tanítása szerint a kertbe azok a növények illenek leginkább, amelyeknek dús a levélzete, sok virágot és termést hoznak, és ráadásul különösen hosszú életűek. Az ilyen növények a hosszú életet és a jólétet jelképezik, ezért ajánlatos a ház közelében helyet keresni nekik. Különösen a díszcserjék alkalmasak arra, hogy pihenőkertünk részeként funkcionáljanak, mert állandó változásukkal (zsenge hajtás, virág, gyümölcsök és az őszi lombszín) az élet körforgását szimbolizálják.
 

A kúszónövényeket a homlokzat befuttatására, a kertet övező kerítés vagy lugasok díszítésére használjuk. Egy részük tapadószervei segítségével kúsznak fel a magasba, mások egy rögzített rácsra csavarodva növekednek. A házra felfuttatott kúszónövények megítélésében megoszlanak a vélemények, ugyanis a feng shui szerint a ház a testre hasonlít, a homlokzat pedig a bőrre. Ha tehát a ház falát befutották a kúszónövények, attól lehet tartani, hogy a ház és a lakók „nem tudnak szabadon lélegezni”. De ha úgy fogjuk fel a kúszónövényzetet, mint egy takarót, mely védi a házat az időjárás viszontagságaitól, ez esetben a kúszónövények hasznosak számunkra.
 

Erre a kérdésre tehát nem lehet egyértelmű választ adni, mérlegelni kell az előnyöket és a hátrányokat. Egy nagy, sivár falfelületet például, amelyen még ablak sincs, ajánlatos befuttatni kúszónövénnyel, mert ezzel nemcsak színesebbé tesszük a házat, de életet is viszünk bele. Ha azonban egy kisebb házat annyira benőtt a borostyán, hogy az ablakok csak sötét lyukaknak látszanak, akkor szinte megfullad a ház. Nem jelent viszont problémát a garázsok, műhelyek, kerítések befuttatása, mert a hideg, élettelen kő és az energiával teli növényzet kombinációja pozitív hatású.