Kolibri kertészet
  • 0

Az orchideák megszínesítik az életünket

Karola 2022. november 16.

Sötét, borús téli napokon sokszor eszünkbe jut a tarka, nyári virágok színpompás kavalkádja. Talán ezért egyre népszerűbbek az orchideák, amelyek akár hónapokon át virággal örvendeztetnek meg bennünket. Sokan nem hiszik el, hogy a legtöbb orchideafaj könnyen gondozható növény.

Az orchideák megszínesítik az életünket

Nekik szeretnénk elsősorban bemutatni néhány orchideát, melyeknek a gondozása nagyon hálás és könnyű feladat.
 

Az orchideák királynőjének nevezik a Cattleya nemzetséghez tartozó növényeket. Csodálatos virágaik ugyan 1-2 héten belül elhervadnak, de látványuk ezért bőségesen kárpótol. Sokuknak a reggeli és az esti órákban kellemes illatuk van. Virágzás után pihennek, ilyenkor kedvelik a hűvösebb klímát és a kevés vizet. Inkább csak enyhe permetezéssel biztosítsuk a megfelelő páratartalmat.
 

Nagy népszerűségnek örvendenek a papucsorchideák (Paphiopedilum), amelyek szintén Ázsiából származnak. Könnyen tarthatóak, virágaikat 2 hónapig is megőrzik. Virágzás után sarjnövényeket nevelnek, ezek a sarjnövények következő évben egyszerre borulnak virágpompába. Így évek alatt csodálatos virágtelepet nevelhetünk. Szeretik a félárnyékos helyet, a laza, szellős talajt. Érzékenyek a sok vízre.
 

A Cambria nemzetségbe tartozó fajok leginkább 16-18c-os hőmérsékletű helyen érzik jól magukat, és újbóli sikeres virágzásuknak elengedhetetlen feltétele, hogy hűvös helyen tartsuk őket. virágzás után általában pihennek, ilyenkor csak minimális mennyiségű vizet igényelnek, tartalékaikból élnek. Sokuknak kellemes illata is van, és általában másfél hónapig virítanak.
 

A legközismertebb orchidea a lepkeorchidea (Phalaenopsis). Ezeket a növényeket szintén könnyű nevelni, mert átlagos szobahőmérsékleten jól érzik magukat. Ha világos helyre állítjuk, hetente csak egyszer öntözzük meg. Cserepe ne álljon a vízben. Népszerűségét annak is köszönheti, hogy elvirágzás után - hasonló gondozás mellett - újra virágba borul és szintén hónapokig díszíti szobánkat.
 

A legnépesebb orchidea család tagjai - Dendrobiumok - a meleg, fényes lakásban fejlődnek szépen. Általában 6-8 héten keresztül virítanak, évente akár kétszer is. Vigyázzunk, nehogy kárt tegyünk bennük a túl sok vízzel!

 

Tanácsok:

Az orchideákat csak nekik készült földkeverékbe ültessünk - ennek fő alkotóeleme a fenyőkéreg – ellenben elpusztul.
Az orchideák hajlamosak a rothadásra, ezért elegendő hetente egyszer öntözni őket. a cserepük sose álljon a vízben.
Tűző napon megégnek a leveleik, csak világos helyre állítsuk őket.
Ha tápoldatozni akarjuk orchideánkat, csakis a nekik készült orchidea tápoldatot használjuk!