Abies (Jegenyefenyő)Abies (Jegenyefenyő)

 
Abies alba (Közönséges jegenyefenyő, Ezüstfenyő)

Koronája kúp alakú, fiatalon laza ágszerkezetű, az idős példányok napos helyen már szépen besűrűsödnek. Hajtásai szőrösek, 2-3 cm-es sötétzöld tűlevelei fésűszerűen két oldalra hajlók, a tiszafához hasonlóak. Felálló tobozai 10-20 cm-esek, felállók, barna színűek. Rügyei nem gyantásak. Közepesen vízigényes, a nagyon meszes talajokon nem fejlődik szépen. Az átültetést nem kedveli. Nem fagyérzékeny.


 


Abies alba Barabits Star (Barabits Star közönséges jegenyefenyő)

1-1,5 m magasra növő, lehajló ágrendszerű jegenyefenyő. Hidegtűrése nagyon jó, -30 C-ot is kibír.


Abies alba "Pyramidalis" (Oszlopos jegenyefenyő)

Karcsú, kúp alakú fenyő. Oldalágai is mereven felfelé törők. Kezdetben előfordul hogy nincs határozott csúcshajtása, ilyenkor vázaformájú. Tűi 1,5-2 cm-esek. Lassan növekszik, helyigénye nem nagy, ezért kisebb kertekbe is ültethetjük. 15 éves korára már gyönyörű dísze lesz kertünknek. Közepes vízigényű, bár az öntözéstől gyorsabban nő. Az átültetést nem szereti. Nem fagyérzékeny.

 


Abies amabilis (Szitka jegenyefenyő) Kedvező helyeken igazi faóriássá, 30–75 m magasra nőhet. Széles vagy karcsú, kúpos koronájú fa, aminek csúcsa fiatalon hosszan kinyúlik.
Kérge sokáig sima, szürke, majd repedezett, később bordákra szakadozik. Érett, sárgászöld hajtásai sűrű, világosbarna szőr növi be, majd jellemzően rózsás árnyalatú szürkére fakulnak. Párás, csapadékos, meleg helyen, savanyú talajon érzi jól magát. A meszes talajra kissé érzékeny, Magyarországon teljesen télálló.

 


Abies balsamina (Balzsamfenyő)

15–25 m magasra nő, a koronája kúpos és karcsú. Gyantahólyagos kérge szürke, paraszemölcsös.
A törzshöz közeli hajtásokon apró (1–3,5 cm-es) tűlevelei fésűszerűen széthajlanak, kifelé hamvasan gyantapontossá, húsossá, törékennyé válnak: hosszirányú nyomásra könnyen elpattannak.
4–12 cm-es, lila, olykor világos zöldesszürke, gyantás tobozainak fellevelei többnyire rejtettek, de a csúcsuk olykor kissé kinyúlik. A száraz, meleg levegőt nem szereti, a párás környezetet meghálálja. Szinte bármilyen talajon megél. Ne ültessük tűző napra, fiatalon mindenképp félárnyékos helyet keressünk neki. A balzsamfenyő különlegessége a gyantája, pontosabban, az abból nyerhető ragasztóanyag, a kanadabalzsam, amiről a fenyő a nevét is kapta.


Abies balsamea "Nana" (Törpe balzsamos jegenyefenyő)

 


Abies beshanzuensis (Baishanzu fenyő)

 


Abies bornmuelleriana (Török jegenyefenyő)

30-40 m magasra megnövő, kúpos koronájú fenyő. Tűleveleinek fonáka ezüstös színű.

 


Abies borisii-regis (Bolgár fenyő)

Mintegy 20–40 m magasra növő karcsú koronájú fa. A kérge sokáig sima, majd megszürkül, és nagy, kemény pikkelyekben leválik. Érett termő hajtásai csaknem csontfehérek.
A 2–4,2 cm hosszú tűlevelei az alsó hajtásokon két oldalra hajlanak, felül pedig előre. A 8–16 cm-es, vékony tobozai hengeresek; felleveleik kiállók, zöldek vagy bordós árnyalatúak, éretten barnák. Meszes talajon is szépen fejlődik. Nem fagyérzékeny, és a késő tavaszi fagyok sem károsítják, mert későn fakad. A szárazságot jól tűri, de igazán jól csak nedvesebb környezetben gyarapodik.

 


Abies bracteata (Santa Lucia jegenyefenyő)

Karcsú, kúpos, 35 m magasra megnövő örökzöld fenyőfaj. A kéreg sima, sötétszürke. A levél merevek, laposak, 5 cm hosszúak, erősek kihegyezettek. Felszínük fénylő sötétzöld, fonákjukon két ezüstös sáv van. A hajtásokon kétoldalt állnak. Virágzatok tavasszal nyílnak, a termősek zöldek, felállók. a porzósak sárgásak és lecsüngnek az ágak alsó oldaláról. A toboza tojásdad, felálló, 10 cm hosszú. Fiatalon zöld, éretten barna, feltűnően nagy, szúros fellevelekkel.

 


Abies cephalonica "Meyers Dwarf" ("Meyers Dwarf" kolorádói jegenyefenyő) Görögország hegyvidéki részein honos, nagytermetű, széles, kúp alakú fenyő. 5-6 éves koráig lassan nő, majd ez a folyamat felgyorsul. 2-3 cm-es tűi a csúcsi és oldalvezér hajtásokon szúrósak. Ültetéskor vegyük figyelembe, hogy helyigénye nagy. Szárazságtűrő, az átültetést nem szereti. Nem fagyérzékeny.

 


Abies chensiensis (Shensi jegenyefenyő)

 


Abies coahuilensis (Koahuilai jegenyefenyő)

Közép-Amerikából származó jegenyefenyő. A meszes talajt és a szárazságot is jól viseli. Télálló.

 


Abies cilicica (Szíriai jegenyefenyő) 

Jó helyen 40–50 m magasra nőhet. Koronája karcsú, kúpos; gyakran tornyos alakot ölt, mivel oldalágai meredeken ereszkednek. Világosszürke kérge sokáig sima, később mélyen berepedezik. Érett hajtásai sárgásbarnák.
Az európai fajok többségétől jól megkülönböztetik hosszabb tűi és nagy, vöröslő vagy ritkábban zöldes, sárgás árnyalatú, rejtett felleveles tobozai.

Meszes talajon is szépen fejlődik. Fiatalon kissé fagyérzékeny, mert korán fakad. A szárazságot jól tűri, de igazán jól csak nedvesebb környezetben gyarapodik.

 


Kolorádó jegenyefenyő (Abies concolor) Észak-Amerikából származó, nagy termetű, kúp alakú fenyő. 5 cm hosszú, ívesen felkunkorodó, puha tapintású tűlevelei jól megkülönböztetik a többi fenyőtől. Eleinte lassú, később gyors növésű. Nagy helyigényű. Szárazságtűrő, a nagyon meszes talajt nem szereti. Az átültetést rosszul tűri. Télálló.

 


Abies concolor "Glauca" (Kék kolorádói jegenyefenyő)

A kolorádói jegenyefenyő a Kárpát-medence éghajlati szélsőségeinél jóval tágabb spektrumot is elvisel, így hazánkban minden, legfeljebb közepes mésztartalmú és levegősebb talajon eredményesen nevelhető. Speciális gondozást nem igényel, de a legrekkenőbb, tartós aszályban adott vízpótlást természetesen ez a növény is meghálálja. A jegenyefenyők között kifejezetten fényigényesnek számít, lombszíne teljes napon fejlődik ki a legszebben.


Abies concolor Globosa (Törpe kolorádó jegenyefenyő) Törpe növekedésű, gömb alakú fenyőféle. Bokra nem tömör, inkább légies. Hosszú, felkunkorodó, rugalmas tűlevelei ezüstkékek. Szárazságtűrő, meszes talajon színe fakóbb lesz. Télálló.

 


Abies concolor "Piggelmee" (Piggelmee kolorádói jegenyefenyő)

A kolorádói jegenyefenyő törpe változata. Kék tűi hosszúak. Télálló. Napos helyen fejlődik szépen, a nyári öntözést meghálálja.


Abies concolor "Violacea" (Violacea kolorádói jegenyefenyő) Az alakja szélesebb az alapfajénál, és alacsonyabb annál. Tűi még hosszabbak, és különlegesen élénk kékek. Helyigényes növény. Szép formájának kialakulása több évet is igényel, de a dekoratív külső kárpótol minket ezért. Szárazságtűrő fenyő, élénk kék színe mészben szegényföldben lesz. Teljesen télálló, az átültetést csak nehezen heveri ki.

 


Abies concolor Archers Dwarf (Archers Dwarf kolorádói jegenyefenyő)

Kedvező körülményíek között 20-30 méterre növő jegenyefenyő. Kezdetben lassan nő, majd 5-8 évesen válik növekedése intenzívebbé. Napos helyet szeret, télálló.Abies concolor "Compacta" (Tömött kolorádói jegenyefenyő)

 

4-6 méterre növő jegenyefenyő, mely tömött, sűrű ágrendszerű. A telet jól tűri, de aszályos nyáron öntözést igényel.


Abies concolor "Fastigiata" (Oszlopos kolorádói jegenyefenyő)

Karcsú, oszlopos habitusú jegenyefenyő, melynek oldalágai rövidek, felfele törők. Télálló, nyáron öntözést igényel.

 


Abies delavayi (Delavaj jegenyefenyő)

Nagy méretű örökzöld efynyő, mely 40 méteresre is megnőhet. Tűszerű levelei 15-20 cm hosszúak, 1-2 mm szélesek. A levelek hátoldala ezüstös színű.

 


Abies densa (Bhután jegenyefenyő)

Leggyakrabban közép- és kelet-Himaláján él, valamint Bhután Kína, India és Nepál területén. Örökzöld fenyő, magassága néha a 60 métert is eléri. Törzse fiatalon sárgás, idősebb korára szürkévé válik.

 


Abies durangensis (Durango fenyő)

Rendesen középmagas, olykor nagyra (30–40 m) növő fa. Koronája kúp alakú, idős kérge vastag pikkelyekben válik le – a leválások helye sárgásbarna, majd szürkére vált. Sötétbarna hajtásai a téli, nyugalmi időszakban a tűalapok szerint bordásak, a bordaközökben alig láthatóan szőrösek. A 2,5–5 cm hosszú, sötétzöld tűk rövid alapja a tengellyel párhuzamosan nő, majd lenn két oldalra, a hajtások felső oldalán pedig a tengely csúcsa felé kanyarulnak. A húsos, a hajtáscsúcsok felé hamvas vagy szürke tűlevelek csúcsa kerekded, fonákukon két, szürke sáv húzódik végig gázcserenyílásokkal és viaszpöttyökkel – egy sor légzőnyílásuk fölül is van.

5–10 cm hosszú, hengeres tobozainak csúcsa lekerekített, felleveleik rejtettek. Fiatalon zöldek, később sárgásbarnára, barnára érnek.

A napfényt kedveli, vízigénye közepes. Hazánk teleit – a szélsőségesen zordak kivételével – jól viseli. A legtöbb talajon jól megél.

 


Abies grandis (Óriás jegenyefenyő) Akár a 100 méteres magasságot is elérheti Észak-Amerika csendes-óceáni partvidékének hegységeiben lévő őshazájában. A leggyorsabb növekedésű jegenyefenyő. Hajtásai olajzöldek, 3-6 cm-es tűlevelei fényes sötétzöldek. Tűi fésűszerűen kétoldalra hajlók. Tágas kertekbe, parkokba való fenyő. Fiatalon gyakran öntözzük. Mészkerülő, nem fagyérzékeny. Az átültetést nem szereti.

 


Abies guatemalensis (Guatemalai jegenyefenyő)

25-30 méter magasra növő, örökzöld fenyő. Ágai vízszintesen állók,  fésűszerűen növő tűlevelei gyantásak, 1,5-5 cm hosszúak, 1,2-1,5 mm szélesek.

 


Abies Fabri (Fabri fenyő)

 


Abies flinckii (Jalisco jegenyefenyő)

 


Abies firma (Momi jegenyefenyő)

A Momi jegenyefenyő 40-50 m magas, törzsátmérőj e a 2 métert is elérheto. Tápdús, nedves talajt szeret.

 


Abies forrestii (Forrest jegenyefenyő)

 


Abies hickelii (Hickel jegenyefenyő)

 


Abies holophylla (Mandzsu jegenyefenyő)

A mandzsu jegenyefenyő teljesen télálló, 40-50 m magasra is megnőhet. Szabályos kúp alakú fa.

 


Abies homolepis (Nikko jegenyefenyő)

Japánon kívül Észak-Európában és Észak-Amerikában is elterjedt faj. Általában 40 m magasra nő. Vízigényes növény, aszályos időben intenzív locsolást igényel.

 


Abies homolepis var umbellata (Ernyős nikko jegenyefenyő)

Ernyős lombozatú fenyő, tűlevelei halványzöldek, fonákuk ezüstös. Tobozai kékesek. Tápdús, nedves talajt szeret.

 


Abies insignis (Kaukázusi x Andalúziai jegenyefenyő hibrid)

25-40 m magasra növő fa, 1,5 m törzsátmérővel. Koronája tömött, dekoratív. Tűlevelei halványzöldek, toboza kékes. Télálló, de fényigényes növény.

 


Abies kawakamii (Tajvani jegenyefenyő)

25-30 m magasra növő, kisebb  termetű fenyő. Koronája tömött, tűlevelei világoszöldek, ezüstös fonákkal. Napos helyre ültessük, fiatalon kissé fagyérzékeny.

 

  


Koreai jegenyefenyő (Abies koreana) Lassú növésű, kis termetű, széles, kúp alakú fenyő. 1-2 cm-es tűinek fonáki oldala fehér színű. Már viszonylag korán, tíz évesen is hozhat tobozokat, amelyek kékeslilás színűek. Nem túl magas, inkább széles fenyő. Vízigényes, savanyú talajt kedvel. Ha meszes talajba ültetjük, tűi megsárgulnak. Nem fagyérzékeny.

 


Abies koreana "Blauer Eskimo" (Kék törpe koreai jegenyefenyő)

Az alapfaj törpe változata. Kifejlett korára is csak maximum 1 méteres lehet. Évente 2-3 cm-t nő. Tűlevelei kékesek. Napos helyre ültessük, tápdús talajba.

Dekoratív fajta, kis kertekbe is ajánlott.


Abies koreana "Blue Emperor" (Blue Emperor koreai jegenyefenyő)

Az alapfaj tömött, kis termetű változata. Jól tűri a városi levegőt. Tobozai és tűlevelei is kékes árnyalatúak. Lassú növekedésű fajta. Napos helyre ültessük, aszályban gyakran locsoljuk.


Abies koreana "Compact Dwarf" (Törpe koreai jegenyefenyő)

Az alapfaj lassú növésű, szétterülő, gömb alakú változata. Tűlevelei kékesek, tobozai nincsenek. Napos helyre ültessük, tápdús talajba. Télálló.


Abies koreana "Green Carpet" (Zöld Szőnyeg koreai jegenyefenyő) Törpe növekedési erélyű változat. Lapított gömb alakúnak indul, majd idősebb korára a talaj fölött szélesen szétterül. Bokra sűrű, tömött. Tűlevelei zöldek, fonákukon ezüstfehérek. Sziklakertbe is alkalmas. Közepes vízigényű, a meszes talajt nem szereti. Télálló.


 


Abies koreana "Oberon" (Törpe koreai jegenyefenyő) Lassú növekedésű, szabályos koronájú fenyő. Tűlevelei méregzöldek, sűrűn állnak. Alacsony, tömzsi termete miatt kis kertekbe is ültethetjük. Közepes vízigényű fenyő. Savanyú vagy semleges kémhatású talajba ültessük. Nem fagyérzékeny.

 


Abies koreana "Silver Perle" (Ezüstgyöngy törpe gömb koreai jegenyefenyő)

Sűrű, kerek, gömb alakú fenyő, mely idős korára is csak max 1-1,5 m magas lesz. Lombja kékeszöld, tobozai nincsenek. Évente 3-5 cm-t nő. Télálló. Napos helyre ültessük, száraz időben gyakran locsoljuk.

 


Abies koreana Silberlocke (Koreai jegenyefenyő csavart tűjű fajtája) Még az alapfajnál is lassabb növésű, igazi kiskerti fenyő. Alakja sokáig bokorszerű, csak sokára hoz függőleges vezérhajtást. Levelei teljesen felkunkorodnak, fonákukat mutatják, amely hófehér, emiatt a növény úgy néz ki, mintha zúzmarás lenne. Zöld háttér elé érdemes ültetni, hogy érvényesüljön ezüstös színe. Vízigényes, télálló. Mivel oltványként árulják, többnyire más, kevésbé mészérzékeny fenyő gyökérzetén növekszik, ezért a talajra nem igényes. Az alaktalan fiatal oltványokat metszéssel serkenthetjük csúcshajtás fejlesztésére.


Abies koreana "Tundra" (Tundra koreai jegenyefenyő)

Lapított gömb alakú fajta, méregzöld tűlevelekkel. Sziklakertbe is ideális, mert legfeljebb fél méteresre nő. Télálló.

 


Abies lasiocarpa "Green Globe" (Zöld Gömb sziklás-hegységi jegenyefenyő)

1 m magasra növő, élénkzöld lombozatú törpe fajta. Idős korára is gömb formájú marad. Télálló, napos helyre ültessük, nyáron locsoljuk.


Abies lasiocarpa "Compacta" (Tömött sziklás-hegységi jegenyefenyő) Első ránézésre egy ezüstfenyő juthat róla eszünkbe. Szabályos kúp alakú, sűrű, tömör fenyő. Jellegzetessége, hogy ágai és törzse feltűnően vastagok. 2-3 méternél nem nő magasabbra, ezért kis kertekbe is alkalmas. Rendkívül szárazságtűrő. Talajra nem érzékeny. Télálló.


Abies lasiocarpa "Fastigiata" (Oszlopos sziklás-hegységi jegenyefenyő)

Az alapfaj oszlopos formája. Lombja ezüst színű, oldalágai rövidek. Télálló.


Abies lasiocarpa var. Arizonica (Arizóniai jegenyefenyő)

Nem túl magasra növő, karcsú, elegáns megjelenésű fenyő. Tűlevelei ezüstösek. Napos helyre ültessük, télálló.

 


Abies lowiana (Szierrai szürke jegenyefenyő)

Rendkívül magasra növő, karcsú koronájú fa. Tűlevelei zöldeskékek.

 

 


Abies magnifica (Óriástobozú jegenyefenyő)

Szintén óriásira növő jegenyefenyő, a fejllett példányok elérik a 70 méteres magasságot is. Különlegessége 20-25 cm-es toboza.

 


Abies mariesii (Maries jegenyefenyő)

Japánban őshonos fa, mely a magas hegységekben érzi jól magát. A kifejlett példányok 30-40 méteresek. Túlevelei méregzöldek, csavart elrendezésben állnak az ágakon, tömött, sűrű hatást keltve.


Abies nebrodensis (Szicíliai jegenyefenyő)

15-20 m magasra növő jegenyefenyő, tűlevelei világoszöldek. Télálló. Napos helyet szeret.

 


Abies nephrolepis (Amúri jegenyefenyő)

Ázsiában őshonos fenyőfajta, mely 20-30 méteresre nő. Tűlevelei hosszúak, kékeszöldek, tobozai sötétkékek. Sűrű, tömör, kúpos alkatú, impozáns fajta. Napos helyre ültessük, nyáron locsolást igényel.

 


Kaukázusi jegenyefenyő (Abies nordmanniana)„Normandiai” jegenyefenyő néven ismerik sokan, de a fenyő a Kaukázusban honos. A nevét viszont Alexander Nordmann finn származású botanikusról kapta. Nagy termetű, szabályos kúp alakú fenyő. Fényeszöld, bőrszerű 2-3 cm-es tűi teszik különlegessé. Hazánkban igen elterjedt fenyőféle. Nagy helyet igényel. Közepes vízigényű. Nem fagyérzékeny.
 


Abies nordmanniana subsp. Trojani (Török jegenyefenyő)

30-40 m magasra nővő, halványzöld lombozatú jegenyefenyő. Télálló, de vízigényes fajta. Tápdús talajba ültessük.


Abies nordmanniana "Barabits Compact" (Barabits Compact kaukázusi jegenyefenyő)

Az alapfaj törpe, szétterülő ágrendszerű változata. Tűlevelei hosszúak, halványzöldek.Tápdús talajba ültessük. télálló.


Abies nordmanniana "Goldes Spreader" (Aranylombú törpe kaukázusi jegenyefenyő)

Az alapfaj sűrű, tömött változata, mely kis kertekbe is ideális, ugyanis kifejlett pédányai sem érik el a 2 métert. Tűlevelei arany színűek. Félárnyékos, nedves helyre ültessük. Télálló.


Abies nordmanniana "Munsterland" (Munsterland kaukázusi jegenyefenyő)

Kimondottan törpe változat, idős korárai s csak fél méter magas lehet. Tűlevelei halványzöldek, sűrűn állók. Sziklakertekbe való, dekoratív törpe jegenyefenyő.

 


Abies numidica (Algériai jegenyefenyő)

20-30 m magasra növő, széles, kúp alakú koronát neveő jegenyefenyő. Tobozai barnék, tűlevelei hajványzöldek, sűrűn állók. Tobozai 15-20 cm hosszúak. Télálló.


Abies numidica "Glauca" (Kék algériai jegenyefenyő)

Széles, kúp alakú fenyő, mely 20 m magasra is megnőhet. Tűlevelei sűrűn állók, kékeszöld árnyalatúak, vaskosak. Télálló, napos helyre ültessük. Nyáron gyakran locsoljuk.

 


Abies pindrow var. brevifolia (Nyugat-Himalájai jegenyefenyő)

20-30 méter magasra megnövő, széles, kúp alakú koronát nevelő jegenyefenyő. Tűlevelei halványzöldek, sűrűn állók, fonákuk ezüstös.

 


Abies pinsapo (Andalúz, Spanyol jegenyefenyő) Közepes termetű, kúp alakú, idős korában ellaposodó koronájú fenyő. A szürkészöld, 1 cm-es tűlevelei fiatal korában még szúrósak, később tompák és vaskosak. A hajtások hengeresek a sugárirányban körben álló, sűrűn elhelyezkedő levelek miatt. Rendkívül szárazságtűrő fenyő. Talajban nem válogat. 4-5 éves koráig fagyérzékeny. Az átültetést nem bírja.


Abies pinsapo "Aurea" (Aranysárga andalúz jegenyefenyő) Lassú növekedésű, különleges megjelenésű fenyőféle. 10 éves koráig termete bokorszerű, aztán sudarat nevel. Tömött, hengeres, merev hajtásai az első évben aranysárgák, a második évben kénsárgán bemosottak, gyakran kékes csillogással. Kiváló kiskerti fenyő. Fiatal korában öntözést igényel, később szárazságtűrő. Talajok iránt nem igényes. Kissé fagyérzékeny.


Abies pinsapo "Glauca" (Kék andalúziai jegenyefenyő) Lassú növekedésű fenyő. Eleinte termete bokorszerű, később határozott vezérhajtást fejleszt. Tömött, hengeres hajtásai szürkéskék színűek, viaszosak. Sok szép példánya él országszerte. Kisebb kertekben is elfér, különleges hangulatot áraszt. Rendkívül szárazságtűrő, talaj iránt nem igényes. Télálló, de az átültetést nem szeret.


Abies pinsapo "Horstmann" (Horstmann andalúziai jegenyefenyő) Törpe növekedésű, kissé szabálytalan gömb alakú fenyő. Húsos, tömött hajtásai sűrűn állnak, bokra zárt, lombszíne szürke. Rendkívül szép sziklakerti díszfenyő. Szárazságtűrő, talajban nem válogat. Kissé fagyérzékeny.

 


Abies procera "Argentea" (Ezüst nemes jegenyefenyő)

Természetes élőhelyén 80-90 méteres magasságot is eléri, de kertünkben ezt ne várjuk tőle. Ennek ellenére rendkívül dekoratív fajta. Tűlevelei kékesek, sűrűn állók, toboza barna. Tömött, kúpos koronájú jegenyefenyő. Napos helyet szeret, nyáron locsoljuk.

 


Abies procera "Glauca" (Kék nemes jegenyefenyő)

Az alapfaj ezüstösen kék változata, mely hazájában 40-70 méterre is megnő. Tömött, kúpos koronájával rendkívül mutatós fajta. Karácsonyfának is kiváló, mert tűi sokáig nem hullanak. Napos helyet szeret, nyáron locsolást igényel.

 


Abies recurvata (Görbetűs jegenyefenyő) Kína középső részén honos nagy fenyő. Karcsú, kúp alakú koronát fejleszt, ágai sűrűn fejlődnek, emiatt koronája zárt. Hajtásai világosszürkék. Tűlevelei 1,5-2 cm-esek, merevek, húsosak, visszafelé felhajlók. Színük fényeszöld. Tobozai idős korában fejlődnek, kicsik, lilák. Különleges megjelenésű, szép fenyőfaj. Kis kertekben is elfér. Szárazságtűrő, talajok iránt nem igényes. Teljesen télálló.

 


Abies religiosa (Aszték jegenyefenyő)

Mexikó magashegységeinek őshonos növénye, a Közép-Amerikai szertartások kultikus résztvevője. Hazájában védett növény. Hűvös, csapadékos helyen fejlődik megfelelően.

 


Abies sachalinensis (Szahalini jegenyefenyő)

30-50 méter magasra megnövő, Ázsia keleti részén őshonos, magashegységi fenyő. Hazájában védett fajnak számít. Kérge szürkéskék, tűi világoszöldek, 3-4 cm hosszúak. Óceáni éghajlaton tenyészik,  Ha kertünkbe szeretnénk ültetni, félárnyékos, nedves helyet keressünk neki.

 


Abies sibirica (Szibériai jegenyefenyő)

Kelet-Ázsiából származó és dísznövényként Magyarországon is terjedő örökzöld. Tornyos csúcsú, igen karcsú fa; magassága többnyire nem éri el a

35 m-t. Kérge szürkésbarna, sima, gyantahólyagokkal. Vesszői fényes szürkéssárgák, felül csaknem fehérek. Tobozai értettlenül halványzöldem éretten szürkésbarnák. A fagyot kiválón tűri, de tűző napon tűlevelei könnyen megégnek. Magyarországon aszályos időben rendszeresen öntözni kell. Jóformán bármilyen talajon megél; a párás, nedves helyeket kedveli. A pangó vizet nem szereti. Tűleveleiből gyógyhatású olajat (oleum pini sibericum) préselnek. Ezt inhalálva felső légúti fertőzések hatásainak könnyítésére, bőrbe dörzsölve reumás panaszok enyhítésére használják; emellett nyugtató, antibakteriális és vírusölő hatású.


Abies spectabilis (Kelet-himalájai jegenyefenyő)

Ázsiában őshonos fenyő, mely eredeti élőhelyén 35-40 méterre nő meg. Termete, kúpos, tűi sötétzöldek. Napos, nedves helyet szeret.

 


Abies veitchii (Veitch jegenyefenyő) Japán hegységeiben őshonos, hazánkban gyakran ültetett jegenyefenyő. Jellegzetesen ágemeletes, kúp alakú fa. Az erős tartóágakon az oldalágak meredeken felfelé emelkedők, ezért a tűlevelek fehér fonáki részei is jól látszanak, mintás, cirmos lombszínt kölcsönözve neki. Tobozai kicsik, kékeslilák. Nem növekszik túl gyorsan, ezért kisebb kertekbe is ültethető. Közepesen vízigényes fenyő. A nagyon meszes talajokon sínylődik. Nem fagyérzékeny.


Abies veitchii "Glauca" (Kék veitch jegenyefenyő)

Az egyik legmutatósabb jegenyefenyő. Japánból származó fa, ezért a párás, nedves, félárnyékos helyet szereti. Tűi hosszúak, ezüstösek, tobozai liláskék árnyalatúak.


Abies veitchii "Rumburk " (Rumburk törpe japán jegenyefenyő)

Alacsony, fél méter magasra növő, elterülő habitusú növény. Tűi hosszúak, mélyzöldek. Japánkertekbe, sziklakertekbe ajánlott. Aszályos időben gyakori locsolást igényel.


Abies veitchii var. sikokiana (Sikoku jegenyefenyő)

Ázsiából származó, 30-40 méter magas, viszonylag gyorsan növő fenyőféle. A szennyezett levegőt nem bírja. Napos, félárnyékos helyre ültessük. Tűi hamvaszöldek, tobozai kékesek.

 


Abies x pardei (Abies numidica x Abies pinsapo)

Hazánk klímáját is jól tűrő, 20-30 méterre megnövő, elegáns megjelenésű jegenyefenyő. Kúpos testalkatú fa, tűi mélyzöldek, hamvasak. A növekedéshez nagy helyre van szüksége, közepes vízigényű.

 

 

 

 Vissza


Népszerű címkék


©2008 Kolibri dísznövény kertészet