Kolibri kertészet
  • 0

A vidéki stílusú kert varázsa

Szerencsére napjainkban már nem kell nyerni a lottón ahhoz, hogy vidéki stílusú nyugalmas menedéket teremthessünk. Gyakran elég egy kevés változtatás, és a ház melletti egyszerű kert átalakul személyes vidéki rezidenciává.

A vidéki stílusú kert varázsa

A sövények gyertyánból, szilből, fagyalból vagy örökzöld loncból (Lonicera) elzárják a kertet a külvilágtól, megteremtve a csendes, zavartalan kikapcsolódás lehetőségét. A vidéki kertek egyik alapvető jellegzetessége, a több részre való tagolódás, ami nagyobb mélység és tágasság benyomását kelti. Térelosztóként egyaránt lehet használni sövényeket vagy magányosan álló bokrokat, fákat. A rózsaboltíveknek vagy filigrán vaskerítéseknek megvan az az előnyük, hogy elhatárolnak anélkül, hogy sok helyet foglalnának. Az ágyások növényeinek kiválasztásánál a vidéki stílus esetében az egyszerűség az alapelv. Az évelők mellett helyet kapnak az évről-évre magról elszaporodó egy- és kétnyári virágok, mint a mályvarózsa (Alcea) és a harangvirágok, melyeket kertészetünkben is megtalál.
 

rózsalugas

Legyen egyazon szín kombinációja vagy pedig tarka keverék, a vidéki stílushoz mindkettő illik. A vidám színek, mint a sárga, piros és a narancssárga parasztkertekre emlékeztetnek, míg a fehér, kék és a halvány pasztellszínek előkelő jelleget kölcsönöznek a kertnek. Az olyan kiegészítők, mint a puszpángfigurák, csillogó üveggömbök vagy kapaszkodó obeliszkek nélkülözhetetlen kellékei a vidéki kertnek, mivel ezek adják meg egyediségét.
A romantikus pihenőhely sem hiányozhat. És akit az a szerencse ér, hogy illatos rózsákkal borított lugasból élvezheti vidéki stílusú kertjét, elmondhatja, hogy valóra vált a nyugodt pihenésről szőtt álma – akár egy nagyváros kellős közepén is.