Kolibri kertészet
  • 0

A sokrétű citrom

Karola 2022. augusztus 15.

A citrom először a XII. században került a Közel-Keletre Indiából és Kínából. Kolumbusz az 1493-as második útján vitte el a Karib-térségbe, magjai Haitiről kerültek Floridába a XVI. Században. A citrom kétségkívül a legsokoldalúbban hasznosítható déligyümölcs, nincs egyetlen konyha sem, amely nem használná alapvető ízesítőnek.

A sokrétű citrom

Reszelt héját szintén sok ételhez használják.
A citromlé alapvető összetevője egyes csirkeleveseknek, kínai csípős-savanyú levesnek, raguknak és persze a citromtortának. Használják olyan zöldségfélék fehéren tartásához (alma, jamszbab), melyek felvágás után az oxidáció miatt megbarnulnak. Az illatos héj értékes illóolajokat tartalmaz, melyek ízt adnak italoknak, és desszerteknek. Lereszelt és szárított héja sópótló alacsony sótartalmú étrenden élő emberek számára. A magok és a fehér részek magas pektintartalma miatt tüllzsákokba kötve a fővő lekvárhoz téve elősegíti annak besűrűsödését. A séfek szerint, ha halak felvágása előtt citrommal dörzsöljük be a kezünket, így a bőr nem veszi át a hal szagát.
A Citrom nagyon gazdag C-vitaminban és antioxidánsokban valamint rezet és magnéziumot is nagy mennyiségben tartalmaz.
 

De a citrom felhasználása nem korlátozódik csak a konyhára, a citromlében lévő citromsav erős fehérítő, sóval keverve réz tisztítására is használják. A citromlével a szennyeződéseket eltávolíthatjuk a konyhapultról is, egyszerűen hagyjuk a folton pár percig.
A citromlé a szőke hajat még élénkebb színűvé, csillogóbbá varázsolja, és az illatszerekhez is gyakran használt alapanyag. A friss citrom szoba vagy hűtők szagtalanítására is használható.