Kolibri kertészet
  • 0

A narancsfajták felhasználása

Karola 2023. június 21.

A leghíresebb és a legszélesebb körben termesztett narancs a sevillai vagy keserű narancs (Citrus auranticum) és az édes narancs (Citrus sinensis). A sevillai narancsot tartják a legszebb citrusfának, főként Spanyolországban ültetik illatos virágáért és gyümölcseiért.

A narancsfajták felhasználása

 

Bár mindkét fajta a téltűrőbb citrusfélékhez tartozik, a hidegebb telek sok korai termést elpusztítanak. Az édes narancs egyik típusa a vérnarancs vagy más néven máltai narancs. A gyümölcshúsban lévő vörös sávok valószínűleg a termesztés során alakulhattak ki, mivel a vérnarancsnak nem ismertek vad alakjai.
Az édes narancs frissen hámozva ehető, a máltai narancs gyümölcsléként a legnépszerűbb. Franciaországban a kacsasült mellé tálalt mártás egyik alapanyaga. A sevillai narancsot húsa és héja keserűsége miatt leginkább italok készítéséhez használják, és a narancslekvár alapanyaga. Húsát és héját vízben cukorral együtt főzik meg, a végeredmény egy karakteres ízű, dzsemszerű lekvár.
 

Fontos összetevője a britek kedvenc steak-szószának és a narancs ízesítésű likőröknek. A sevillai narancs a „keserűk” egyik összetevője, melyet először a hollandok használtak a sör és a bor ízesítésére. A főzéshez használt reszelt narancshéj kellemes aromát kölcsönöz az ételeknek.
A tangor vagy más néven floridai narancs (Citrus reticulata x Citrus sinensis) az édes narancs és a mandarin hibridje, neve a mandarin és a narancs angol neve elejének összetétele (tangerin és orange).
A bergamott narancsot a sevillai narancs alfajának vélik, és főként Olaszországban termesztik illatanyagáért. Az illatszeripar használja valamint az Earl Grey teák egyik fő alkotóeleme.