Kolibri kertészet
  • 0

A muskátli - napjaink egyik legkedveltebb balkonnövénye

Karola 2023. május 24.

Kevés olyan nyári virágunk van, amelyik annyira részévé vált volna a nyári balkonnak, ablakpárkányoknak, mint a muskátli. Számtalan változata nemcsak a kiskertek és nyaralók dísze, hanem városaink, falvaink üde színfoltja is.

A muskátli - napjaink egyik legkedveltebb balkonnövénye

Hogyan gondozzuk muskátlinkat, hogy egész nyáron csodájára járhassunk?

 

Hőmérséklet:

 

 

A muskátli a napos helyeket kedveli, de a tűző nap nagy kárt is tehet benne, ha nem öntözzük mindennap. Hűvös, borult időszakban a tövüket csak akkor locsoljuk, ha a földje kiszáradt. Az alacsonyabb állómuskátlikat elég csak minden második nap megöntözni. A futómuskátli nagy levél- és virágtömeget képez, emiatt akár egy fél nap alatt is felszívhatja földjéből a vizet. Ebben az esetben naponta kétszer is meg kell locsolni. Igyekezzünk – főleg a futómuskátlit – több földbe ültetni, mert a nagyobb földtömeg több vizet képes tárolni, ritkábban kell locsolni.

 

 

 

 

 

 Öntözés:

 

 

Meleg, nyári napokon soha ne öntözzünk a déli órákban, törekedjünk az alkonyatkor történő vízutánpótlásra. Reggel is locsolhatjuk kedvenceinket, de akkor kevesebb idő áll a gyökerek rendelkezésére a víz felszívásához. Öntözéskor ügyeljünk arra, hogy a víz na jusson a levelekre, mert így a gombabetegségek könnyebben elszaporodhatnak a növényen. Az öntözővíz minősége Magyarország eltérő területein más és más. A kemény víz öntözésre kevésbé alkalmas, mint a lágy víz. Az ideális az esővízzel való locsolás lenne, de az aszályos nyarakon szinte kivitelezhetetlen.
Honnan tudjuk hogy a vizünk kemény vagy lágy? Amelyik vízben a szappan alig habzik, az kemény víz, ha nagyon könnyen felhabzik, akkor lágy vizünk van.
 

Hogyan lágyíthatjuk a vizet?
Egy nagyobb vödörben napokig hagyjuk állni a vizet, ezzel pár nap alatt javul a víz minősége. Célravezetőbb megoldás, a víz felforralása, majd 1-2 napig való pihentetése. Ezalatt az idő alatt a nemkívánatos anyagok kiülnek a vödör aljára ás falára.
Egy másik hasznos módszer, ha egy tőzegkockát teszünk a vízbe, ez megköti a vízkövet és egyben savanyítja is a vizet, ezáltal javul a víz minősége.

 

Tápanyagigény:

 

Ültetéskor a muskátli földjébe célszerű tartós hatású műtrágyát keverni, mely a víz hatására fokozatosan bomlik le és így folyamatos tápanyagellátást biztosítanak a muskátlik számára. De a növény fejlődésével egyre több tápanyagot igényel, ezért szükség van a hetente egyszeri tápoldatozásra is. Különösen a futómuskátli igényel nagyon sok tápanyagot. A tápoldatot akkor öntsük a muskátli földjére, amikor az még enyhén nedves, mert a száraz földben a gyökerek megéghetnek, ezzel nagy kárt szenvedhet a növény. A frissen ültetett, fiatal növényeket 2-3 hétig ne tápoldatozzuk.