Kolibri kertészet
  • 0

A mikulásvirág gondozása

Karola 2023. október 24.

Ha sokáig szeretnénk gyönyörködni a mikulásvirágban (Euphorbia pulcherrima), akkor szem előtt kell tartanunk a következő tudnivalókat:
 

A mikulásvirág gondozása

 

Vásárláskor csomagoltassuk be jól a növényt, mert a hideg megárthat neki. Tegyük az ablak közelébe. Ha több ideig asztaldekorációként szolgál, a fényhiány miatt hamar elhullatja színes felleveleit. Földje legyen mindig nedves, de a pangó víz megrothasztja a gyökerét.

A kutyatejfélék családjába tartozó növényt ne dobjuk el, a következő évben ismét virágozni fog, ha októbertől a lesötétítés mellett napi legtöbb 10 órán keresztül fényt biztosítunk számára. Vázadíszként a mikulásvirág két hétig is eltarthat, ha a szár végét rövid ideig 60 C-os hőmérsékletű forró vízbe vagy vizes-alkoholos keverékbe (2:1) merítjük, ezáltal megszűntetve a tejnedv szivárgását.

 

A mikulásvirág nem szereti a túlöntözést, a gyökerei könnyen rothadásnak indulnak. A száraz levegőjű lakásban viszont jól érzi magát, Tápoldatozást nem igényel. Ha sikerül ideális helyet találnunk számára, akár 2 hónapig is gyönyörködhetünk pompás felleveleiben. 

Kártevői a pajzstetvek és takácsatkák, de a szürkepenész is kárt tehet benne. 

Manapság már kinemesítettek a hagyományos piros színű virágon kívül sárgát is, valamint a rózsaszín szinte minden árnyalatában feltűnnek a boltok polcain. Bátran díszítsük otthonunkat a mikulásvirággal, kombinálhatjuk más télen virágzó növényekkel vagy egyéb dekorációs kellékekkel.