Kolibri kertészet
  • 0

A magastörzsű növények gondozása

Karola 2023. október 18.

Sok kedvelt dézsás növény megvásárolható magastörzsűként, gömbölyű koronával. Ahhoz, hogy a tárnics (Lycianthes rantonettii) a cserjés margitvirág (Argyranthemum), a fukszia és más magastörzsűek nyáron is szépek maradjanak, rendszeresen meg kell őket metszeni.

A magastörzsű növények gondozása

 

encián vagy tárnics

Minden 3-4 hétben rövidítsük le azokat a hajtásvégeket, amelyek túlságosan kinyúlnak a koronából. Az arányokat úgy őrizhetjük meg, ha a túlságosan nagyra nőtt gömböt alaposan visszavágjuk. Ellenkező esetben a gyakran rövid törzshöz viszonyítva optikailag túl súlyosnak fog hatni. Nem baj, ha közben néhány virágot is levágunk, hiszen a metszés serkenti a hajtások elágazódását és új rügyek kialakulását. A virágzási szünet alig fog tovább hajtani két hétnél. A metszés után trágyázzuk meg a növényt.
A magastörzsűek ekkor nyújtanak tökéletes látványt, ha a korona alatt a törzsön nincsenek ágak. A nyár folyamán előfordulhat, hogy ágak hajtanak ki a törzs tövénél. Ezeket teljesen el kell távolítani. A babérnál vagy az ólomvirágnál ezenkívül a földből is számtalan új hajtás törhet elő, melyek a gyökérnyúlványokból hajtanak ki. Ezektől a növényrészektől szintén teljes egészében meg kell szabadulni, vagyis vágjuk le közvetlenül a földfelszín felett.
A még vékony törzzsel rendelkező növényeket biztonságból kötözzük támasztékul szolgáló bambuszrúdhoz, hogy a szél ne tudja letörni. A köteléket rendszeresen ellenőrizzük, és ha szükséges, lazítsunk rajta, hogy ne vágjon bele a kéregbe.