Kolibri kertészet
  • 0

A kristályok és a tükrök energetikai hatásai

A kristályok – akárcsak a tükrök – meghatározó szerepet játszanak a Feng shuiban.

A kristályok és a tükrök energetikai hatásai

Leggyakrabban csiszolt üveggolyókat szoktak az ablakokra felakasztani, de az üvegszívek és az üvegcseppek is nagyon kedveltek.
 

csiszolt szív

Amikor a fény valamelyik kristályon áthatol, átalakul a szivárvány színeivé. Minden egyes ilyen szín kisugározza a helyiségben a maga csí-energiáját.
A kristályok segítségével megsemmisíthetők a feng shuiban „mérgezett nyilaknak” nevezett káros csík. Ilyen mérgezett nyilaknak számítanak pl. a számítógépek, monitorok, televíziók, mobiltelefonok és a mikrohullámú sütők sugárzásai. Az ezek mellé helyezett kristályok semlegesítik a káros sugárzást.
 

piramis kristály

Ne használjunk hegyes kristályokat! Piramis alakú kristályokat is csak megfontoltan helyezzünk el a lakásban. A piramisok csúcsaiból ugyanis nagyon erős energiák áramlanak ki, amelyek aztán, akárcsal a mérgezett nyilak, szúró csíként hatnak. De ezeket a nemkívánt hatásokat is le lehet gyengíteni, amennyiben ezeket e kristályokat kerek levelű növények közelében helyezzük el.
 

nyolcszögletű tükör

A tükrök különösen fontos szerepet játszanak a feng shuiban. Segítségükkel csí-energiát áramoltathatunk olyan terekbe, ahol a csí stagnál, vagy éppen új csíre van szükség. Ezen a módón gyorsíthatjuk is a csí áramlását. A tükrök vissza tudják verni és meg tudják fordítani az energia áramlását. Továbbá le tudják építeni a felesleges csít, illetve más irányba tudják terelni a kedvezőtlen csí-áramlásokat.
A hatás szempontjából döntő jelentőségű a tükör formája. A feng shuiban sima és domború tükröket alkalmaznak. Az előbbiek egyetlen irányba irányítják a csít, míg a domború tükrök különböző irányba szórják szét.
A feng shuiban különleges szerepe van a nyolcszögletű tükörnek. A nyolc szöglet a nyolc tigramnak, illetve a nyolc iránynak felel meg. A nyolcszögletű tükörkeret a keretben lévő tükör formájától függően gyűjti, erősíti vagy elhárítja a csít. A kerek tükrök több janggal rendelkeznek, s így segítenek a csí megtartásában. Az ovális tükrök viszont több jinnel bírnak, ezek szétszórják a csít.
A tükrök további előnye, hogy segítségükkel olyan terekbe is juttathatunk energiát, amelyek hiányt szenvednek belőle.. sötét sarkokba, lépcsők alá vagy zegzugos folyosókba így célzatosan áramoltathatunk energiát.
Ha meg szeretnénk akadályozni, hogy az energia különböző ajtókon át mellékhelyiségekbe, pl. mosdóba, fürdőszobába, zuhanyzóba vagy a pincébe jusson, akkor szereljünk fel az adott ajtóra szemmagasságban egy kisebb tükröt. Ez vissza fogja verni a lakásba az energiát. (Tükör helyett használhatunk tükröződő felületeket is.) Ez azonban csak akkor hatásos, ha a kérdéses ajtót zárva tartjuk, ha nem közlekedünk rajta túl gyakran. Különösen a nyolcszögletű, vagy a kerek tükrök alkalmasak ebben az esetben.
 

teljes alakos tükör

A domború tükrökkel szétszórhatjuk a megterhelő, negatív hatású shát, pl. egy éles kiszögellésről.
Különösen kedvezően hat egy tükör abban az esetben, ha az íróasztalunknál háttal a szobának vagy az ajtónak ülünk. Ha helyszűke miatt vagy technikai okok folytán nem tudjuk ezt megváltoztatni a bútorok átrendezésével, akkor tegyünk egy tükröt az asztalunkra, hogy abban látszódjék a mögöttünk lévő tér.
A hosszú folyosón gyorsan mozgó csí áramlását lassíthatjuk a falakra váltogatva felszerelt tükrökkel.
A kicsi tereket tágasabbá tehetjük nagy, sima tükrökkel, amit tovább erősít az a tény, hogy a tükör a szobán keresztül tereli a csí-energiát.
 

vidám keretes tükör

Amire a tükrök esetében érdemes figyelni:
- azoknak a tükröknek, amelyekben meg szeretnénk magunkat nézni, olyan nagyoknak kell lenniük, hogy az egész fejünk, ill. az egész testünk látszódjon bennük.
- Soha ne akasszunk tükröket egymással szemben, különben a csí ide-oda ugrál, és nem tud tovább áramolni!
- Ne aludjunk tükörrel szemben! Azok a negatív gondolatok és érzelmek, amelyek alvás közben kedvezőtlen csíként eltávoznak tőlünk, a tükör révén visszaverődhetnek.
- Soha n állítsunk tükröt ablakpárkányra! Az ablakon beáramló csít zavarhatja, fékezheti, megakaszthatja.
- Vigyázzunk arra, hogy ajtóval szemben ne akasszunk fel tükröt, hiszen a beáramló csí visszaverődhet.
- Tartsuk tisztán tükreinket! A töröttet azonnal cseréljük újra!