Kolibri kertészet
  • 0

A kerti ribiszkék

Karola 2022. május 20.

A ribizli bogyói pirosak, sárgák vagy feketék. A piros bogyók íze édes-savanykás, a sárgáké lágyabb, a fekete bogyóknak különleges ízük és illatuk van. Az utóbbiból elsősorban bort, szörpöt és lekvárt készítenek.

A kerti ribiszkék

 

fekete ribizli

Mindegyik fajta magas vitamin-, kalcium- és vastartalmú. Habár minden fajta ribiszke öntermékenyülő, mégis előnyösebb, ha több fajtát ültetünk, hogy gazdagabb legyen a termés.
A termést ne szüreteljük le túl korán, mert a ribizli akkor a legízletesebb, ha teljesen megérett. Szedés után azonnal lefagyaszthatjuk.
A josta a feketeribizli és az egres (köszméte) keresztezéséből jött létre. A bokor alakja hasonlít a feketeribiszkéjéhez, bogyói azonban sokkal lágyabb aromájúak. Erőteljes növekedésű növény, de ritkítást csak 2-3 éves korában igényel. Csak akkor szüreteljük le a bogyókat, amikor már egészen sötét színűek, addig ugyanis íztelenek.

fehér ribizli

A ribiszkebokrok ültetése:
Ássunk a növénynek 50 x 50 cm-es, két ásónyom mélységű ültetőgödröt. A gödör földjét ásóvillával lazítsuk fel. Keverjünk az érett komposzthoz egy maréknyi kőzetőrleményt. A komposztot 1:1 arányban jól keverjük el a kiásott földdel. Helyezzük a növényt a gödörbe és terítsük szét a gyökereit. Töltsük fel a gödröt a föld-komposzt keverékkel. Nyomkodjuk le és alaposan öntözzük meg a földet. A következő ősszel metsszük vissza a növényt úgy, hogy csak 8-10 új hajtása maradjon.
A ribizlibokrok alkotta sövény jól takar, a bokrokat akár a kerítés mellé is ültethetjük. A szüret előtti harmadik hétig havonta öntözzük meg a ribizliket mezeizsúrló-főzettel, hogy megelőzzük a gombás betegségeket.