Kolibri kertészet
  • 0

A kényelmes kerti bútor

A kerti bútornak döntő szerepe van abban, hogy szívesen tartózkodunk-e kertünkben vagy sem. A kerti bútor éppen ezért legyen stílusában a házhoz és a kerthez illő, és a célnak is megfelelő, de mindenekelőtt kényelmes.

A kényelmes kerti bútor

Vásárlás előtt gondoljuk végig, milyen célt fog szolgálni a bútor: a kertben elköltött ebédekhez, vagy meghitt beszélgetésekhez fogjuk használni. Mindettől függ, hogy mekkora legyen az asztal, és milyen széket válasszunk.
A bútor kiválasztásánál fontos szerepet játszik az anyaguk.

A fabútor ugyan természetes hatású, de rendszeresen újra kell festeni. Keressünk az üzletekben e célra alkalmas, vegyi adalékot nem tartalmazó, természetes olajokat.
A fonott vagy bambuszbútorok sokkal könnyebbek a fából készült bútoroktól, de feltétlenül esővédett helyen kell hogy álljanak.
A fémből készült székek a modern stílusú kertbe illenek, kinézetük ellenére kényelmesek, főleg ha párnákat teszünk rájuk. A nedvességet azonban nem tűrik, hacsak nincsenek műanyaggal bevonva.
A műanyag bútorok könnyűek, nem érzékenyek az időjárásra, de nincs kisugárzásuk sem és az idő múlásával egyre csúnyábbá válnak.
A székekbe való ülőpárnák, terítők, a napernyők mind olyan kiegészítők, amelyekkel elsősorban a kert színvilágának bizonyos elemeit emelhetjük ki vagy szorítjuk háttérbe. Ha az asztalt árnyékos helyre tesszük, akkor világos, de erős színű ülőpárnákat és asztalterítőt válasszunk, egyszerű mintával. Egy napos teraszra inkább a pasztell színeket részesítsük előnyben. De itt is a legfontosabb, hogy saját ízlésünknek megfeleljen az adott szín.
 

A kertben álló magányos padnak különleges kisugárzása van. Az ember itt megpihenhet, gondolkodhat, szemlélődhet, de beszélgethet is. A pad valósággal csábít a ráérős üldögélésre, egy kis kikapcsolódásra a rohanó életben. A pad, akár kőből, fából, fémből van, akár modern vagy régies stílusú, egyszerűen a kert dísze. Mindezzel magyarázható, miért olyan fontosak a padok a feng shui szempontjából. Természetesen illeniük kell a kert és az ott élők stílusához, és harmonikusan bele kell illeszkedniük az összképbe. Mindaz vonatkozik rájuk is, ami a kert berendezésének egészére. Lehetőleg úgy helyezzük el a padot, hogy támlája „fallal” érintkezzen, legyen az a ház fala, egy sövény vagy bokorcsoport, így a padon ülőnek biztonságérzetet ad.