Kolibri kertészet
  • 0

A kacskaringóktól mentes modern tó

A modern kert legjellemzőbb ismertetőjegyei a geometrikus formák (négyzet, téglalap, kör) alkalmazása. Egy ilyen kertben a tónak is ezt a stílust kell képviselnie, ellenben az összhatás zavaró és nyugtalanító lesz.

A kacskaringóktól mentes modern tó

 

A modern tavat általában valamilyen értékesebb anyaggal szegélyezik, pl. klinkertégla, terméskőlap vagy deszkastég. Legjobb választás a tó szegélyezéséhez a terasz vagy a kerti ősvény anyagának felhasználása, így átmenetet képezünk a ház és a kert között. A tavat egy egyszerű acélpánttal is elhatárolhatjuk a gyeptől, ezzel is a modern hatást hangsúlyozva.
Vízinövényeket nem szükséges elhelyezni egy ilyen tóba, de néhányat mégis érdemes, mert fellazítják a modern kert merev vonalait, és visszafogottan alkalmazva markáns látványosságot képviselnek a mozdulatlan vízfelületen. A növények elburjánzásának megakadályozása érdekében ültessük őket rácsos kosarakba.
Érdemes elhelyezni néhány monumentálisnak ható növényt a tó egyik sarkába, pl. pampafüvet vagy zebrasást (Myscanthus sinensis Zebrinus) annak érdekében, hogy oldja a szigorú vonalvezetést.