Kolibri kertészet
  • 0

A haszonkert

Csak kertészkedő kedvünktől és igényeinktől függ, hogy mekkora területet művelünk meg haszonkertként. De semmiképpen ne hanyagoljuk el a kertnek ezt a vonatkozását.

A haszonkert

Különösen a gyermekeknek meghatározó élmény, ha végigkövethetik a növények fejlődési útját, az elvetett magtól az érett gyümölcsig, ha a talaj előkészítésétől kezdve a fejlődő növények gondozásán át a termés betakarításáig részt vehetnek a folyamatban.
 

A veteményeskert vagy egy almafa erősíti például a bágua gazdagságot és a gyermekeket jelképező területét. Az illatozó fűszernövények megsokszorozzák a kert csijét. A feng shui szakértők szerint a fűszer- és gyógynövények ültetéséhez a kert déli oldala a legalkalmasabb hely. De az a legpraktikusabb, ha közel vannak a házhoz, így főzéskor hamarabb hozzájuk jutunk.

A komposztálót sem kell feltétlenül a kert legtávolabbi zugába telepítenünk. Tekintsük a komposztálót pozitív dolognak, mert az ott keletkező, rendkívül termékeny trágya a növényeknek új, gazdag tápanyagot jelent. A komposztálónkat szebbé tehetjük, ha befuttatjuk cukkinivel vagy tökkel, esetleg babbal. Ezek a zöldségfajták a komposzt igen magas tápanyagtartalma miatt itt fejlődnek a legjobban, dús, zöld levelük és szép virágaik elfedik a komposztot, és ráadásul ízletes ételeket lehet belőlük készíteni.
A helyesen elrendezett komposztálónak nincs szaga. A kellemetlen szagok csak akkor keletkeznek, ha az anyag rothadni kezd, mert nincs biztosítva a megfelelő szellőzés, vagy a nedvesség nem tud elszivárogni. Ha ezekre az apró részletekre is figyelmet fordítunk, sok örömünk és hasznunk származik a komposztálásból.
 

A zöldségeskert mellett általában szükség van egy szerszámos kamrára vagy egy műhelyre is. Ebben sok éles , és szúrós tárgy található, amelyek a tűz és a víz eleméhez tartoznak, gondoljunk csak a kerti grillsütőre vagy a locsolócsőre. Itt is törekednünk kell az egyensúly megteremtéséről, méghozzá úgy, hogy építsük fából, ne hullámbádogból és ültessünk köré növényeket. A szerszámos kamra helyét a feng shui szakértők a tudást jelképező területen határozzák meg.