Kolibri kertészet
  • 0

A fény hatása hangulatunkra

A szürke, napfényben szegény évszakokban – különösen a november és a február közötti időszakban – sokan hajlanak a rosszkedvre, amit időszaki depressziónak is szoktunk nevezni.

A fény hatása hangulatunkra

Ezt ellensúlyozza, ha lakásunkban elégséges csí-energia halmozódik fel. Ennek előfeltétele a sugárzó, és mindenekelőtt meleg fény.
Az ún. fényterápia megszünteti ezt a depressziót. Ennek a kezelésnek a során a pácienst egy meghatározott időre egy adott hullámhosszon áramló fényforrás elé ültetik.
 

világos nappali

Napközben olyan sok természetes fényt engedjünk a lakásunkba, amennyit csak lehetséges. Az egyes helyiségekben különböző fényforrásokat alkalmazzunk, amelyek intenzitása is eltérő. A sötét és nyomasztó sarkokat, bemélyedéseket, ablak nélküli kamrákat vagy tetőtereket jól meg lehet világítani álló- vagy falilámpákkal.
 

sötét szoba

Bizonyára az Ön lakásában is vannak sötétebb részek. Ha javítunk ezeknek a helyeknek a fényviszonyain, akkor hamarosan észrevesszük, hogy a csí-energiák a lakásnak ezen részein megerősödnek.
A lámpákhoz hasonlóan fokozhatjuk egy-egy helyiség csí-jét, ha ezeken a helyeken gyertyát gyújtunk.
De a színek segítségével is erősíthetjük, gyengíthetjük, elűzhetjük vagy létrehozhatjuk az egyes terekben a csít. Így pl. a hálószobában a szükséges nyugalmat árasztó csít gyengítik az agresszív jang színek, mint pl. a vörös és a narancs. Ezek kedvezőtlenül hatnak éjszakai nyugalmunkra, és az alvásra. Ezzel szemben az előbb említett jang színek a dolgozószobában már kedvezőek, mert serkentően hatnak.