Kolibri kertészet
  • 0

A fény és a feng shui kapcsolata a kertben

 A fény – bármilyen formában – segíti a csi áramlását a kertben. Ahhoz, hogy a kertet este is tudjuk használni, mesterséges fényre van szükség, elsősorban a gyakran használt utat vagy a társas összejövetelek helyét kell megvilágítani.

A fény és a feng shui kapcsolata a kertben

A lámpákat működtethetjük kapcsolóval vagy mozgásérzékelő segítségével is. Vigyázzunk a túl erős megvilágítással, nem szükséges az egész kertet fényárba borítanunk, mert a túl éles fény vakít, és az ember inkább védtelennek érzi magát, mint védettnek.
 

A teraszon vagy a kerti ülőhelyeknél egy meghitt beszélgetéshez néha elég a gyertyafény vagy a viharlámpa fénye is, de ha nagyobb társaságot fogadunk vagy olvasni szeretnénk, elektromos világításra van szükség. Itt is meg kell találnunk a helyes mértéket.
A célszerű megvilágításon kívül létezik még a kertművészetben díszkivilágítás is, amely mindig tompított és szórt fényt alkalmaz. Ilyenkor többnyire a talaj közelében elhelyezett reflektort használnak. Különösen hatásos, ha a kert megvilágított részletét a kertből is látjuk, mert a fény ellenállhatatlanul kifelé vonzza a tekintetet, és így a kert , különösen a hideg évszakokban, mindig jelen lesz a tudatunkban, és nagy hidegben sem veszítjük el teljesen a természettel való kapcsolatunkat. De ne próbáljunk a kert mesterséges kivilágításával nappalt csinálni az éjszakából. A feng shui a természettel való együttélést jelenti, és ehhez hozzátartozik a világos és a sötét ritmikus változása is.