Kolibri kertészet
  • 0

A feng shui kert

Egy kert nem csak akkor felel meg a feng shui elveinek, ha hagyományos kínai stílusban alakították ki, sokkal fontosabb, hogy megfeleljen az ott élő emberek stílusának, egyéniségének. Teljesen mindegy, hogy a burjánzó vagy szigorúan egyszerű a növényeink elrendezése, a lényeg, hogy jól érezzük köztük magunkat.

A feng shui kert

A feng shui alkalmazása nem a min múlik, hanem a hogyanon. Az egyes elemek megfelelő elrendezése és a kerthez fűződő személyes viszony játszik benne fontos szerepet. A döntő az, hogy ismerjük a csi mozgását és erejét, és megfelelő módon tudjuk azt irányítani. A csinek akadálytalanul kell a kertbe jutnia, s aztán lágy ívű vonalban keresztülhaladnia. Ezalatt nem szabad hogy nagyobb területeket érintetlenül hagyjon, és azt sem szabad engedni, hogy a kert valamely területén megrekedjen. Ügyelni kell arra, hogy a kert kapuja és a ház bejárati ajtaja, valamint a hátsó kerti ajtó ne essen egy vonalba, mert így a csi keresztülrohan a kertünkön és nem fejti ki áldásos hatását.
Ha a nyolcszögletű bágua térképet (előző cikkünkben már ismertettük) kertünk alaprajzára helyezzük, láthatjuk, hogy a kert egyes részei életünk melyik aspektusára hatnak. Ennek ismeretében már nem nehéz tudatosan támogatni illetve átrendezni az eddig elhanyagolt területeket, a nem kielégítő élethelyzeteknek pozitív fordulatot adni, vagy a hiányosságainkat ellensúlyozni. Fektessük tehát a báguát a kert lekicsinyített alaprajzára, és forgassuk el úgy, hogy a karrier területe a kerthez vezető főbejárathoz essen. A báguá egyes területeit a kert helyes kialakításával és a megfelelő elemek alkalmazásával lehet erősíteni.
 

A Karrier területe: az élet folyását szimbolizálja, ezért érdemes erre a területre egy kisebb szökőkutat, csobogót vagy egy kisebb tavat telepíteni, melyben mozog a víz.
A segítőkész személyek területe: ez a hely a legalkalmasabb a családi összejövetelek megrendezésére, ezért ide helyezzük a kerti ülőgarnitúrát vagy padokat. És mivel ez a kertrész az utazással is kapcsolatban áll, ezért ideális hely olyan emléktárgyak számára, amelyeket kirándulásainkon gyűjtöttünk vagy vásároltunk. Ezt a részt érdemes kialakítani mediterrán vagy japán stílusban is, mivel ezek a távoli tájak kultúráját vonzzák be környezetünkbe.
A gyermekek területe: ha gyermekünk még kicsi, ez a hely ideális egy homokozó vagy hinta számára. De a gyermekek területe mindazzal is összefüggésben áll, amivel intenzíven kell foglalkoznunk, tehát telepíthetjük ide veteményeskertünket, vagy sok gondoskodást igénylő díszbokrainkat, vagy dézsás növényeinket.
 

A partnerkapcsolat területe: a kertnek ezt a sarkát bensőséges szögletté kell varázsolnunk, amelyben két embernek való ülőhely bújik meg vagy egy romantikus rózsalugas. Kialakíthatunk itt egy meditálásra, elmélyülésre alkalmas sarkot is.
A hírnév területe: ennek a területnek úgy kell tükröznie személyiségünket, amilyennek mások szemében szeretnénk látszani. Ide helyezzük a saját ízlésünknek megfelelő szobrokat, kerti díszítőelemeket.
A gazdagság területe: a feng shuiban a vizet gyakran hozzák összefüggésbe a jóléttel, gazdagsággal. Ez nem feltétlenül csakis anyagi gazdagságot jelent, hanem bőséget és lelki gazdagságot is. Ha tehát tiszta víz csordogál kertünk ezen részében, az pozitív hatást gyakorol anyagi és szellemi gazdagságunkra is. Szellemi fejlődésünket segíti elő az is, ha egy meditáló sarkot alakítunk ki ezen a helyen.
 

A család, egészség területe: ez a hely is alkalmas családi összejövetelek megrendezésére, grillpartik rendezésére, ezért ide is tehetünk ezt a célt szolgáló kerti bútorokat, ahol kellemesen elbeszélgethet az egész család. Ez a hely éppúgy erősíti az adott közösséghez való tartozás érzését, mint egy úszómedence vagy egy füves rész, ahol együtt lehet játszani. Az egészségre egy gyógy- és fűszernövény ágyással lehetünk jótékony hatással. Telepíthetünk ide pl. egy fűszercsiga-ágyást is.
A tudás területe: ha tanulunk, akkor ide kialakíthatunk egy csendes kis sarkot, ahol ezen tevékenységünket gyakorolhatjuk. De telepíthetünk ide kis kerti tavat vagy sziklakertet, vagy bármi mást, amivel hobbiként foglalkozunk, amennyiben ez tudásunk gyarapítását és képességeink fejlesztését szolgálja.
 

A Taj Csi területe: kertünk középpontja a kínaiak szerint az energia centruma, ami az életerőt jelképezi. A testi és lelki energiát erősíti, ha minél több energia halmozódik fel ezen a területen. Kialakíthatunk ezen a területen egy szépen ápolt gyepet, de egy tarka virágágyást is, ami vonzza a tekintetet és hangsúlyos szerepet tölt be. Egy kerti szobor is pozitív energiát vonz ere a területre.
A báguá területeinek kialakításakor nem kell szigorúan ragaszkodnunk ezekhez a szabályokhoz, a lényeg az, hogy jól érezzük benne magunkat. Nem az egyes szabályok vagy azok összessége határozza meg azt hogy milyen a kertünk kisugárzása, ezért nagy hangsúlyt kell fektetnünk az intuíciónknak.