Kolibri kertészet
  • 0

A fekete szeder termesztése

Karola 2023. január 19.

Valamennyi szeder fajta sötét színű, és gömbölyded gyümölcsöt terem. Színük érés közben a zöldtől a piroson át a fényes feketéig változik. A minden fajtára jellemző bőséges szüret mellett díszítőértékük is jelentős.

A fekete szeder termesztése

 

szeder Black Satin

A mutatós virágok júniustól csaknem a gyümölcsérés végéig nyílnak.

A felálló ágú szederfajták (Wilsons Frühe, Thornfree) rendszerint fagytűrőbbek, mint csüngő rokonaik.

A kúszó fajták (Chester) hosszú indái akár 6 méteresre is megnyúlhatnak. Terméseik nagyon édesek és általában kevesebb mag van bennük, mint a felálló szárú fajták gyümölcseiben.

Az első évben ne számítsunk termésre. A szeder először csak oldalhajtásokat fejleszt, amelyeken csak a következő esztendőben várható bőséges termés.

A szeder ültetése

Töltsünk meg egy vödröt vízzel. A sérült részek eltávolítása után tizenkét órára áztassuk be a növény gyökerét.

Ássunk jókora ültetőgödröt, az aljára formáljunk egy kis dombot és arra helyezzük rá a gyökereket. Töltsük fel a gödröt földdel.

Az első évben fejlődő hajtásokat kössük karóhoz, vagy két facölöp közé feszített dróthoz.

Rendszeresen távolítsuk el a fattyúhajtásokat. A levélhónaljban növő hajtásokat júniusban 4 szemre vágjuk vissza.

Szüret után vágjuk le a letermett hajtásokat. Nyolcasával összekötve karózzuk meg a fiatal hajtásokat. Takarjuk be a talajt komposzttal. A felálló szárú szedercserjék formáját kedvünkre alakíthatjuk. A hajtásvégeket tetszőleges magasságban vágjuk le. Ha ezt az első évben megtesszük, a növény bokrosabban fejlődik és a második évben több termést hoz.

Az antraknózis egy veszélyes gombabetegség, mely a szedret is megtámadhatja. Sötét, kidudorodó, szürke közepű foltokat idéz elő a hajtásokon és a terméseken. Permetezzünk ellene kéntartalmú gombaölő szerrel és vágjuk le a beteg hajtásokat.