Napkedvelő gyógy- és fűszernövényekNapkedvelő gyógy- és fűszernövények

Székfüvek
Számos fajt magában foglaló fészkes virágzatú évelők tartoznak ide. A római székfű: édesen illatozó gyepnövény, az orvosi székfű (kamilla): sokoldalú gyógynövény.
 Székfüvek
Számos fajt magában foglaló fészkes virágzatú évelők tartoznak ide. A római székfű: édesen illatozó gyepnövény, az orvosi székfű (kamilla): sokoldalú gyógynövény.
A székfüvek családtagja az őszi margitvirág: halványzöld, olykor sárgás árnyalatú illatos levelei vannak, és temérdek sárga közepű, apró fehér virága, ami távol tartja a rovarkártevőket a kert többi növényeitől.
Mint gyógyfüvet, fejfájás csillapítására használják.

 

Édeskömény
Azon növények közé sorolhatjuk, amelytől úgymond kizárt dolog megszabadulni, ha egyszer megtelepszik. Tömeges magtermelése miatt bárhol képes életben maradni. Főképp a tűző napot és a vizes talajt részesíti előnyben, ahol több mint 1,5 méter magasra is megnőhet. Bronzlevelű fajtája dísznövény, amelyet a virágoskertben nevelhetünk.
- az édesköményt főzve és nyersen is fogyaszthatjuk; ánizsos aromája különösen passzol halételekhez
- levele, levélhüvelye, termése és megvastagodott töve egyaránt ízletes


MajoránnaMajoránna és szurokfű
- Majoránna: melegigényes növény, melegebb éghajlaton évelő, nálunk egyévesként termesztik, illatos levelét hasznosítják. A majoránna tűző napon, jó vízáteresztő talajon burjánzik. A levelesedés serkentése miatt virágzás után vágjuk vissza a szárakat.
- Szurokfű: félig télálló, évelő törpecserje. A szurokfüvet mérsékelt éghajlaton általában egynyáriként termesztik. Tavasszal fűtött melegágyba vessük, a palántákat kora nyáron ültessük ki a kertbe.

 

 

 

Babér
Kivételes aromájú, bőrszerű, örökzöld levelekkel rendelkező fűszernövény. Szabad földben és edényben is jól nevelhető. Gyakran nyírják alakra. Lassan növekedik akár 1,5 m magasra is, amikor aztán fává is fejlődhet. Ha nincs helyünk számára, akkor a fagyveszély elmúltával vágjuk vissza. Az edényben nevelt babérfát évente telepítsük át egy nagyobb edénybe.


ZsályaZsálya
Az egyik legismertebb veteményeskerti fűszernövény a dús bokrocskává serdülő zsálya. Nagyobbrészt leveleiért termesztik, de hasznosak, és csodásak virágai is, amelyekkel lakás helyiségeit illatosíthatjuk, díszíthetjük. Számos fajtája van, ezeket leveleik, színeik, aromájuk teszi különbözővé.
- a kerti zsálya bordó változata csodásan mutat a virágszegélyekben.
- a dárdalevelű zsályának keskeny levelei és tündöklő kék virágai vannak
Konyhai felhasználásra a leveleket közvetlenül virágzás előtt szedjük, mert ekkor illatoznak. Ne felejtsük el virágzás után visszavágni, hogy a növény bokros, tömött formát öltsön.


KakukkfűKakukkfű
A mediterrán bozótosokban és sziklagyepeken őshonos kakukkfű egyike a legsokoldalúbb fűszernövényeknek. Kerti és konyhai célokra egyformán alkalmazhatjuk. Többségük fagytűrő évelő; lételemük: tűző nap, és a jó vízáteresztésű, laza talaj. Azonfelül, hogy illatosítja a kertet, a kakukkfű egész évben hasznosítható kulináris célokra is – mindenekelőtt pikáns húsételek, levesek, sajtok, és saláták kiváló ízesítője lehet.


IzsópIzsóp
Őseink nagyra becsült fűszernövénye az izsóp. A 17. században sebkötözésre használt növény napjainkra elfeledetté vált, pedig virágai kertünkbe csábítja a méheket , kesernyés mentaízű hajtásai pedig nem mindennapi zamatot adnak az ételeknek amellett, hogy gyógyhatású főzetek készítésére is alkalmazhatók.
Télálló, évelő törpecserje, a mediterrán hegyekben őshonos, száraz, köves talajon tenyésztik.
Nálunk napos, jó vízáteresztésű, laza talajon termesztve fagytűrő.
Tavasszal vetett magról, vagy nyáron vágott félfás dugványról neveljük. Évente vágjuk vissza, jóllehet elfásodik.

 

 

 

 

Rozmaring
A mediterrán bokorerdők tipikus örökzöld törpecserjéje tűző napon, jó vízelvezetésű talajon érzi jól magát. Virágai: kicsik, és tavasszal vagy nyáron nyílnak. Az erős szelektől védeni kell. Télen kifagyhat, főleg, ha pangó vízben áll gyökere.

 

Citromverbéna
Hűvösebb éghajlaton téli védelmet igénylő növény. Nyáron: bőségesen öntözzük, a szárakat rögtön virágzás előtt és ősszel vágjuk vissza. Télen egyszer-egyszer öntözzük. Ha szabadföldben neveljük, déli vagy nyugati tájolású fal elé helyezzük, vagy nyaranta újítsuk meg félfás dugványokról. Szárított, illatos virágelegy alkotórészeként és herbateák ízesítésére is használjuk.Vissza

©2008 Kolibri dísznövény kertészet