Táj feng shuiTáj feng shui

A feng shui alapelveinek alkalmazásával az egészséges energiaáramlású kert a lakók sikerét, jólétét pozitív irányba befolyásolja.A feng shui az eszményi tájképet az Öt égi Állatról elnevezett felszíni képződményekkel mutatja be, melyeknek épületen belül és kívül is jelen kell lenniük.


Sárkány oldalKépzeljük el, hogy a kertünkben állunk, hátunk mögött a házunk, előttünk a kert látható. Bal oldalunkon található a sárkány területe, mely férfias, jang tulajdonságokat hordoz. Itt dombnak, vagy magas fának kell állnia.


Tigris oldalJobbunkon a tigris oldal, mely nőies, jin tulajdonságokkal bír.
Itt egy kisebb halomnak, vagy alacsonyabban növő növényeknek (bokrok , virágok) kell lenniük.Ez a két oldal meghatározott okokból felcserélhető.
Közöttük terül el a kígyó területe, mely egy kisebb tisztás, vagy kör alakú virágágyás, föld színű virágokkal (sárga, narancs) beültetve.


Teknősbéka oldalAz épület mögött áll a teknősbéka oldal. A név utal a páncél védelmére, a házunkat és kertünket is óvni kell a külső hatásoktól. Fedezéket és védelmet biztosít, mintegy hátulról támogatva a kertet. A ház előtti területet főnixnek nevezzük. Tiszta tér, lapos terület kell hogy legyen, így biztosítjuk a csi szabad beáramlását a házba. Fontos, hogy ugyanakkor szabad rálátásunk legyen a ház előtt elterülő térre. A legkedvezőbb, ha bejárati ajtónk délre néz.

Persze nem könnyű ilyen szabályos természeti elrendeződést találni, de hogy környezetünket közelítsük az ideálishoz, ebben lesz segítségünkre a feng shui. A kiemelkedéseket például, helyettesíthetjük kisebb halommal, kerítéssel, fallal vagy fákkal. Mint már említettük, a sárkány és a tigris oldal felcserélhető indokolt esetben. Ilyen eset, ha mondjuk jobbról általában erős szél fúj, és egy oda ültetett nagy fa csökkentheti erejét. De a napfény serkenti a csi áramlását, ezért fontos, hogy a hagyományos sárkány oldalra, keletre alacsony növények kerüljenek.Amennyiben bejárati ajtónknak háttal állunk, semmi sem szűkítheti látómezőnket. Ennek az a jelentősége, hogy az életben elénk táruló lehetőségeket meglátjuk, kihasználjuk, ezáltal sikereket érhetünk el, és biztosítjuk jólétünket. Ugyanezen okból kell az előszobának is tágasnak, világosnak lennie, hogy a főnix területről beáramló csi ki tudja fejteni áldásos hatását, nagy mennyiségű életerőt hozva magával. Ha a ház előtti területen egy kis tó vize fodrozódik, erősíti a csi áramlását. Ez a mozgást, elevenséget és a nyitott lehetőségeket jelképezi.A ház fedezéke, a teknősbéka terület.

 

Ez a terület a ház és a lakók számára háttámaszként védelmet és segítséget nyújt. A szabadban a ház mögött egy kisebb emelkedőnek kell állnia, hogy védjen a negatív energiától, széltől, időjárástól, valamint a kertben terjedő csi útját elzárja, visszafordítsa. A dombot helyettesíthetjük fákkal, kerítéssel, vagy kisebb fallal is. Ha a ház hátulja az utcafronton van, fontos, hogy a fedezéket stabilnak építsük, mert az utca mozgalmassága zavaróan hathat. Ezt a nyugalmat megteremthetjük egy sövénnyel. A folyton fújó erős szél is zavaró hatású lehet, ezt fákkal ellensúlyozhatjuk.A támadó szerkezetek negatív sha-t gerjesztenek, ezáltal nyugtalanságot idéznek elő. Ilyen zavaró körülmény a mozgalmas út, folyókanyarulatok, más házak éles sarkai, lámpaoszlopok kedvezőtlen helyen. Ezeket bokrok, fák segítségével árnyékoljuk le, de vigyázzunk, középmagas fát válasszunk, nehogy évek múlva sötétségbe boruljon kertünk.Vissza

©2008 Kolibri dísznövény kertészet