Sövények karbantartásaSövények karbantartása

A sövény évi első nyírására tavasz végén kerítsünk sort, ezután pedig az aktív növekedési időszak vége felé (szeptember, október) metsszünk. A gyorsan növő fajokat, mint pl.: Leyland-ciprus, kora tavasszal és nyár derekán is nyírni kell. Más sövényeket növekedésük gyorsasága vagy egyéni igényeink szerint vágjuk.

 Ha elektromos sövénynyírót alkalmazunk, akkor vigyáznunk kell a vezetékre. Dobjuk át a vállunkon, mögöttünk legyen, minél messzebb a vágóéltől, nehogy véletlenül átvágjuk. Kültéri elektromos berendezések használatakor legyen közbeiktatva megszakító, amely rövidzárlat ellen nyújt védelmet.
Használat előtt ellenőrizzük a sövénynyíró műszaki állapotát:
- a korszerű típusok csak két kézzel üzemeltethetők
- vásárláskor olyan modellt keressünk, ami tartalmaz védőburkot is
- sövénynyírásnál hordjunk védőszemüveget
Mi tegyünk, ha magas, sűrű sövényt szeretnénk? Ha pl. 2 m magas sövényt szeretnénk, ne tétlenkedjünk, hanem amikor megnő 1 m-esre, nyírjuk meg a tetejét, aztán évente 15-20 cm-t hagyjuk nőni, amíg el nem éri a kívánt magasságot.


Gyengéd metszés a babérmeggyen és a tűztövisen:
A babérmeggy gyorsan nő, és sűrű, örökzöld sövényt alkot. Ne metszőollóval metsszük, mert a nagy, fényes levelek szépségének nem tesz jót, ha szétvágjuk.
Tavasszal a tűztövissövényt kicsiny fehér virágok lepik be, azután új leveles ágak fejlődnek rajta. Ne akarjuk azonban a bokrokat sövénynyíróval megnyesni, dolgozzunk inkább metszőollóval még akkor is, ha sokkal több időt vesz igénybe, mert az ágakat egyenként kell visszavágnunk.

 

Lejtős oldalfal
A sövény nyírását mindig alulról kezdjük, és felfelé haladjunk. Ha esetleg fentről kezdjük a munkát, a nyesedék az alsó ágakra hullik, ez pedig nehezíti a nyírás menetét.


Cserjés pimpóKis sövények nyírása:
Egy akkumulátoros sövénynyíró segítségével szinte gyerekjáték a kis sövények nyírása. Ez egy vezeték nélküli kis gép, mely könnyen használható és gyorsan feltölthető. Alkalmasabb a kis sövények nyírására, mert rövidebb a pengéje, mint a hálózati vagy benzinmotoros típusoknál.

Sövény kilátással
A sövény kilátást is biztosíthat, ha vágunk benne egy kis kerek „ablakot” vagy boltíves nyílást. Így gazdagodik a kert látképe. A sövény így nemcsak eltakar, hanem kilátást is biztosít.

Sövény nyírása
1. Feszítsünk ki egy madzagot, melynek mentén haladva, egyenesre tudjuk vágni a sövényt. Ne létrára, inkább hordozható lépcsőre álljunk.
2. Soha ne vágjunk följebb vállmagasságnál, és ne nyúljunk ki túl messzire, mert bizonytalanná válhat a szerszámfogás, vagy akár le is eshetünk.
3. Kis levelű sövényeknél sövénynyíró vagy sövényollót használjunk. Nagy levelű sövényeknél az ágakat metszőollóval, egyesével rövidítsük.
4. Hogy kevésbé látszódjanak a vágásfelületek, a sövény vonalán belül nyírjunk. Figyeljünk oda, hogy megfelelően tartsuk az egyenes vonalat.

Sövénynyiradékból komposzt
A sövény nyírásakor keletkezett zöldhulladék kiválóan hasznosítható, ha aprítógépben ledaráljuk. Érdemes a gépet a sövény közelébe tenni, így a nyesedék egyből belekerülhet. Mielőtt az aprítékot felhasználjuk, komposztálni kell.

Hogyan öntözzük sövényünket?
Alkalmazzunk szivárogtató vagy esőztető öntözőcsövet; ezek egyéni, perforált anyaga átengedi a vizet a cső falán. Ez lehetővé teszi a lassú öntözést, és ily módon azt, hogy a víz kellően átnedvesítse a talajt. Vezessük végig a csövet, a sövényt alkotó bokrok alatt, azok tövéhez közel, majd kapcsoljuk az egyik végét a kerti csaphoz. Nézzünk utána, hogy a cső főcsatlakozója el van-e látva áramlásszabályozó szeleppel, amely meggátolja a visszafolyást a vízvezetékbe.Vissza

©2008 Kolibri dísznövény kertészet