Metszés könnyedénMetszés könnyedén

 Mivel metsszünk?
A hatékonyság érdekében jó minőségű és a célnak megfelelő metszőollót használjunk. A virágzás serkentéséhez és a finomabb munkákhoz: két vágóélű metszőolló kell, amely roncsolásmentesen vág. Elhalt részek, vadhajtások, tőhajtások eltávolításához: az egy vágóélű típust válasszuk. A vastagabb ágakat: rókafarkfűrésszel vágjuk le.
• A vágóélek megfelelő illesztése
A két penge közül a nagyobbiknak kell a szártő felől esnie.
• Mindig szárcsomó felett vágjunk, attól 1 cm-re
• Függőleges ágon ferde metszés
A függőlegesen növő ágakat ferdén kell metszeni. A vágás a szárcsomónál lévő rügytől kifelé lejtsen, hogy a víz ne folyjon rá. Vízszintesen növő ágakat felesleges így metszeni, mert azokon nem tud összegyűlni a nedvesség.
• Metszés előtt megfigyelés
A bokrok ágainak eredése lehet: vagy párosával erednek az ágcsomók két oldalán, vagy pedig a száron ellentétesen sorakozó külön rügyekből.
Csupasz szárakon erős metszés
Ha egy bokornak fönt sok levele van, alul viszont felkopaszodik, akkor a tövéből nem hajtanak új szárak. Ezért tavasszal, mikor az első rügyek kihajtanak, a legöregebb ágak egyharmadát vágjuk vissza talajszintig.
Dekoratív hajtású bokrok metszése
Minden kétévesnél idősebb hajtást vágjunk vissza talajszintig, vagy válasszuk ki a legöregebb központi hajtást, és távolítsuk el. Éles metszőollóval nyessünk, és figyeljünk arra, hogy a szomszédos hajtásokat ne sértsük meg. Metszés után trágyázzuk meg a bokrot.
Elhanyagolt bokor megfiatalítása
Ha túlburjánzott bokrunknak fiatalításra van szüksége, akkor még a tél beállta előtt, de a bokor elvirágzása után jó alaposan metsszük meg.
Metszés: csak határozottan!
A legszakszerűbb, ha tőből kivágjuk a legvénebb szárakat (görcsös kérgéről könnyen felismerhető) még a vegetációs időszak kezdete előtt.
Környezetbarát megoldás
A bokrokról levágott ágak tökéletes támasztékul szolgának az évelő és kisebb bokrok számára, vagy ezeket az ágakat más zöldhulladékkal együtt komposztáljuk.
Kíméletes kezdés
Az ültetést követő első évben nem szabad túlzásba vinni a metszést. Eleinte csak a kusza, egymást keresztező ágak eltávolítására szorítkozzunk. Az ilyen elöregedett fás szárakat próbáljuk a tőhöz lehető legközelebb lemetszeni. Ha sérült vagy egészségtelen hajtást látunk, azt azonnal metsszük ki.
Rügypárok vagy váltórügyek?
Ha a szárakon lévő rügyek párokban nőnek, egymással szemben a szár két oldalán, akkor pontosan egy ilyen egészséges rügypár fölött kell metszenünk. Ha viszont egyenként nőnek, a szárnak hol az egyik, hol a másik oldalán, 45 fokban vágjunk egy egészséges rügy fölött, figyelve arra, hogy a vágásfelület alsó pontja közvetlenül a rügy mögé kerüljön, de semmiféleképpen sem alá.
Tavasszal virágzó bokrok metszése
1. A tavaszi virágzású bokrokat rögtön virágzás után metsszük, amikor a levelek zsendülésnek indulnak.
2. Vágjuk vissza a 2 cm-nél vastagabb öreg szárakat, melyeknek kérge többnyire szürke.
3. Vágjuk vissza az oldalhajtásokat, az egymáshoz dörzsölődőket, és a befelé növőket, így a bokor közepe több levegőt és fényt kap.
4. A többi hajtást a földtől 50 cm-re vágjuk vissza.
 


AranyvesszőNyáron virágzó bokor metszése
1. Vágjuk le a szárak csúcsán lévő elhervadt virágfüzéreket, ezzel elősegítjük a további virágok kibontakozását.
2. A virágzási idény végén az ágakat vágjuk vissza fele hosszúságúra, majd kora tavasszal még erősebben, az előző évi szárak elágazási pontjáig.
3. A bokor közepe maradjon szellős, és érje a nap. A legöregebb ágakat tövig vágjuk vissza.
 Vissza

©2008 Kolibri dísznövény kertészet