Konyhakerti növények



Konyhakerti növények

A kapor és a sárgarépa
Ez a két növény jó partner, ugyanis a kapor eredményesen elriasztja a sárgarépalegyet. A kapor illatozó nyári levelei csodásan fűszerezik az omletteket és halételeket, kitűnően a lazacot.

 



 

A kapor és a sárgarépa
Ez a két növény jó partner, ugyanis a kapor eredményesen elriasztja a sárgarépalegyet. A kapor illatozó nyári levelei csodásan fűszerezik az omletteket és halételeket, kitűnően a lazacot.

 

Bazsalikom
- igen illatos fűszernövény
- hűvösebb éghajlaton egynyáriként termesztik.
- főzelékeket, leveseket szoktak vele ízesíteni
- a legjobb üvegházban, rekeszes szaporítótálcára vetni, majd ha elmúlt a fagyveszély, kiültetni
- magjai: 20°C-os hőmérséklet alatt nem csíráznak

 

Ánizs
- félig fagytűrő, egyéves növény
- magjait, miután elmúlt a fagy, szabadföldbe ültessük, amelyek nyár végére érnek majd be
- az érett ánizsmaggal süteményeket, szeszes italokat ízesítenek
- friss ánizslevél pedig salátáknak, mártásoknak ad kitűnő ízt
- tűző napon, viszonylag szélvédett helyen és jó vízáteresztésű talajon virít

 

Borágó
- kék csillagvirágai, és szürkészöld, vaskos, szöszös levelei vannak, amik fiatalon kitűnően ízletesek
- elsősorban gyógynövényként ismert
- jó mézelő, mert vonzza a méheket
- bőven magzik, és magától felújul

 

Évelő téli sarjadékhagyma
A téli sarjadékhagyma kis tövei idővel naggyá fejlődnek. Annak érdekében, hogy több növényünk legyen, a nagy töveket tavasszal emeljük ki a földből és szedjük szét, vagy neveljünk újabb növényeket saját termésű magról.

 

Turbolya
- levelei: ánizsos aromájú, törékenyek
- fagytűrő, kétéves növény, de gyakorta termesztik egynyáriként
- kora tavasszal: üvegházban tálcákra vagy cserepekbe; tavasz végén: szabadföldbe vessük
- szabadföldbe vetés esetén a kinőtt magoncokat 25 cm-es tőtávolságra ritkítsuk
- a ifjú tubolyapalánták gyengécskék, ezért áttűzdelésnél finoman bánjunk velük
- félárnyékban kell nevelnünk, különben megnyurgul és felmagzik

 


Snidling = metélőhagyma
- fagytűrő évelő, de télen a föld feletti részei elhalnak, ezért évente újravetik
- tavasz végén, nyár elején ültessük ki a növényeket, jó vízáteresztésű, napsütötte ágyásba
- csinos kis rózsaszín virágai vannak, amik szegélyek elejébe pompásan illenek
- enyhe teleken hamar megjelennek a friss hajtások; ezeket üvegburával vagy takarófóliával védhetjük, így túlélhetik a telet
- hogy erőtől duzzadó növényeket kapjunk, 2 – 3 évente, kora tavasszal szedjük szét a töveket kisebb darabokra, majd sorokba rakva, egymástól 25- 30 cm- re ültessük el őket.

 

Koriander
- a fagyveszély után közvetlenül a termőhelyére ültessük
- ha a magja miatt termesztjük, akkor május-júniusban vessük el, ha a leveleit szeretjük, akkor, pedig júliusban kerítsünk sort a vetésre. Félárnyékban neveljük, hogy dúsabb lombja legyen.

 

Köménymagok
A köménymagok tömegesen hozzák aromás magjaikat. Élelmiszerek ízesítésére szolgál.
- római kömény: fagyérzékeny, egyéves növény. Tavasszal vessük üvegházi, fűtött melegágyba, majd jó vízáteresztésű, szélvédett, napos ágyásba ültessük növényeinket.
- konyhakömény: télálló, kétéves növény. Tavasszal vessük, tápdús, televényes földbe. Tűző napon fejlődik a legjobban. Áttelelésre kora ősszel is vethetjük.

 


Tárkony
- a jó vízgazdálkodású talajokat, és a fagymentes, napos helyeket kedvelik
- a tövét védeni kell a felgyülemlett téli nedvességtől
- tavasszal ültessük ki, a fagyveszély után, vagy neveljük nagy edényben
- tavasszal vagy kora nyáron vágott dugványokról szaporítsuk

 

Téli és nyári csombor

Nyári csombor (borsikafű):
- egynyári növény, általában lóbabbal együtt termesztik
- elriasztja a levéltetveket a babnövénytől, aminek kitűnő ízt ad
- aromája: a borshoz hasonló
- savanyúságokat is ízesíthetünk vele
 

Hegyi csombor:
- hasonló a nyári csomborhoz, de ez téli felhasználású
- fagytűrő évelő fűszernövény

 

Sóska
Télálló évelő. A citromízű, zsenge leveleit párolva, főzve, nyersen is fogyaszthatjuk, de kitűnő salátákba és besamelmártásba is. A közönséges sóska könnyen átveszi a hatalmat az ágyáson, ezért helyette inkább franciasóskát termesszünk, amely talajtakaró növény, szürkészöld, pajzs alakú levelekkel. A sóskaféléket jó vízáteresztésű talajon, félárnyékban neveljük.

 

Petrezselyem
Vasban gazdag fűszernövény. Fodros és lapos levelű változatai vannak.
- A közismert lapos levelű petrezselyem aromája erőteljesebb, mint fodros levelű barátja.
- Magját üvegházban, tálcára vessük; szabadföldbe csak akkor, ha a talajt az első napsugarak már felmelegítették. Elég sokára csíráznak ki.
- Jól eltartható, fagyasztásra is alkalmas. Ebben az esetben jól mossuk meg, és konyhai törlőpapírra téve várjuk meg,, amíg megszárad, majd nejlonzacskóba rakva tegyük a fagyasztóba.
- Megtisztítva és jól záródó dobozban a hűtőbe téve fagyasztás nélkül is tárolhatjuk néhány napig.
- A petrezselyem kétéves növény, amely a második nyáron hozza virágzó szárait és magjait. Ha azt akarjuk, hogy mindig legyen vágni való petrezselymünk, szakaszosan, évente vessünk. Miután a növény felmagzott, legjobb, ha kiássuk a töveket, és a helyükre más növényeket telepítünk.

 



Vissza

©2008 Kolibri dísznövény kertészet